reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy

28.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy
Díváte se rádi na filmy? Co si takhle zpříjemnit zážitek tím, že monitor zapojí do děje i své okolí? Zní to pěkně, jaká je však realita ohledně Ambiglow technologie? Podívejme se na tento 27" e-IPS monitor podrobněji.

Struktura displeje



 - struktura displeje

Struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


V monitoru je použit nový e-IPS panel s jeho nejnovější strukturou. Ta se výrazně podobá S-PLS, a to jak tvarem, tak i vlastnostmi.


Teplota bílého bodu


Teplota barev v závislosti na jasu monitoru je opravdu dobrá. Rozdíl mezi maximem a minimem je necelých 100 K, což často nemají ani grafické monitory. Takže skvělý výsledek.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Rozložení barev po ploše už tak růžové není. Rozdíl 500 K je již zkrátka znatelný. Naštěstí to tentokrát není na levé či pravé straně, ale teplota se mění hlavně od shora dolů. A jak jsou orientovány fotky? Obvykle také tímto směrem, nahoře obloha, dole zem. Samozřejmě to není pravidlo, ale globalizovat to tak jde. Zkrátka a jednoduše tento rozdíl v teplotě barev po ploše monitoru vadí daleko méně, než kdyby byl rozdíl v pravé či levé straně oproti středu monitoru.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


A jak jste si již mohli v kapitole o filmech přečíst, tak gamut je téměř ideální, resp. téměř ideálně pokrývá sRGB. Drobné odchylky u modré a zelené barvy jsou, ale není to nic tragického a dovolím si tvrdit, že to většina uživatelů ani nepozná.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Ale gamut není vše, hodně důležitá je také barevná odchylka. I při výchozím nastavení Philipsu 278C4QHSN je dE(2000) hodně nízko a je na tom tedy hodně dobře. Posuďte sami:


 - dE profil

Profil sRGB


sRGB režim (ten musíte aktivovat v OSD) má dE(2000)=1,76. No začíná to pěkně, že?


 - dE profil

Profil 6500 K

Výchozí režim monitoru 6500 K je hodně podobný tomu sRGB. Odchylka se nepatrně zvýšila na dE(2000)=1,80.


 - dE profil

Profil Office


Také režim Office poskytuje slušné výsledky. dE(2000)=1,68. Ovšem zde pozor! Při tomto režimu se černá stane takřka šedou. Kontrast spadne až k 350:1, což je už na obraze hodně vidět. Takže režim Office aktivujte pouze v případě že vám vysoký kontrast vadí. Ano, při psaní textu může být vysoký kontrast na škodu.


 - dE profil

Profil Photo


Režim Photo je u monitorů Philips takřka k ničemu. dE(2000)=3,71. Barvy přesaturované, vyumělkované, prostě čistě marketingový režim.


 - dE profil

Profil Movie


Podobně je na tom i Movie. dE(2000)=5,48 vypovídá o všem. Navíc se obraz neúměrně doostří a paradoxně spadne i kontrast k 450:1. Takže na filmy rozhodně ne.


 - dE profil

Profil Game


I v režimu Game spadne kontrast k 300:1 a dE(2000)=4,62.


 - dE profil

Profil Economy


Předposledním je Economy, který poskytuje podobné barvy jako 6500 K ovšem opět se lehce sníží kontrast na 750:1. dE(2000)=1,81


 - dE profil

Profil Text


A posledním režimem je Text. Upřímně bych jej nejraději ani neuváděl, protože přeostření obrazu je zde natolik markantní, že z toho až bolí oči. Je zde jasně vidět, že většina režimů u tohoto Philipsu nemá moc smysl. Raději nechte výchozí nastavení, popř. zvolte režim sRGB.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=90
G=100
B=100
Kontrast: 50
Jas: 50

Pokud se pokusíme zkalibrovat barvy v OSD menu, které nám umožní pouze RGB (tedy žádné šestiosé barvy), tak dojdeme k výsledku dE(2000)=2,00. Proto jsme prováděli kalibraci pomocí ICC v režimu 6500 K (tedy výchozí nastavení).


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Po kalibraci přes profil a úpravou LUT jsme dosáhli výsledku dE(2000)=0,68, a to je již velmi pěkný výsledek.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Barvy se v kalibraci mění pouze minimálně. Na některých je změna ovšem patrná, a to hlavně na modré a zelené barvě. Červená mění především jasovou složku.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

Celkově jde o velmi slušný monitor co se barev týče. Jen zapomeňte na různé režimy typu Game či Movie. Pokud do barev moc nevidíte, tak uděláte nejlépe když necháte monitor tak, jak je po prvním zapojení. Tento přístup je ve výsledku zcela ideální. Koupíte monitor, OSD ani neotevřete a máte skvělé barvy. Co víc si přát? U takto levného monitoru asi nic víc.

reklama