reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 271P4QPJKEB: A-MVA pro filmy

4.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 271P4QPJKEB: A-MVA pro filmy
Sháníte velký monitor a pojem "retina" pro vás znamená více škody než užitku? Tak právě pro vás jsou zde 27" monitory s FullHD rozlišením. Pro filmy jsou takřka ideální, navíc dnešní Philips přináší A-MVA technologii, která je zkrátka na video ideální.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Kvalita interpolace je u dnešních monitorů takřka shodná. Sem tam se sice objeví monitor, který umí interpolovat obraz o něco lépe, ale jde spíš o drobnou odchylku, než o něco zásadního. Dnešní Philips 271P4QPJKEB patří mezi takový průměr. Moaré efekt je díky většímu pixelu trošku více viditelný a rozmazání okrajů linek je také výraznější. Ovšem to je vše vinou, resp. vlastností 27" a 1920×1080. Není to vyloženě chyba interpolace.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


Regulace jasu


Monitor vsadil na klasickou pulzní regulaci jasu. Bohužel LED podsvícení bliká i při maximálním nastavení jasu na 100% (300 cd/m2). Frekvence blikání LED je však slušných 245 Hz. Bolest hlavy by tedy nastoupit rozhodně neměla. Přesto je lineární regulace jasu lepší. Bohužel se s ní setkáváme zatím poměrně málo.


 - regulace podsvícení



Spotřeba


Vzhledem k velikosti monitoru a jeho rozlišení by se dala očekávat vyšší spotřeba. Naštěstí zde se domněnka nepotvrdila a spotřeba je lehce nadprůměrná. Ani při maximální jasu se spotřeba nedostane přes 35 W, což je skvělý výsledek. Od něj se také odvíjí dobrý světelný výkon.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 19 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,875 lm/W.

reklama