reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka

27.8.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 272C4QPJKAB: nadějná sedmadvacítka
Pokud hledáte pracovní monitor, tak v dnešní době nejspíš zakotvíte u 27" a 2560×1440. Tyto monitory totiž poskytují dostatečně velkou plochu a rozlišení pro běžnou práci. Právě takový je dnešní Philips za více než lidovou cenu.

Philips 272C4QPJKAB: celkové hodnocení


Hledat kladné body na dnešním Philipsu je docela obtížné. Podíváme se na to pěkně postupně. První, co jsme otestovali, byla odezva. Ta patří mezi ty lepší, a to hlavně díky výborné regulaci technologie OverDrive (Philips značí jako SmartResponse). Díky tomu si můžete nastavit odezvu opravdu jak chcete, a tak například zcela eliminovat překmit. Takže to je první plusový bod.

Poté jsme se podívali na inputlag. Ten bohužel zklamal a ukázal, že monitor zkrátka na hry i přes dobrou odezvu moc nebude. Takže plusový bod nezískal.

Dále tu máme filmy. Zde vzhledem k velikosti a poměru stran může získat plusový bod, ale vzhledem k menšímu kontrastu a jednomu výraznému průsvitu jej opět nezíská. To stejné platí v bledě modrém pro hry. Jen se přidává do hry inputlag.

Poté jsou zde pozorovací úhly. Ty obecně u IPS i PLS patří k těm nejlepším a zkrátka není třeba si na co stěžovat. Polomatná povrchová úprava trošku snižuje IPS/PLS glow a špinavý efekt na jednolitých plochách. Takže další plus pro monitor.

Regulace jasu patří k tomu nejlepšímu. A to hlavně díky velkému rozsahu. Sice nedosahuje kvalit monitorů EIZO, ale to se ani nepředpokládá. Jde o běžný komerční monitor. Přesto pokud pracujete v noci, tak vás Philips rozhodně potěší. Plus.

Kontrast je bohužel lehce podprůměrný, a to i vzhledem k technologii. Je to vidět na filmech a potvrzuje to i měření. Zkrátka z toho žádný plusový bod nekouká.

Podsvícení je při běžném používání velmi dobré. Bohužel trpí jedním výrazným průsvitem. Pokud bychom jej však brali jako vadu konkrétního kusu, tak si jistě Philips 242C4 plusový bod zaslouží.

V barvách bohužel trošku pokulhává. Na vině je však hlavně Samsung, který vyrábí prakticky jen jeden PLS panel s 2560×1440. Všechny monitory s tímto panelem mají tedy obecně horší gamut. Tedy pokud modrou neořízne výrobce monitoru, což se vzhledem k zaměření těchto monitorů obvykle nestává. Takže v barvách je bohužel monitor lehce podprůměrný.

Interpolace je dnes u monitorů prakticky všude stejná. Výrobce však obdařil monitor možností doostření obrazu, a tím i znatelného vylepšení interpolace. Takže zde si plus zaslouží.

Regulace podsvícení a spotřeba je takový standard. Monitor používá PWM, a to na standardní frekvenci. Spotřeba je také jen průměrná, a to i v rámci 27" panelů.


Philips 272C4QPJKAB


Možná se budu trošku opakovat, ale Philips 272C4 (takto se často také označuje) patří mezi standardní a vcelku vydařené monitory. Takový průměr. Má pouze tu neuvěřitelnou smůlu, že zde existuje Dell U2713HM, který nasadil už v počátku laťku tak vysoko, že se jen těžko překonává. Přidaná hodnota v podobě kamery a o trošku lepší povrchové úpravy to prostě nenapraví. Přesto věřím, že si své zákazníky monitor najde.


Philips 272C4QPJKAB hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Náročnější kancelářskou práci (velké rozlišení a plocha monitoru)

Hlavní nasazení monitoru je pro pohodlnou práci doma a v kanceláři. Můžete si otevřít velké tabulky, editovat velké dokumenty. Díky možnosti uspořádat okna vedle sebe máte opravdu dobrý přehled o tom, co se v počítači děje.

 

Plusy


+ Vyrovnaná odezva
+ Příjemná polomatná povrchová úprava
+ Odezva bez překmitů
+ Velký rozsah jasu
 
 

Minusy


- Cena
- Gamut ne zcela odpovídá sRGB
- Lehce podprůměrné barevné podání
- Regulace podsvícení s PWM
- Existuje zde Dell U2713HM za stejnou cenu a lepší
 
 
Cena v době testování: cca 13.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Philips 272C4QPJKAB děkujeme Philipsu.
Jak hodnotíte monitor Philips 272C4QPJKAB?
V anketě šlo hlasovat od 27.8.2013 do 21.8.2014. Počet hlasujících: 8
Výborný0 %
Průměrný25 %
Špatný75 %
reklama