reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 190B7C - hrdý zastánce střední třídy?

4.10.2006, Pavel Kovač, recenze
Philips 190B7C - hrdý zastánce střední třídy?
Vracíme se k nejžádanější 19" velikosti LCD. Jejich cena je totiž tak nízká, že si je může dovolit takřka každý. Dnešní kousek je od Philipsu s displejem TN, ale s dobrými parametry: doba odezvy 8 ms, pozorovací úhly 176°/170°, jas 300 cd/m2 a kontrast 700:1.

Celkové hodnocení


Jak celkově dopadl Philips 190B7C? Bohužel je zde několik nepříjemných vlastností, které srážejí jinak dobrý panel. Například barevné podání je vzhledem k technologii velice dobré, dokonce nevadí ani dithering. I odezva si nevede špatně, hlavně co se týče odezvy fall, která nepřesáhne 2ms (!) a v některých případech padá pod 1ms. Bohužel ve většině případů dochází k nezvládnutí technologie OverDrive a vznikají tak nepříjemné "schody" v odezvě, které způsobují šum v obraze a změnu barev. Pozorovací úhly nejsou vůbec špatné, samozřejmě na VA či IPS panely Philips 190B7 nemá. Bohužel podsvícení je opravdu tragické. Velká část plochy spadla pod intenzitu 65% a díky tomu si monitor vysloužil postih 15%.

Designově je to vcelku zajímavý kousek, bohužel provedení plastů není až tak dokonalé a monitor působí levným dojmem. Zabudované repráčky postačují pro VoIP apod., avšak na hudbu je použijete jen těžko, to ale asi nikdo nečeká. První nadšení z USB "Hubu" opadlo, když jsem zjistil, že jde čistě o prodloužení jednoho USB konektoru. Ergonomie není vůbec špatná, avšak náročnější uživatel by jistě ocenil vyšší zdvih i náklon dopředu. Ve výbavě vyloženě schází DVI kabel, a tak nezapomeňte při nákupu připočíst k ceně monitoru cca 100,- Kč za kabel.




Závěrečná slova opět patří dojmu z panelu. I přes všechna negativa se na monitor celkem dobře dívalo a práce s ním není až tak špatná. Na klasickou kancelářskou práci, občasné hraní her apod. monitor dostačuje. Je třeba si také uvědomit, že monitor patří do nižší cenové kategorie, a tak nelze očekávat zázraky. S přihlédnutím k ceně se jedná o slušný monitor a sráží ho pouze ono podsvícení. Pokud by nebyla započítána ergonomie, monitor by dostal 40,6%.

Na technologii TN slušné barevné podání
Nepovedené podsvícení
Dobré pozorovací úhly (vzhledem k technologii )
Odezva se "schody"
Málo viditelný dithering
Kontroverzní USB Hub
Orientační cena (v době publikace recenze): 6 900,- Kč bez DPH


Orientační vývoj ceny


Graf ceny produktu Philips 190B7C - LCD 19 poskytuje server Heureka.cz


Za zapůjčení LCD panelu Philips 190B7 děkujeme firmě Konsigna



Za poskytnutí digitálního osciloskopu M523 děkujeme firmě ETC s.r.o.,
která se zabývá výrobou a zároveň i prodejem svých měřících přístrojů.


reklama