reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči

3.4.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 248X3LFH: LightFrame pro vaše oči
Philips nedávno vydal nové monitory s technologií LightFrame. Tento svítící rámeček kolem panelu má zajistit pohodlné sledování obrazu i za tmy či šera. Jak tato technologie pracuje v praxi?

Odchylka dE a barevný gamut


Protože se jedná o TN monitor, těžko jej někdo bude používat na grafiku. Je to však opravdu tak? Je technologie TN opravdu odepsaná? Barevný gamut tohoto monitoru se sice drží při zemi a pokrývá vlastně velmi přesně sRGB, ale to nemusí být na škodu. Naopak ten, kdo si koupí takto levný monitor, obvykle správu barev moc neřeší, a tak je sRGB gamut vlastně i výhodou.







Tovární nastavení


Pro klid duše zde máme i zobrazení gamutu v CIE 1976. Sice nám nic nového neřekne, ale dle reakcí čtenářů je vyžadován, tak jej budeme uvádět. Jsem velmi rád, že monitor dosáhl na celý gamut sRGB a vlastně jej i lehounce překračuje. Docela příjemné překvapení se odehrálo u modré barvy. Ta totiž obvykle nemá tak velký rozsah.




Výchozí nastavení monitoru


Ve výchozím nastavení je průměrná barevná odchylka 3.01. To je sice velmi hodně, ale největší neplechu dělá šedá a černá barva. S tím si obvykle poradí OSD kalibrace.




Profil SmartKolor


Profil SmartKolor sice výrazně zlepšil podání šedých odstínů, ale zase vyhnal odchylky barev do extrémních výšin. U červené barvy máme hodnotu dE přes 10, což je opravdu hodně. Proto tento profil nedoporučuji vůbec zapínat.

Optimální nastavení monitoru bylo následující:

R = 92
G = 95
B = 90
Kontrast: 56
Jas: 36

Po zásahu do OSD menu se barvy již výrazně zlepší. Hlavní je posunutí šedých odstínů k lepším výsledkům. To, že se zhoršilo podání světle modré barvy, už tolik nevadí, protože s tím si poradí softwarová kalibrace.




Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po zkalibrování a vytvoření profilu ICM profilu se situace výrazně zlepší. Barevné podání je už velmi obstojné, světle modrá dokázala docela zázraky. Bohužel se nám opět posunula černá barva.








Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Ve výsledku jsou barvy docela obstojné. Pokud si šáhnete do OSD menu, dostanete slušné barvy. Kalibrace to samozřejmě ještě vylepší, u takovéhoto monitoru však nepředpokládám kalibraci pomocí sondy.
reklama