Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?

26.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?
Poohlížíte se po levnějším monitoru pro obecné použití. Máte zálusk na LG IPS235P? Pak přesně pro vás je dnešní recenze. Porazí o kousek dražší Philips cenový trhák LG? Rodí se nám tu nová hvězda v oblasti levných monitorů?

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Kvalita interpolace je u monitorů Philips téměř konstantní. Prakticky nelze pozorovat rozdíly. Je to dáno hlavně tím, že ovládací elektronika je obvykle naprogramována stejně, resp. podobně a zaručeně používá stejný algoritmus pro přepočet obrazu z nižšího rozlišení.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -



Regulace jasu


Monitor i při nastavení jasu na 100% stále trošku bliká. Frekvence blikání je stálá, a to 240 Hz. Docela zvláštní je fakt, že při nastavení jasu na minimum je blikání opět téměř potlačeno. Pokud tedy pracujete v noci a nastavíte jas na 0%, tak blikání pro oko/mozek téměř zcela zmizí.


 - regulace podsvícení



Spotřeba


To, jak jsou dnešní W-LED monitory žravé, je již docela známé. Dokonce jsem při zadávání hodnot do grafu původně myslel, že je něco špatně s měřákem. Graf se totiž oproti předchozímu modelu prakticky nehnul. Byla to ovšem shoda náhod, že měl velmi podobnou spotřebu jako dnešní. Už tento fakt svědčí o tom, že většina monitorů je na tom podobně.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 20,5 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,293 lm/W.