reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou

19.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou
Sledujete často filmy? Máte rádi 3D? A co takhle si k tomu ještě přidat Ambiglow? Právě taková téměř ďábelská kombinace přišla s 27" monitorem Philips 278G4DHSD. Jak si ovšem poradí s našimi náročnými testy prozradí až recenze!

Struktura displeje



 - struktura displeje

e-IPS struktura pixelu Philips 278G4DHSD (klikněte pro zvětšení)


Makrofotografie potvrdila strukturu displeje typu e-IPS. Toto potvrzení je pro spoustu našich čtenářů jistě hodně důležité, protože dnes se vyznat ve značení panelů není vůbec jednoduché. Navíc často se zaměňuje technologie PLS a IPS.


Teplota bílého bodu


Pokud si dnes koupíte LCD monitor, tak si můžete být na 99% jisti, že je vybaven LED podsvícením. Právě tento druh podsvícení daleko méně trpí na změny teploty při změnách jasu. Přesto se musíme smířit s tím, že je teplota při vyšším jasu trošku studenější. Je tedy dobré si kalibrovat monitor přímo na váš zvolený jas, což je obvykle 120 cd/m2.

Dnešní Philips 278G4DHSD si v tomto ohledu nevede až tak špatně. Změna z 0% jasu na 100% znamená změnu teploty o 111 K. To je pro opravdu vycvičené oko již postřehnutelné, ale rozhodně ne nijak fatální. Naopak si myslím, že valná většina uživatelů, kteří si tento monitor zakoupí, si této změny ani nevšimne.


 - závyslost teploty bílé na jasu


Již tradičně horší je rozlišení barev po ploše monitoru. To se totiž hodně odvíjí od samotného podsvícení a také ne všechny LED v podsvětlovacím systému musejí vykazovat zcela stejnou barevnost. Ve výsledku se tedy připravte na rozdíl v teplotách 374 K. To už je dobře vidět i pro nevycvičené oko. Je to dáno hlavně tím, že nestudenější roh je levý horní a hned kousek od něj je teplota výrazně teplejší. Tudíž jde téměř o skokovou změnu.


 - rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Od dob co se u LCD monitorů začal komerčně řešit gamut se vytvořily na síti dva tábory. První jsou zastánci Adobe RGB a druzí se spoléhají na zavedený sRGB. To, který tábor nakonec ukradne vlajku a vyhraje, ukáže až čas. Vlastně to spíš je otázkou času kdy vyhraje Adobe RGB, ale to může trvat ještě velmi dlouhou dobu a zatím si sRGB tábor klidně vyšívá další hvězdičku na vlajku.

Dnes testovaný Philips se řadí mezi sRGB monitory. Ovšem s drobnou výchylkou v zelené barvě. Naštěstí není výkyv až tak velký a ve výsledku si toho ani nemusíte všimnout. Bohužel režim sRGB v menu s tím nic neudělá a gamut zůstává stejný. Což je ovšem zcela běžná praxe u většiny komerčních a levnějších monitorů. Až dražší grafické monitory mají ořez gamutu zvládnutý.


 - Gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


 - Gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


Bohužel gamut není vše a hodně důležitá je také barevná odchylka. To ovšem Philips tak dobře jako gamut nezvládl. Sice to není žádná tragédie a ve výsledku budou barvy valné většině uživatelů naprosto vyhovovat, ale grafiky neuspokojí.


 - dE profil

Profil sRGB


V režimu sRGB dosáhl na ΔE2000=2,53. To je hodnota relativně vysoká, ale nevycvičené oko si toho ani moc nevšimne. Hlavní je drobné posunutí barev do studenějších. Pokud vám nevadí teplota barev kolem 6700 K, tak budete nadmíru spokojeni.


 - dE profil

Profil 6500 K

Režim barev 6500 K přinesl drobné zhoršení a je tak oproti sRGB méně použitelný. Také teplota není 6500 K ale cca 6900 K. ΔE2000= 3,11
Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=94
G=90
B=91
Kontrast: 50
Jas: 35

Po zásahu do OSD menu se barvy sice posunou k teplotě 6500 K, ale barevná odchylka se zhorší. Bez ICC profilu jsme tedy bezmocní. ΔE2000= 3,34.


 - dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Až kalibrace přes ICC profil dokázala barvy hodně pozvednout. Aby také ne, když gamut je téměř přesný k sRGB. Odchylka ΔE2000= 1,02 patří sice mezi ty horší, je to ovšem dáno horším podáním šedých odstínů. Barvy jsou ovšem velmi dobré.


 - dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil


Všimněte si, že změna v barvách je velká. Ovšem daleko větší změna se odehrává v jasových složkách. To značí nepřesnou gamu 2,2, kterou musí ICC profil korigovat.


 - barvná změna


 - LUT křivka


Změnu gamy potvrzuje i LUT křivka. Každá barva ovšem potřebuje zcela jinou úpravu. V tmavých tónech je situace ještě docela dobrá, resp. pro barvy stejná, ale střední tóny jsou již hodně odlišné.

Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

reklama