reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy

28.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy
Díváte se rádi na filmy? Co si takhle zpříjemnit zážitek tím, že monitor zapojí do děje i své okolí? Zní to pěkně, jaká je však realita ohledně Ambiglow technologie? Podívejme se na tento 27" e-IPS monitor podrobněji.

Interpolace obrazu při nižším rozlišení (1280×800)


Pokud si na monitoru necháte zobrazit signál s nižším rozlišením, tak dojde samozřejmě k přepočítání uvnitř monitoru na vyšší rozlišení. To má za následek zhoršení kvality obrazu. A jak hodně se zhorší? To vidíte na následujících fotografiích. Philips má prakticky stejné filtry pro všechny své monitory, a tak lze očekávat i stejné výsledky jako u ostatních Philipsů.


 - interpolace linek

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace textu

- Klikněte pro zvětšení -


 - interpolace moaré efekt

- Klikněte pro zvětšení -


A skutečně se to tak stalo. Linky jsou lehce rozmazané a moaré efekt je docela dost znatelný. Jde ovšem o takový průměr.


Regulace jasu


Philips si zatím neosvojil lineární regulaci jasu a stále používá PWM. V tomto případě začíná blikat podsvícení frekvencí 240 Hz. V některých recenzích se u některých monitorů dočtete různou frekvenci pro různý jas, což je samozřejmě nesmysl. Jde jen o to, že recenzent slepě věří hodnotám, co mu vyhodí osciloskop a neověřuje je ručním měřením. Pak vznikají docela komické obrázky, na kterých je blikání s frekvencí 220 Hz a v textu je napsáno 90 Hz. Ale to jen rýpnutí pro zasvěcené.


 - regulace podsvícení



Spotřeba


V poslední době bývá testování spotřeby u e-IPS monitorů s LED podsvícením taková, no řekněme nuda. Většina monitorů má spotřebu při 120 cd/m2 kolem 20 W (27" modely). V podstatě by šlo tento test vynechat a suše konstatovat že monitor má spotřebu "průměrnou". Přesto jsou tyto testy stále důležité, a to hlavně z důvodu, že by se na trhu objevil nějaký nestandardní monitor.

Spotřeba při 120 cd/m2 je 20,5 W.


 - spotřeba


Dnes testovaný monitor má světelný výkon 1,471 lm/W.

reklama