reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči

3.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči
Philips nedávno vydal nové monitory s technologií LightFrame. Tento svítící rámeček kolem panelu má zajistit pohodlné sledování obrazu i za tmy či šera. Jak tato technologie pracuje v praxi?

Pozorovací úhly


V pozorovacích úhlech narazíme na největší úskalí celého panelu. Jde totiž o TN panel, které mají obecně s pozorovacími úhly problém. Při pohledu zespodu tmavnou, shora zesvětlají. Extrémní úhly pak přináší i částečnou inverzi barev.





Vše potvrdil i test pozorovacích úhlů. Je vidět, jak barvy výrazně degradují při pohledu z boku. To však u TN panelů už známe.


Kontrast


Maximální změřený kontrast byl v nezvyklém místě, v levé straně monitoru zhruba v polovině. Dosahoval hodnoty 836:1, což je téměř v souladu s udávanou hodnotou 1000:1.





Stabilita kontrastu dosahuje slušných úrovní. Minimální hodnota 91 % je prakticky ideální. Pokud chcete z monitoru vyždímat maximální kontrast, tak se pohybujte s jasem kolem 40-50 %.


Rozložení kontrastu


Podívejme se již na samotné rozložení kontrastu, které napoví, kde je maximum i minimum. Bohužel je minimální hodnota pouhých 534:1. Na druhou stranu je to oproti nedávnému AOC i2352Vh výrazně lepší hodnota. V podstatě dosahuje takového minimálního kontrastu, jaký měl nedávno testovaný monitor AOC maximální. Zde se tak ukázal i zaostalejší TN panel v lepším světle, než ekonomické eIPS.





Průběh jasu


Regulace jasu je ve velkém rozmezí. Od 254 cd/m2 po velmi nízkých 56 cd/m2. Pokud tedy často pracujete v noci, tak máte s tímto monitorem vyhráno. 56 cd/m2 je i pro noční tvory slušná hodnota.





Stabilita jasu


Opět se jedná o LED podsvícení, a to zkrátka nabíhá naprosto okamžitě. Nelze změřit jakoukoli prodlevu. Ihned po zapnutí dosáhnete jasu 254 cd/m2 a můžete vesele pracovat.


Podsvícení


Podsvícení je ihned na první pohled slušně uniformní. Pouze prostřední část monitoru je lehce světlejší. Je zde však jedno drobné zaškobrtnutí ve spodní části obrazu. Monitor tam má i viditelnou tmavší oblast, která se opět přelije do světlé. Na grafech to je vidět asi nejlépe.














Pro úplnost zde máme i tabulky s hodnotami jak v cd/m2, tak v procentuálním vyjádření. Poměr 254 cd/m2 a 205 cd/m2 není nic špatného. Jde sice o 20 %, ale to není u monitoru této cenové kategorie nic neobvyklého.
reklama