reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?

26.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?
Poohlížíte se po levnějším monitoru pro obecné použití. Máte zálusk na LG IPS235P? Pak přesně pro vás je dnešní recenze. Porazí o kousek dražší Philips cenový trhák LG? Rodí se nám tu nová hvězda v oblasti levných monitorů?

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Pokud se podíváme mikroskopem na samotný panel, tak uvidíme klasickou e-IPS/H-IPS strukturu. Je vidět že Philips nasadil lehce starší panel, protože zcela nové e-IPS panely mají strukturu trošku jinou. To ovšem nic nemění na faktu, že právě tato struktura je v dnešní době nejpoužívanější.


Teplota bílého bodu


Hodně důležitá pro grafiky je stabilita barev při změně jasu a stabilita barev po ploše monitoru. Kompenzaci těchto odchylek mají ovšem až daleko dražší monitory, a tak nelze očekávat zázraky. Přesto zde téměř platí pravidlo: čím horší podsvícení, tím horší je stabilita barev po ploše monitoru. Není to stoprocentní, ale u levných monitorů to můžete pokládat za fakt.


 - závyslost teploty bílé na jasu


A právě stabilita barev po ploše monitoru až tak dobrá není. Slušná je však stabilita barev při změně jasu. Ta patří mezi absolutní špičku!


 - rozložení teploty bílé


Již zmíněná stabilita barev po ploše je ovšem horší. Už při prvním pohledu má monitor výrazně teplejší nádech v levé části obrazu. Při úpravě fotografií to může vadit a je dobré vyvážit bílou vždy ve stejném bodě monitoru. Pokud se ovšem tomu chcete vyhnout, tak musíte koupit monitor co má cenu o řád vyšší.


Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přichází asi to nejzajímavější na celém monitoru. Tím je barevné podání a gamut. Samotný gamut je u tohoto monitoru prakticky zcela v souladu s sRGB gamutem. Díky tomu lze očekávat i velmi dobré barevné podání, resp. barevnou odchylku. Jsem velmi rád, že tento Philips neinklinuje k Adobe RGB gamutu, kde by jistě tak dobré výsledky nepodal.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


A nyní se již podíváme na barevnou odchylku. Jakmile zapnete monitor a necháte vše tak, jak je, tedy výchozí nastavení, dostanete barevnou odchylku dE(2000)=1,51. To je zcela perfektní výsledek a troufám si tvrdit, že pokud by takových výsledků dosahoval LG monitor, tak by se tím patřičně pyšnil. U Philipsu ovšem nemáte záruku, že se takto bude chovat i jiný kus. Žádný přiložený report zde není. Ovšem již fakt, že testovaný kus dosahuje tak dobrých výsledků o něčem svědčí.


 - dE profil

Profil 6500 K


Již zmiňovaný profil 6500 K s odchylkou dE(2000)=1,51.


 - dE profil

Profil sRGB

Profil sRGB podával paradoxně o něco horší výsledek a to hlavně v teplotě bílé. Průměrná dE(2000)=2,56 již tak skvělá není. Ale pokud necháte monitor v 6500 K, není co řešit.


 - dE profil

Profil Office


Poté již nastoupí různé režimy SmartImage. Ty obvykle neposkytují tak dobré výsledky, ale co když? Hned první Office ukázal, že to myslí tento monitor s barvami opravdu vážně. dE(2000)=1,02 je naprosto skvělý výsledek.


 - dE profil

Profil Photo


Režim Photo tak dobrý není. dE(2000)=1,78


 - dE profil

Profil Movie


Movie jde ve stopách Photo, jen to ještě daleko víc zhoršuje. Navíc nasadil přeostření obrazu. dE(2000)=4,26


 - dE profil

Profil Game


Ani Game nepřesvědčil. dE(2000)=3,62


 - dE profil

Profil Economy


Poslední režim Economy vrací barvy do perfektních hodnoty. Tentokrát dE(2000)=1,16

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=92
B=80
Kontrast: 50
Jas: 35

Pokud se pokusíte vyladit barvy v OSD menu, tak sice docílíte slušné bílé, resp. šedé barvy na úrovni 6505 K, ale ostatní barvy jsou zkrátka horší než u standardního 6500K profilu. Proto jej doporučuji využít. Průměrná odchylka dE(2000)=1,73 ovšem není nikterak tragická. Je možné, že právě váš monitor při tomto nastavení dosáhne lepších výsledků než u předvoleného režimu. Je potřeba to vyzkoušet.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci dosáhnete perfektních výsledků. Tentokrát byla kalibrace prováděna se zabudovaným profilem 6500K, a tak, pokud si stáhnete tento profil, nenastavujte RGB hodnoty v monitoru!


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Průměrná odchylka dE(2000) po kalibraci dosáhla slušných 0,53. Takto dobrá hodnota je až nezvyklá na monitor s cenovkou kolem 5 000 Kč.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Na LUT křivce je vidět nejvíce změna v modré barvě. Ta je trošku světlejší než by měla být, ale to je asi tak vše. Zkrátka je jen světlejší.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově si monitor zaslouží opravdu velkou pochvalu. Pokud aktivujete režim Office či Economy, tak získáte perfektní barvy na úrovni monitorů s cenovkou dvakrát tak vysokou. Samozřejmě barvy nejsou všechno a hodně záleží i na podsvícení. A to bohužel monitor hodně degraduje. Přesto je monitor oproti LG IPS235P výrazně lepší.

reklama