reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz

18.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 242G5DJEB: herní bestie se 144 Hz
Sháníte herní monitor a vadí vám špatná ergonomie většiny z nich? Požadujete rychlé přepínání profilů u daných her? Požadujete rychlou odezvu a nízký inputlag? Pokud je alespoň jedna odpověď ano, tak zaostřete na naši recenzi.

Pozorovací úhly


Co vám vadí na kole? Je potřeba šlapat! Stejně vám budou vadit na monitoru s technologií TN pozorovací úhly. Patří to zcela neodmyslitelně k sobě. Po těch všech e-IPS, PLS a kdo ví jakých ještě panelech zní TN doslova tragicky. Je to taková sonda do minulosti, jak většina uživatelů nadávala na LCD monitory, že mají špatné pozorovací úhly. Při pohledu zespod obraz výrazně ztmavne a barvy se posouvají do červené. Naopak shora se barvy posouvají k zelené. Taková oranžová je doslova zážitek. Při jednom pohledu si myslíte, že jde o zelenou a při druhém, že je sytě červená. No, ale to již asi všichni znáte.


pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Při pohledu na rozložení kontrastu si můžete všimnout hlavně snížení kontrastu v pravé straně monitoru. Propad však není až tak velký, abyste jej viděli hned na první pohled. Celkově je obraz trošku dynamičtější než u levných IPS, ale kontrast jako takový je pouze průměrný.


kontrast při jasu 120cd/m2


Stabilita kontrastu je jako vždy perfektní. Je vidět, že dnešní monitory již na tuto vlastnost není téměř třeba testovat. Ale vzhledem k tomu, že měření není tak náročné a některé hodnoty se využívají i pro jiné grafy, jej zachováme. Kdo ví, co třeba někdy objevíme.

stabilita kontrastu


Průběh jasu


Vysoký maximální jas dává předzvěst problémům u jasu minimálního. Tak to prostě u LCD monitorů bývá. A dnešní Philips není výjimkou. Minimální jas je dosti vysokých 73 cd/m2. Při práci v noci to může leckomu vadit.


průběh jasu


Podsvícení


Docela příjemně překvapilo podsvícení jako celek. Monitor netrpí průsvity a hlavně nemá výrazné propady. Při zběžném pohledu zkrátka vypadá podsvícení velmi dobře a nerovnost odhalí hlavně sonda.


podsvícení 3D graf


podsvícení 2D graf


rozložení jasu při 120cd/m2


rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


Při převedení grafu na gamu 2,2 se podsvícení sice v levé části trošku propadá, ale pěkně pozvolně. Proto není okem tolik vidět.


podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama