reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 221S3UCB: jde to i přes USB

25.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 221S3UCB: jde to i přes USB
Philips si připravil zajímavý USB monitor, který nepotřebuje napájení ze sítě. Vystačí si zkrátka s USB připojením. Dokáže nahradit jednoduché připojení nahradit HDMI či DisplayPort? Vše se dočtete v naší recenzi.

Pozorovací úhly


Monitor je vybaven klasickou technologií TN, a tak se dají očekávat i docela standardní pozorovací úhly. Oproti některým TNkům je však lehce lepší a díky slušné/matné povrchové úpravě nejsou ničím kaženy. Zkrátka lehký nadprůměr v oblasti TN.





Kontrast a jeho rozložení po ploše monitoru


Výrobce slibuje kontrast 1 000:1, a to i dodrží. Dokonce o trošku tuto hodnotu překročí. 1021:1 je průměrný kontrast naměřený z 64 bodů po celé ploše. Nejnižší kontrast se nachází v horní střední části monitoru a je stále velmi pěkných 895:1. Zkrátka na USB monitor více než skvělý výsledek.





Průběh jasu


Regulovat jas bohužel nelze. OSD menu monitor nemá a přes počítač to také provádět nelze.
 
 

Stabilita jasu


Protože jde o W-LED monitor, tak ihned po zapnutí lze používat monitor v plné své kráse. Zde bych upozornil na jeden postřeh, a to, že se ani po několikahodinové práci monitor vůbec nezahřívá. Vzhledem k nutnosti nízké spotřeby (plynoucí z USB připojení) to sice lze očekávat, ale rozhodně je dobrá zpráva, že chlazení monitoru je vyřešeno dostatečně.


Podsvícení


V minulé recenzi jsme si zavedli lehce inovovanou metodiku pro měření podsvícení. Nyní uvádíme klasické lineární hodnoty, a k nim ještě hodnoty přepočítané na gamu 2,2, která je přirozená lidskému oku. Máte tak možnost si porovnat, jak vypadá podsvícení pro sondu, a jak pro lidské oko. Výpočet podsvícení však stále vychází z lineárních hodnot ze sondy.













Podsvícení, jak je vidět na předchozích obrázcích, není rozhodně špatné. Má sice drobnější špičky v pravé spodní části monitoru, ale těch si v praxi nevšimnete. Více o tom, jak reaguje lidské oko na podsvícení, je vidět na následujících grafech.







Zde je situace již výrazně lepší. Lidské oko je totiž zkrátka nelineární orgán, a proto podsvícení vnímá zcela jinak.

reklama