reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?

26.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 231P4QPYEB: přemožitel IPS235P?
Poohlížíte se po levnějším monitoru pro obecné použití. Máte zálusk na LG IPS235P? Pak přesně pro vás je dnešní recenze. Porazí o kousek dražší Philips cenový trhák LG? Rodí se nám tu nová hvězda v oblasti levných monitorů?

Philips 231P4QPYEB: celkové hodnocení


Celkově je monitor až nečekaně dobrý. Jeho cena je sice o trochu vyšší než u konkurenčního LG IPS235P, ale to je vykoupeno o poznání lepší konstrukcí. LG zkrátka působí jako plastová hračka co se při první příležitosti rozbije. Naproti tomu Philips působí daleko robustnějším dojmem a ani při hrubším zacházení nezačnou plasty vrzat. Zkrátka pokud si kupujete monitor na více jak jeden rok, měl by vás dnešní kousek rozhodně zaujmout. Pokud vám nevyhovuje testovaná stříbrná verze, tak výrobce nabízí ještě černou, což pokládám za správný tah.

Pokud se podíváme na měření samotného monitoru, tak tento Philips dopadl téměř shodně. Hlavní rozdíl je opravdu v oné konstrukci, jinak rozdíl v monitorech téměř nepoznáte. Jak Philips, tak LG, má velké problémy s podsvícením a oba mají velmi dobré barevné podání. Ergonomie je trošičku lepší u dnešního kusu a naopak trošku horší má podsvícení.


 - základní pohled

Ocenění TREFA získává monitor Philips 231P4QPYEB
za dobré barvy a za to, že se přesně trefil do zamýšleného segmentu
Logo ocenění je ke stažení zde.


Ve výsledku je tedy Philips 231P4QPYEB hrdým konkurentem LG IPS235P s lepší konstrukcí. Dovolím si tvrdit, že pokud bych prohodil obal od LG a Philipsu, tak by nikdo rozdíl nepoznal. Aby také ne, když oba používají prakticky stejný panel. Celkově si však Philips cenovku o cca 1 000 Kč vyšší zcela zaslouží. Jedná se o perfektní monitor, který má jednu jedinou negativní vlastnost. Podsvícení! Pokud podsvícení překousnete, tak získáte prakticky ideální domácí monitor, a to se jen tak nevidí. A právě proto si vysloužil naše ocenění TREFA.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Občasné grafické použití (díky slušnému barevnému podání)
2) Běžné domácí či kancelářské použití

Celkově je monitor vhodný hlavně na domácí a kancelářské použití. I v případě, že si budete chtít upravit nějakou tu fotografii z dovolené, tak poslouží více než dobře. Jen pozor na stabilitu barev po ploše monitoru. To ovšem platí obecně pro většinu levných monitorů a není to výtka konkrétně na Philips.


Plusy


+ Velmi dobré barevné podání
+ Regulace odezvy a nízké překmity
+ Dobré pozorovací úhly (menší IPS glow)
+ Téměř přesné pokrytí gamutu sRGB
+ Velmi dobrá konstrukce
 
 

Minusy


- Podsvícení!
- Slušela by mu regulace jasu bez PWM
 
 
Cena v době testování: cca 5.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Philips 231P4QPYEB děkujeme Philipsu.
Jak hodnotíte monitor Philips 231P4QPYEB?
V anketě šlo hlasovat od 26.3.2013 do 15.3.2014. Počet hlasujících: 12
Výborný42 %
Průměrný50 %
Špatný8 %
reklama