reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy

28.3.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278C4QHSN: rozšířená realita pro filmy
Díváte se rádi na filmy? Co si takhle zpříjemnit zážitek tím, že monitor zapojí do děje i své okolí? Zní to pěkně, jaká je však realita ohledně Ambiglow technologie? Podívejme se na tento 27" e-IPS monitor podrobněji.

Philips 278C4QHSN: celkové hodnocení


Jak si vede monitor co má ambice stát se inovátorem v oblasti sledování filmů? Nejvíce to vystihuje asi známé sousloví "Nápad jistě dobrý! Výsledky nebyly dobré." A přitom pro plné fungování stačilo tak málo. Opravdu jen lepší naprogramování obvodů a Ambiglow mohl fungovat zcela bezvadně a dovolil bych si kvůli němu dát monitoru ocenění. A co je tedy ona chyba? Ambiglow totiž nereaguje okamžitě a hlavně reaguje skokově. Pokud by Philips nasadil obvod, který rychleji vyhodnocuje dění na obraze a současně plynule mění jas, resp. barvu LED, tak by to bylo jedním slovem SUPER. Bohužel skoky jsou natolik nepříjemné, že jsem po chvilce raději tuto funkci vypnul.


 - základní pohled


Nyní si projdeme jednotlivé vlastnosti pěkně popořádku a zhodnotíme. První je odezva. Ta představuje takový průměr u IPS panelů. Zahrajete si na ní i rychlé hry, ovšem jedním dechem dodávám, že profi hráči by se raději měli podívat po rychlejším monitoru.

Dále tu je barevné podání, které se v poslední době Philipsu hodně daří. Jeho monitory téměř přesně pokrývají sRGB gamut a i ve výchozím nastavení mají velmi slušné/malé barevné odchylky.

Podsvícení je vzhledem k velikosti monitoru velmi dobré. Musíme si však uvědomit, že stále jde o relativně levný monitor, a tak se s jakoukoli kompenzací podsvícení zkrátka ani nepočítá. Přesto musím podsvícení pochválit.

Pozorovací úhly jsou zcela v souladu s IPS technologií. Barvy jsou stálé, klesá prakticky jen kontrast. Samozřejmě se musíme smířit s jistým IPS glow, který je však méně zřetelný než je zvykem.

Poslední je ergonomie, která bohužel moc vysokých kvalit nedosahuje. Monitor lze prakticky jen naklápět a nic víc. Náročnější uživatel bude tedy zklamán, pro sledování filmů to však bohatě postačuje.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování filmů
2) Multimédia a hry

Největším lákadlem stále zůstává velikost monitoru a z něho odvozené zařazení pro sledování filmů a hraní her.


Plusy


+ Dobré barevné podání i bez kalibrace
+ Gamut téměř odpovídá sRGB
+ Slušné podsvícení
+ Odezva bez překmitů a možnost její regulace
+ Na "bezrámečkový" monitor pevná konstrukce
 
 

Minusy


- Ambiglow by chtělo trochu doladit
- Ergonomie
- Silnější IPS Glow
- Lehce slabší kontrast i na IPS
 
 
Cena v době testování: cca 7.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Philips 278C4QHSN děkujeme Philipsu.
Jak hodnotíte monitor Philips 278C4QHSN?
V anketě šlo hlasovat od 28.3.2013 do 15.3.2014. Počet hlasujících: 8
Výborný25 %
Průměrný25 %
Špatný50 %
reklama