reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 273P3QPYEB: přítel filmů i her

14.11.2012, Pavel Kovač, recenze
Philips 273P3QPYEB: přítel filmů i her
Nedávno jsme tu měli monitor iiyama XB2780HSU a dnes se podíváme na rivala od značky Philips. Nese v sobě prakticky stejnou obrazovku, a tak slibuje hlavně velmi příjemné sledování filmů. Ponořte se s námi do recenze!

Pozorovací úhly


Pokud jste někdy viděli monitor s technologií A-MVA, tak asi víte, jak se bude chovat tento monitor. Sice nemá efekt IPS glow, ale zase posun barev je zkrátka znatelný. Navíc při pohledu shora jasně vidíte posun v kontrastu ve velmi malém rozsahu úhlu. Zkrátka velmi rychle se změní barvy i kontrast a vypadá to, jako když přes monitor přejede nějaký filtr s docela ostrou hranou. Každopádně jsou pozorovací úhly stále slušné.


BenQ GW2750HM - pozorovací úhly


Rozložení kontrastu


Pokud se podíváte na technologie obecně, tak zjistíte, že IPS má dnes slušnou odezvu, výtečné pozorovací úhly a slušné barvy. Naopak A-MVA má perfektní kontrast. Jeho hodnota je i šestkrát vyšší než u IPS. To je ovšem jen teorie. Hodně záleží na rozložení kontrastu po ploše monitoru.


BenQ GW2750HM - kontrast při maximální jasu


BenQ GW2750HM - kontrast při jasu 120cd/m2


Dnes testovaný Philips 273PQPYEB má velmi slušný kontrast. Přesto vzhledem k technologii by mohl být o něco lepší. Oproti nedávno testované iiyama XB2780HSU má kontrast o téměř 1600:1 nižší. Na obraze to je vidět, ale všimnete si toho pouze pokud uvidíte monitory vedle sebe, nebo máte opravdu hodně zkušeností.


Průběh jasu


V poslední době jsou A-MVA monitory hodně jasné. To má za následek i fakt, že jas nelze zregulovat na malé hodnoty. Dnešní monitor je však v tomto ohledu o něco lepší. Sice nemá tak vysoký maximální jas, ale zase daleko přesněji odpovídá udávané hodnotě. Minimální jas kolem 50 cd/m2 potěší i noční tvory. Pokud však pracujete pouze v noci, tak je lepší se poohlédnout po nějakém tom EIZU, co má regulaci až do 2-3cd/m2.


BenQ GW2750HM - průběh jasu


Podsvícení


Velmi mě potěšilo podsvícení. To jsme již rozebírali v kapitole o sledování filmů. Netrpí totiž průsvity a jas nemá náhlé výkyvy. Postupně klesá až na krajích dosáhne hodnoty o 15% nižší než maximální.


BenQ GW2750HM - podsvícení 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení 2D graf


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při maximálním nastavení jasu v OSD


BenQ GW2750HM - rozložení jasu v procentech


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2


BenQ GW2750HM - rozložení jasu při 120cd/m2 v procentech


A protože oko vnímá jas jinak než sonda, tak je potřeba přepočítat hodnoty na gamu 2,2. Zde ihned uvidíte, že je podsvícení pro oko velmi dobré. Na krajích klesá jen lehce a velmi pozvolně. Jediná výjimka je v levém dolním rohu, kde jas klesne trošku razantněji.


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gamu 2,2 3D graf


BenQ GW2750HM - podsvícení přepočet na gama 2,2 v 2D grafu


reklama