reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 241P4QPYE: všeuměl za rozumnou cenu

21.6.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 241P4QPYE: všeuměl za rozumnou cenu
Philips přišel s monitorem, který je zaměřen na poloprofesionální sféru. Slibuje slušné barvy a zajímavou cenu. Dokáže i levný VA monitor konkurovat dnešní vlně e-IPS? Už jen slib plných 8bitových barev je dobrou předzvěstí.

Monitor Philips 241P4QPYE: celkové hodnocení


Kvality monitoru jsou asi jasné z předchozích řádků. Nyní si je však shrneme do jakéhosi ucelenějšího balíku. Předně je třeba vyzdvihnout kvalitu barev, které jsou skutečně velmi dobré i bez kalibrace. Velkou zásluhu na tom má i dobré vyvážení bílé, které zkrátka posouvá obraz do jiných dimenzí. Samozřejmě nelze tento monitor srovnávat například s EIZO / NEC HighEnd monitory. Vzhledem k ceně jsou barvy zkrátka perfektní. Navíc nemá dithering, ale plné 8bitové barvy.

Dalším kladem jsou bezesporu pozorovací úhly. Sice nejsou tak kvalitní jako u IPS panelů, ale zase méně padá kontrast. Jsou zkrátka jiné, ale rozhodně ne horší. Také odezva není rozhodně špatná. Snad jen občasný překmit, který v některých hrách působí rušivě a profi hráče asi zcela neuspokojí. Velmi dobrá je také ergonomie, která zkrátka splňuje prakticky vše, co běžný uživatel požaduje. To nejdůležitější je však kontrast, který předčí většinu ostatních LCD monitorů, co se v této cenové relaci prodávají. Oproti dnes velmi oblíbené technologii e-IPS je kontrast téměř desetinásobný. Ano opravdu desetinásobný. Obraz tak působí výrazně lépe a filmy získávají zcela jiný rozměr.





A nyní ta negativa. Při pohledu na čísla asi všem dojde, že podsvícení není zcela bezchybné, ale na druhou stranu jsme si ukázali nový graf, který ukazuje reálnější zobrazení jasu pro lidské oko. Zde již podsvícení tak špatně nepůsobí. Jak jsem však říkal v kapitole o podsvícení, vyvozovat závěry zatím nebudu. Podsvícení je tedy lehce podprůměrné, vzhledem k ceně však adekvátní.




Monitor je vhodný pro:


1) Grafickou práci (poloprofesionální grafici)
2) Obecné použití

Použití monitoru je zřejmé. Hlavní je grafická práce pro poloprofesionální sféru. Absolutní profíci jistě sáhnou po nějakém H-IPS monitoru od NECu či EIZA, ale tento levný Philips dokáže hodně překvapit. Pokud tedy hledáte monitor pro všeobecné použití a hodláte občas upravovat fotografie, nebo tvořit webovou grafiku, tak Philipsem 241P4QPYE rozhodně chybu neuděláte.


Plusy


+ Slušné barevné podání i bez kalibrace
+ Perfektní kontrast, který hledá konkurenci jen těžko
+ Dobrá ergonomie
+ Možnost nastavování OverDrive
+ Slušné pozorovací úhly
 
 

Minusy


- Podsvícení není bezchybné
- Profi hráče neuspokojí (odezva)
 
 
Cena v době testování: cca 5.900 Kč s DPH


Za zapůjčení monitoru Philips 241P4QPYE děkujeme Philipsu
Jak hodnotíte monitor Philips 241P4QPYE?
V anketě šlo hlasovat od 21.6.2012 do 4.6.2013. Počet hlasujících: 8
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
reklama