reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka

27.8.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka
Pokud hledáte pracovní monitor, tak v dnešní době nejspíš zakotvíte u 27" a 2560×1440. Tyto monitory totiž poskytují dostatečně velkou plochu a rozlišení pro běžnou práci. Právě takový je dnešní Philips za více než lidovou cenu.

Struktura displeje



Philips 272C4QPJKAB PLS struktura displeje

PLS struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Výrobce udává výrobní technologii PLS. Tato Samsung varianta na IPS obvykle poskytuje stejné vlastnosti jako tradiční IPS displeje. Často bohužel mají problém s gamutem a barvami obecně. Samsung zkrátka nemá tak velké zkušenosti s výrobou a displeje nemají tak vysokou kvalitu jako IPS. Samozřejmě výrobce si na ně může dát požadavek na kvalitnější displej, ale to se stává spíše u dražších monitorů EIZO či NEC.

Ale zpět ke struktuře. Je zcela tradiční a z PLS nijak nevybočuje.


Teplota bílého bodu


Monitor si pěkně drží teplotu bílého bodu při změně jasu na uzdě. Prakticky nepoznáte rozdíl. Tedy pokud nemáte oko Clarka Kenta a nepoznáte rozdíl v 61 K.


Philips 272C4QPJKAB závislost teploty bílé na jasu


Podstatně horší je rozložení barev po ploše monitoru. Jak už to tak u levnějších monitorů bývá. Je to vlastnost za kterou se zkrátka připlácí a očekávat lepší výsledky může snad jen věčný rýpal. Dnes prostě standard. každopádně vy, co jste grafici, si dejte pozor na změnu v teplotě barev o 409 K. Nejteplejší je pravý horní a dolní roh. Směrem ke středu obrazu se obraz posunuje ke studenějším tónům.


Philips 272C4QPJKAB rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Proč, proč sis to Philipsi zkazil hned na začátku? Gamut by měl odpovídat nějakým standardům a fakt, že se modrá od něj posunula o dost výrazný kus, monitoru na barvách nepřidá. Podívejte se nejdřív na diagramy. Potom povídání.


Philips 272C4QPJKAB gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


Philips 272C4QPJKAB gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Vidíte, jak dobře, resp. slušně si vede v červené a zelené barvě? Zde žádný větší problém nenastal. Ale modrá je zkrátka mimo. A to tak velkým způsobem, že to je vidět okem. Ano, dříve to byl u většiny LED monitorů standard, ale dnes jsme si zvykli na pěkné pokrytí sRGB. O to víc u 27" 2560×1440 monitorů, ty přišly jako jedny z prvních se slušným podáním napříč všemi značkami. Uvidíme, co na to samotná odchylka barev.


Philips 272C4QPJKAB dE profil sRGB

Profil sRGB


První, co u monitorů zkoušíme, je profil sRGB či Adobe RGB. Vždy s ohledem na daný monitor a jeho gamut. Dnešní patří do škatulky sRGB monitorů pro obecnější použití. Tedy hlavně pro uživatele, co chtějí pracovat čistě s digitálními daty pro web. Průměrná odchylka ΔE2000=3,51 bohužel patří k podprůměru u monitorů s touto úhlopříčkou a rozlišením. U nich jsme si díky Dellu a ostatním zkrátka zvykli na odchylku kolem 1,5 maximálně kolem 2. Třeba to však napraví některý z dalších profilů. I když vzhledem ke gamutu se to moc očekávat nedá.


Philips 272C4QPJKAB dE profil 6500K

Profil 6500 K

Lehounce lepší je profil 6500 K. Ovšem opravdu jen lehce. Průměrná ΔE2000=3,49.


Philips 272C4QPJKAB dE profil Office

Profil Office


Další profily vezmeme již jen telegraficky. Obvykle přidávají neúměrně kontrast, zapínají dynamický kontrast, nebo mění barvy s ohledem na to, co se právě na obraze děje. To je obzvlášť u tohoto monitoru vidět hodně. Například posunujete-li oknem po ploše, tak jasně vidíte změnu barev. Proto je měření barev také výrazně zkreslené a jen obtížně se opakuje. Průměrná odchylka se však pohybuje vždy kolem ΔE2000=4,9 až 5


Philips 272C4QPJKAB dE profil Photo

Profil Photo


Také režim Photo znamená pro monitor nepříjemné změny barev dle aktuálního dění na ploše. Proto si jej zapínejte opravdu s rozvahou. Navíc je odchylka barev ještě razantnější. ΔE2000=5,3


Philips 272C4QPJKAB dE profil Movie

Profil Movie


Profil Movie jen utvrzuje v tom, že monitor v barvách zrovna neexceluje. ΔE2000=5,3


Philips 272C4QPJKAB dE profil Game

Profil Game


Game se hodně podobá Movie. Stejně tak i odchylka barev. ΔE2000=5,2.


Philips 272C4QPJKAB dE profil Text

Profil Text


Režim Text či Office mám obvykle u monitorů rád. Často totiž mají opravenou teplotu barev k 5000 K a snížený jas. Bohužel tentokrát je ještě přidáno doostření, což naprosto nechápu, protože doostřený text se čte velmi špatně. Také odchylka barev není nic moc. ΔE2000=4,9


Philips 272C4QPJKAB dE profil Economy

Profil Economy


Posledním režimem je Economy. Tento profil sníží jas oproti Text ještě výrazněji. Ovšem tím to asi končí. ΔE2000=4,9.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=95
B=92
Kontrast: 50
Jas: 34

Pokud vyvážíme bílou, resp. nastavíme teplotu barev na 6500 K v OSD menu. Tak získáme i o poznání lepší barvené podání. Ovšem stále to není ono a je vidět, že bez profilu toho moc s monitorem neuděláme. Ořez gamutu totiž v OSD není možný. ΔE2000=3,19.


Philips 272C4QPJKAB dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až po zavedení profilu, resp. kalibraci přes sondu, dosáhneme uspokojivých výsledků. Ovšem s gamutem kalibrace moc nepomůže. Ten zůstává stejný a je potřeba na to brát ohled při práci a trošku začít řešit správu barev. Pokud pracujete s produkty Adobe, tak to není problém. Ty většinu práce udělají za vás, ale rozhodně je potřeba si na to dávat pozor. Průměrná odchylka je však již velmi dobrá. ΔE2000=0,66


Philips 272C4QPJKAB dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Změna barev se projevuje hlavně u modré. To se ovšem dalo čekat.


Philips 272C4QPJKAB barevná změna


Philips 272C4QPJKAB LUT křivka


LUT křivka má docela příznivý průběh. Barvy nikde nejsou zcela mimo gamu 2,2. Naměřená gama odpovídala spíše 2,22, ale takto drobný rozdíl pozná jen málokdo.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

V celkovém barevném pojetí je monitor spíše podprůměrný až průměrný. Rozhodně se tedy nejedná o nějaký skvělý kousek. O kalibraci si zkrátka říká už od počátku, co se na něj podíváte. Je to bohužel častá vlastnost PLS panelů. Až si začínám říkat, že PLS jsou pro Samsung cesta do pekel. Ale třeba to časem firma napraví. První IPS jistě také nebyly ideální.

reklama