reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou

19.6.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 278G4DHSD: 3D s rozšířenou realitou
Sledujete často filmy? Máte rádi 3D? A co takhle si k tomu ještě přidat Ambiglow? Právě taková téměř ďábelská kombinace přišla s 27" monitorem Philips 278G4DHSD. Jak si ovšem poradí s našimi náročnými testy prozradí až recenze!

Philips 278G4DHSD: celkové hodnocení


A jak si ve výsledku stojí dnešní Philips s 3D a Ambiglow? Na jednu stranu je technologie AmbiGlow dobrá a může pocit z filmu umocnit. Ovšem na straně druhé je zde nepříliš kvalitní nasazení. Diody mají totiž od obrazu znatelné zpoždění a nemění jas a barvu plynule. U filmů to tak často nevadí, ale u her, kde se rychle mění obraz, to již problém být může. Naštěstí lze celé AmbiGlow přepnout do pasivního režimu, kde diody neutrálně svítí. Nahradí tak pěkně lampičku v kanceláři a z práce vás tolik nebudou bolet oči.

Hodně slušně si vede monitor i při hraní her, kde většina lidí ocení velký obraz a hlavně prakticky nulový (3,2 ms) inputlag. Odezva sice není zcela bezchybná, ale pro hraní i akčních her dostačuje. Samozřejmě hodně jí pomáhá inputlag.

Dále tu máme barevné podání, které není rozhodně bezchybné. Gamut je sice prakticky přesný k sRGB, ale barevné odchylky jsou dost velké. Ovšem nejde o grafický monitor, a tak mu jistě tento nedostatek odpustíte. Pokud uvažujete o úpravách fotek, tak si raději k monitoru obstarejte i sondu nebo si ji alespoň půjčte. Samozřejmě můžete vyzkoušet i náš profil.

Ergonomie je vzhledem k jednoduché noze pouze podprůměrná. Obraz je posazen docela nízko a někdo by jistě uvítal alespoň základní zdvih. Také lesklý rámeček je doslova past na otisky prstů. Samozřejmě toto jsou aspekty, které vidíte ihned po zakoupení monitoru nebo přímo v obchodě.

Otázkou je použití 3D. Vzhledem k tomu, že jde o pasivní technologii, tak se musíte spokojit se snížením rozlišení. Na hry to moc příjemné není, protože jde o 27" a jen 1080p. U filmů to tolik nevadí. Ostatně s 3D máte jistě zkušenosti, a tak víte, co očekávat. Opravdu 3D potřebujete? Pokud ne, tak berte přiložené brýle jako příjemný bonus.


 - základní pohled


V celkovém součtu atakuje Philips 278G4DHSD hranici 50%. A to vzhledem k horšímu podsvícení a ergonomii, která je otázkou také ceny, není špatný výsledek. Pokud tedy hledáte velký monitor primárně na filmy a máte rádi lesklou obrazovku, tak je Philips slušná volba. Má své mouchy, ale také přednosti. Například již zmiňovaný malý inputlag.


 - celkové hodnocení


Monitor je vhodný pro:


1) Sledování filmů
2) Hraní her

Kombinace technologie AmbiGlow a nízkého inputlagu dává hrám a filmům hodně pomyslných plusových bodů Výrobce tento monitor určil na filmy a hry a naše testy to i potvrdily.


Plusy


+ Nízký inputlag a odezva bez překmitů
+ Gamut téměř odpovídající sRGB
+ AmbiGlow někdy opravdu pomůže
+ Barvy po kalibraci podávají slušné výsledky
+ Odezva lze v OSD upravit (OverDrive)
 
 

Minusy


- Horší konstrukce
- Podsvícení s průsvity
- Vyšší kontrast a hloubka obrazu
- AmbiGlow potřebuje stále vývoj
- Vyšší cena
 

Cena v době testování: cca 7.900 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení monitoru Philips 278G4DHSD děkujeme Philipsu.
Jak hodnotíte monitor Philips 278G4DHSD?
V anketě šlo hlasovat od 19.6.2013 do 15.5.2014. Počet hlasujících: 11
Výborný27 %
Průměrný45 %
Špatný27 %
reklama