reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 272P4QPJKEB: vyúčtování s Dellem?

11.11.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 272P4QPJKEB: vyúčtování s Dellem?
Pokud toužíte po velkém monitoru a nechcete za něj vyhazovat příliš mnoho peněz, zbystřete! Dnešní Philips přišel s velikánem za rozumnou cenu a s PLS panelem. Jak si poradí v drsné konkurenci, tedy hlavně s monitory Dellu?

Struktura displeje



struktura displeje

PLS struktura pixelu


Nic neočekávaného se nestalo. Při pohledu přes hledáček zrcadlovky jsem uviděl velmi známou PLS strukturu. Potvrzuje se nám fakt, že v monitoru je osazen stejný panel jako u většiny dnešních 27" PLS panelů.


Teplota bílého bodu


Monitor obecně vykazuje trochu studenější barevné podání. Pokud však zavítáte do OSD menu, není problém teplotu seřídit na slušných 6550 K. Bohužel další skok k teplejším barvám značí již teplotu 6400 K. Zde monitor zkrátka naráží na pouze 8bitové zpracování barev.


závislost teploty bílé na jasu


Rozložení teploty barev po ploše resp. homogenita barev je pouze na průměrné úrovni běžných monitorů. Grafici se musí připravit na to, že jedna část obrazu bude o téměř 500 K studenější než druhá část. Pro profesionální grafiky se tedy moc nehodí, sem ovšem ani monitor nepatří.


rozložení teploty bílé





Odchylka dE a barevný gamut


A nyní přišlo na lámání chleba. Slovíčko gamut na spoustu lidí působí jako zaklínadlo. Pokud má monitor gamut špatný, hned jej odsoudí. Pokud je gamut sRGB, hned jej odsoudí, pokud je gamut AdobeRGB, hned jej odsoudí. Mají to jako jakousi modlu, co monitor musí striktně splňovat. Dnešní monitor patří do kategorie sRGB, ale bohužel sem tam mu to "ulítlo". Hlavně modrá barva není taková, jaká by měla být. Je potřeba s tím tedy počítat. Dovolím si však tvrdit, že pokud nejste grafik, rozdíl ani moc nepoznáte. Pro nás, co mají barvy lehce v oku, je tento problém s modrou však docela zásadní.


gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Musíme chtě nechtě zavést profil, co řekne programům, co mají s barvami dělat, aby se zobrazily správně. Bohužel ne všechny programy to umějí, o hrách ani nemluvě. Zde se na barvy zcela kašle.


dE profil sRGB

Profil sRGB (6500 K)


Pokud nastavíte v OSD menu 6500 K nebo profil sRGB (jsou si rovny), získáte pouze průměrnou odchylku barev ΔE2000=3,55.
Od jisté doby již neuvádíme další profily v monitorech, pokud nejsou vysloveně "grafické" stylu AdobeRGB atd. Nemá to totiž smysl. Vždy dochází k razantním barevným úpravám, které barvy více ničí, než aby jim pomohly. Pokud se objeví monitor s lepšími barvami např. v režimu Office, pak bychom to samozřejmě uvedli.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=94
B=87
Kontrast: 50
Jas: 39

Pokud se pokusíte seřídit teplotu barev přesně na 6500 K, získáte i lepší barevné podání. Jsem rád, že to monitoru pomohlo. Vyskytují se totiž tací, kteří mají profil sRGB natvrdo nastaven a při kalibraci na 6500 K v OSD se barvy hodně změní. To není dnešní případ. Nejspíše je to dáno tím, že monitor jakékoli ořezávání gamutu nedělá. Průměrná odchylka v kalibrovaném režimu v OSD vychází na ΔE2000=3,00


dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Jakmile nastoupí kalibrace, dosáhneme již podstatně lepších výsledků. Průměrná ΔE2000=1,46. Bohužel stále to není ono a rozhodně by si zasloužil monitor trochu lepší barvy.


dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil



barevná změna


LUT křivka


Barevně si monitor vede jen průměrně. Je to docela škoda, protože jinak bych si dovolil už nyní tvrdit, že Dell má jasného konkurenta. Bohužel se tak nestalo a musíme hledat stále dál. Přesto věřím, že si Philips najde své zákazníky. Barvy totiž nejsou vše.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.


Regulace jasu


Stejně jako levnější bratříček, tak i P4 verze používá PWM na regulaci jasu. Je to docela škoda, protože dnes vyrobit monitor bez blikání není až tak velký problém. Navíc to odradí hezkou řádku zákazníků. Frekvence blikání je 195 Hz.


regulace podsvícení



Spotřeba


U velkých monitorů se samozřejmě musíme připravit i na vyšší spotřebu. Pořád jsou však na tom LEDkami podsvícené LCD monitory velmi dobře a není třeba se obávat, že by vám udělal díru do rodinného rozpočtu. Spotřeba je na vlas stejná jako u nedávno testovaného Samsungu S27C971D, který má ovšem trochu nižší jas. Ve výsledku je tedy dnešní Philips na tom lehce lépe, ale opravdu jen lehce.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 28,5 W.


spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,220 lm/W.

reklama