reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Philips 298X4QJAB: filmový a levný

2.9.2013, Pavel Kovač, recenze
Philips 298X4QJAB: filmový a levný
Zaujaly vás monitory s úhlopříčkou 21:9? Ano? Philips přišel s dalším kouskem, co by se mohl hodit na váš stůl, tentokrát v levnější variantě bez stavitelného stojanu. Vyplatí se ušetřit cca 500 Kč oproti dražšímu bratříčku v podobě Philips 298P4QJEB?

Struktura displeje



Philips 298X4QJAB e-IPS struktura displeje

struktura pixelu (klikněte pro zvětšení)


Stejně jako monitor Philips 298P4, má i dnešní varianta X4 stejnou strukturu pixelů. Nic překvapivého zde nehledejte. Je ovšem zajímavé, že Philips uvádí u monitoru označení AH-IPS, i když struktura patří spíše k e-IPS. Tedy k oné "eco" variantě.


Teplota bílého bodu


S příchodem lineární regulace jasu (tedy bez PWM) se monitory také naučily regulovat jas tak, aby neměnily barvy. Sem tam se najde drobná odchylka, ale ta je v rámci lidského oka prakticky zanedbatelná. Dnešní monitor předvedl nový kousek a jas mění teplotu barev jen o 19 K. To lidské oko není schopno nikdy poznat.


Philips 298X4QJAB závislost teploty bílé na jasu


Jak už to tak bývá, tak po jedné kladné vlastnosti přichází studená sprcha. Tou je v tomto případě rozložení barev po ploše monitoru. Nejstudenější roh je pravý dolní a naopak nejteplejší barvy jsou v levém horním rohu. Rozdíl je celých 604 K, a to již lidské oko dobře vidí. Pokud tedy upravujete barvy na vašich fotkách, měli byste se soustředit vždy na jedno místo (nejlépe střed) monitoru.


Philips 298X4QJAB rozložení teploty bílé



Odchylka dE a barevný gamut


Co na levných monitorech potěší vždy nejvíc, je gamut. Pokud totiž odpovídá standardu sRGB, tak se obvykle můžeme připravit na dobré barevné podání. Přesně tak se chová dnešní Philips 298X4QJAB. Drobné odchylky jsou sice v zelené barvě, ale to nepředstavuje nikterak vážný problém.


Philips 298X4QJAB gamut CIE 1931

Gamut CIE 1931


Philips 298X4QJAB gamut CIE 1976

Gamut CIE 1976


A právě díky tomu je barevné podání už v základu docela slušné.


Philips 298X4QJAB dE profil sRGB

Profil sRGB


V profilu sRGB nám monitor ukázal průměrnou odchylku ΔE2000=2,44. To je o cca 0,2 vyšší hodnota než u P4. Současně však musím dodat, že to je taková odchylka, kterou může udělat i konkrétní kus monitoru. Okem to rozhodně nepoznáte.


Philips 298X4QJAB dE profil 6500K

Profil 6500 K

Ve stejném duchu se nese i profil 6500 K, který prakticky sRGB kopíruje. Průměrná ΔE2000=2,43.
Pak jsou zde režimy Office, Game, Movie a Economy. Přičemž ani jeden nedokázal poskytnout lepší barevné podání než předchozí dva zmíněné. Obvykle přidávají výrazné barevné korekce, které mají "vylepšit" dojem z her, filmu atd. Ve výsledku to spíše kazí a doporučuji je zapnout, jen v případě že se vám z nějakého důvodu líbí. Pro valnou většinu uživatelů budou prakticky nepoužitelné. Ovšem to platí pro valnou většinu monitorů Philips a ostatních levnějších značek.

Nastavení monitoru po kalibraci bylo následující:

R=100
G=99
B=97
Kontrast: 50
Jas: 28

Monitor tentokrát nepotřeboval tak razantní zásah v OSD menu aby se mu posunula teplota k 6500 K. Bohužel pod těmito hodnotami se monitor rozhodl trošku protestovat. Jakmile jsem snížil modrou na 96, tak se teplota propadla o nějakých 400 K. Je zde tedy jakýsi skok, který jen tak neopravíte. Proto je také v sekci "Teplota bílého bodu" v našem článku trošku vyšší hodnota než by měla být (6500 K).


Philips 298X4QJAB dE kalibraované přes OSD

Kalibrované pouze přes OSD


Kalibrace


Proto také měl ICC profil trošičku více práce, aby dohnal změnu teplot v barvách. Přesto nejde o nic závažného. V celkovém podání jsou tedy barvy u dnešního Philipsu opravdu povedené a pro běžné použití naprosto dostačují. Samozřejmě se nemohou srovnávat s grafickými monitory, ale sem prostě monitor nepatří.


Philips 298X4QJAB dE kalibrované barvy

Kalibrované přes ICC profil



Philips 298X4QJAB barevná změna


Philips 298X4QJAB LUT křivka


Jako vždy si můžete stáhnout ICM profil zde. Mějte však na paměti, že profil nemusí u vašeho monitoru podávat tak kvalitní výsledky. Pokud navíc nastoupí jiné revize monitoru, tak už profil nedoporučuji používat.

reklama