reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 221S3UCB: jde to i přes USB

25.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 221S3UCB: jde to i přes USB
Philips si připravil zajímavý USB monitor, který nepotřebuje napájení ze sítě. Vystačí si zkrátka s USB připojením. Dokáže nahradit jednoduché připojení nahradit HDMI či DisplayPort? Vše se dočtete v naší recenzi.
Nyní si asi říkáte, že se ztratila v recenzi jedna kapitola. Obvykle totiž ještě zkoumáme interpolaci, spotřebu a regulaci podsvícení. Bohužel ani jedno z toho nelze u tohoto monitoru konvenční metodou změřit. Interpolaci vůbec monitor neumožňuje. V systémovém nastavení jiné rozlišení než 1920x1080 nelze vůbec vybrat. Spotřeba vychází ze specifikací USB. Výrobce uvádí max 9 W. Jediný postřeh je takový, že některá USB nezvládají dodávat dostatečnou šťávu a je třeba zapojit i druhý konektor do vedlejšího USB. Ve výsledku tedy často může monitor zabrat i dva USB konektory. Monitor byl prozkoušený i na notebooku, a zde vůbec bez zapojení druhého USB nenaběhl. Ve stolním PC se sem tam odpojil, a byl tedy na hraně.

Regulovat podsvícení také nelze, a tím nám tedy odpadla celá jedna kapitola. Nebyl jsem tedy líný, ani na mě nezapůsobilo deštivé počasí, zkrátka jsem nezměřil to, co změřit nešlo.


Philips 221S3UCB: celkové hodnocení


A jak hodnotit takový speciální kousek? Složitě. Na jednu stranu tu máme velmi dobré podání barev. To ukázalo, že i technologie TN umí hodně, a ani moderní e-IPS jí nemusejí stačit. Na druhou stranu tu máme nedostatečné využití pro grafiku, plynoucí z USB připojení. Také pro hráče asi nebude monitor to pravé. Ale kdo by to také od USB monitoru očekával? Asi málokdo. Jde zkrátka o monitor, který má co nabídnout svým uživatelům, požadujícím USB monitor. V tom případě poskytne až nečekaně dobré barvy, velmi dobrý kontrast a i slušný jas, který byl slibovaný výrobcem. Zkrátka dostanete to, co výrobce sliboval.





Škoda je jen, že výrobce upustil od jakéhokoli OSD menu. V případě, že tento USB monitor použijete např. u serveru, kde se může hodit, by bylo dobré jas trochu snížit.





V řeči čísel jde tedy o průměrný monitor, ale to je vzhledem k možnostem USB výborný výsledek a kdejaký klasický monitor by takto dobrého výsledku nedosáhl.


Monitor je vhodný pro:


1) Mobilní monitor pro občasné používání
2) Jako rozšíření pro stanice, kde nelze zapojit další monitor

Zařazení monitoru je asi jasné. Využijí ho opravdu jen zákazníci, kteří mají specifické požadavky. Potřebujete třetí monitor ke své sestavě a vaše grafické karta to neumí? V tom případě je USB monitor řešení.


Plusy


+ Vzhledem k použití velmi dobré barvy
+ Dobrá ergonomie
+ Perfektní kontrast
+ Použitelnost u sestav bez dalšího DVI/HDMI
 
 

Minusy


- USB připojení není všemocné (různé snižování FPS, rozpadání obrazu apod.)
- Odezva není zcela bezchybná
 
 
Cena v době testování: cca 4.000 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru Philips 221S3UCB děkujeme Philipsu



Vývoj ceny testovaného produktu:


Jak hodnotíte monitor Philips 221S3UCB?
V anketě šlo hlasovat od 25.6.2012 do 6.6.2013. Počet hlasujících: 12
Výborný50 %
Průměrný33 %
Špatný17 %
reklama