reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 190B7C - hrdý zastánce střední třídy?

4.10.2006, Pavel Kovač, recenze
Philips 190B7C - hrdý zastánce střední třídy?
Vracíme se k nejžádanější 19" velikosti LCD. Jejich cena je totiž tak nízká, že si je může dovolit takřka každý. Dnešní kousek je od Philipsu s displejem TN, ale s dobrými parametry: doba odezvy 8 ms, pozorovací úhly 176°/170°, jas 300 cd/m2 a kontrast 700:1.

Pozorovací úhly


Opět zde naráží panel na limity technologie TN. Sice výrobce uvádí extrémní pozorovací úhly 176°/170°, ale realita se tomu moc nepřibližuje. Né že by výrobce vysloveně lhal, to ani v nejmenším, pouze je to pro neznalého uživatele celkem matoucí, protože srovnávat pozorovací úhly u TN a VA prostě nelze. To že dojde k poklesu kontrastu až při úhlu 176° ještě neznamená, že barvy budou takové jako při čelním pohledu.


Základní pohled na testovací obrazec (Pro zvětšení klikněte)


Pohled pod úhlem 45° (Pro zvětšení klikněte)

Při pohledu pod úhlem 45° je vše stále v pořádku. Barvy jsou zachovány a kontrast s jasem téměř neklesá. Obraz je sice lehce zažloutlý, ale i tak je to výborný výsledek. Uvidíme, co udělá další zvětšování úhlu.


Pohled ze strany (Pro zvětšení klikněte)

Při extrémním úhlu je jas i kontrast natolik malý, že pozorování obrazu je prakticky vyloučeno. Oko se sice přizpůsobí (fotky jsou foceny při stejné cloně a času), ale i tak je to nepřípustné.


Pohled pod úhlem 45° zespodu (Pro zvětšení klikněte)

Klasický pohled na TNko zespod, obraz je tmavý a přechody jsou ostré. Naštěstí monitor nemá "mrtvý" úhel pohledu, kdy dojde k úplnému zčernání obrazu (některé TNka to mají).


Pohled na testovací obrazec zespodu (Pro zvětšení klikněte)


Při dalším zvětšování úhlu sice již k tak drastickému poklesu jasu a kontrastu nedochází, ale i tak je obraz prakticky nesledovatelný.


Barevné podání


Bíločerný přechod měl ve světlých oblastech lehce namodralý nádech, ale nic tragického. Obrovskou výhodou byl vcelku dobře zvládnutý dithering s FRC. Sice je vidět poblikávání v tmavších tónech, ale to jen z velmi malé vzdálenosti. Pokud si sednete do ergonomické polohy (cca 50cm od monitoru), nemáte šanci si blikání všimnout. Přechod je prokreslen dobře bez výrazného proužkování, inu je to dáno tím, že výrobce samotného panelu je LG.Philips, který má daleko větší zkušenosti s LCD než například AU Optronics.


Bílo-černý přechod (ilustrační foto)

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (3,6 MB), malý výřez (0,5 MB).


Duhový přechod (ilustrační foto)

Podobně se chová i duhový přechod. Zde však dithering vidět není a to z jednoho prostého důvodu - jas je vysoký a lidské oko se nechá ošálit. Dithering zde však samozřejmě je, pouze není vidět. Podání barev patří k průměru, některé barvy jsou jasnější a výraznější, na TNko je to však dobrý výsledek. Pro občasné úpravy fotografií to postačovat bude, ale nečekejte žádné zázraky.

Nezmenšené fotografie jsou k dispozici zde: velký výřez (2,3 MB), malý výřez (0,4 MB).


Zobrazení fotografie (ilustrační foto)

V praktickém testu se projevily obvyklé neduhy. Červená barva je přepálená a žluté okvětní lístky lehce splývají. Naopak podání zelené a šedé barvy je dobré. Inu slušné barvy.

Nezmenšená fotografie je k dispozici zde (2,7 MB).


Zobrazení šedé na černé a šedé na bílé


Rozlišení světlých odstínů je perfektní a dosahuje hodnoty 253/255 (teoreticky nejlepší pro panel s ditheringem). Tmavé odstíny jsou na tom podobně - 1/0 je opět to nejlepší, co můžete z jakéhokoli monitoru dostat.


Podsvícení


Podsvícení by se pro nevycvičené oko mohlo zdát celkem obstojné. Nikde nejsou žádné ostré přechody a to ani v úhlopříčkách. Pokud se však zaměříte na intenzitu v různých místech, zjistíte, že jas klesá u krajů opravdu drasticky. Konkrétně až k 58% maximálního jasu.





Pokud spočítáme plochu s intenzitou 85-100%, dojdeme k nepěknému číslu 21,9%. Bohužel si monitor vysloužil postih -15%, protože plocha s intenzitou menší než 65% je celých 15%. Je to opravdu škoda pokazit si touto "drobností" jinak doposud dobré výsledky.
reklama