reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 241P4QPYE: všeuměl za rozumnou cenu

21.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 241P4QPYE: všeuměl za rozumnou cenu
Philips přišel s monitorem, který je zaměřen na poloprofesionální sféru. Slibuje slušné barvy a zajímavou cenu. Dokáže i levný VA monitor konkurovat dnešní vlně e-IPS? Už jen slib plných 8bitových barev je dobrou předzvěstí.

Struktura displeje


Konečně k nám dorazila jiná technologie než e-IPS. Ne, že bychom zde již AMVA neměli, ale nyní již můžeme vyfotit její strukturu. Technologie MVA je odvozena resp. vznikla jako varianta na VA (PVA). Princip je prakticky stejný, jen umístění a velikost domén je odlišné. Je to vidět na následující makrofotografii. Jsou zde dvě dvojice domén, které vylepšují pozorovací úhly. Nefungují však k regulaci barvy jako u PVA. U PVA totiž subpixel vypíná nejdřív středovou část domén, čímž snižuje jas (mění barvu), a až dojde k vypnutí středních domén, reguluje vnější. Zde se reguluje celý subpixel jako celek.





Při detailnějším pohledu si můžete všimnout jakýchsi "zubů" na okraji každého subpixelu. To může být další technologie snažící se vylepšit pozorovací úhly. Bohužel vyfotit tuto extrémně jemnou strukturu by již vyžadovalo lepší optiku, a to se pohybujeme ve zcela nedosažitelných cenových relacích.
 
 

Odchylka dE a barevný gamut


U testů barev se nejprve zaměřujem na gamut, který je u běžných monitorů velmi důležitý. Pokud totiž nesplňuje sRGB gamut, tak se s monitorem špatně operuje a i kalibrace barev je velmi obtížná. Tento kus má trošku problémy s modrou a zelenou barvou.




Gamut CIE 1931




Gamut CIE 1976


Větší problém odhaluje diagram CIE 1976. On to sice neodhaluje jen on, ale je to na něm lépe vidět. Zde svou funkci plní i diagram CIE 1931, jen je třeba si dávat větší pozor. Nic víc, nic míň.




Profil 6500K


Ihned po zapnutí jsem věděl, že monitor bude mít dobré barvy. Hlavní bylo podání šedé barvy, které zkrátka docela pěkně odpovídalo 6500K a ani ostatní barvy nebyly výrazně ustřelené. Průměrná odchylka zcela nekalibrovaného monitoru (režim 6500K, což je výchozí) dosahuje hodnoty dE(2000)=2,77. To je slušný výsledek.




Profil sRGB


V režimu sRGB se barvy posunou pouze minimálně. Prakticky monitor upraví hlavně jas monitoru. Průměrná odchylka dE(2000)=2,75.

Nastavení monitoru pro kalibraci bylo následující:

R = 100
G = 97
B = 91
Kontrast: 50
Jas: 30

Pokud se podíváme do OSD a trošku stáhneme zelenou a modrou, tak dosáhneme lehce lepších výsledků. Žádný velký zázrak se však nekoná. dE(2000)=2,39




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


A jak je na tom monitor po kalibraci? Při pohledu na graf je asi všem jasné, že velmi dobře. Ani jedna hodnota nepřekročila pomyslnou čáru, a tak má monitor zkrátka splněno. Průměrná odchylka dE(2000)=0,96 je na monitor za cenu kolem 5 500 Kč skvělý výsledek. Navíc musíme připočítat skutečný 8bitový panel bez ditheringu a máme pro běžného grafika ideální nástroj. Je vidět, že i bez velkých nákladů lze vyrobit velmi kvalitní monitor. navíc i s dobrou ergonomií.





Na následující tabulce si prohlédněte, co udělala kalibrace s barvami. Také zde nově přiložím i křivky, které specifikují právě úpravy barev. Jde o grafické znázornění toho, co udělá ICC s LUT v grafické kartě.








Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.
reklama