reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Placené náhrady vestavěných PIM (Agendus)

1.6.2006, Denis Tomáš, recenze
Placené náhrady vestavěných PIM (Agendus)
Ne každému vyhovují základní funkce vestavěných aplikací. Po čase se spousta lidí poohlédne po různých alternativních (bezplatných i placených) programech. Mezi TOP aplikace pro zařízení s operačním systém Palm OS můžeme zařadit dva velké rivaly – Agendus 10 od firmy Iambic a DateBk5 do firmy Pimlico software. Oba dva programy splní nejnáročnější požadavky všech „power userů“ kapesních počítačů.
Agendus se řadí do typické skupiny programů s magickou frází ALL IN ONE. Je to velice komplexní aplikace, který v sobě zahrnuje správu kalendáře, úkolů, poznámek, adresáře a služebních cest. Hodně programů, které se uživatelům snaží nabídnout velké množství funkcí, trpí složitým ovládáním a nepřehledností. To se naštěstí o Agendusu říct nedá. Program se může pochlubit čistou, přehlednou grafikou, jasným a logickým ovládáním.

Kalendář

Narozdíl od 4 pohledů (denní, týdenní, měsíční, agenda) základní vestavěné aplikace nabízí Agendus rekordních 17 pohledů. Nejpopulárnějším je obrazovka Today, která nabízí přehled dnešních a zítřejších schůzek, úkolů, volání, nepřečtených e-mailů, počasí, citát na dnešní den a významnou historickou událost. U tří posledních položek si můžete nastavit automatickou aktualizaci přes internet. Velmi oblíbeným pohledem je také poslední „list view“, který disponuje výbornými filtračními možnostmi. Pro zobrazení si můžete zvolit dnešní den, zítřek, následujících 7, 14, 31 dní, výročí, atd. Dále si jednoduchým kliknutím nastavíte, zda chcete vidět pouze události, úkoly, volání nebo všechny položky současně. V množství různých pohledů je velká síla Agendusu. Grafika je příjemná, vše je jasné a přehledné. Některým může zpočátku vadit vlastní grafické rozhraní, které má s vestavěným kalendářem pramálo společného.






















Úkoly

Pro úkoly připravila firma Iambic stejně velké množství novinek jako u kalendáře. V základním pohledu vidíte přehled všech úkolů. Už zde ale objevíte spoustu zajímavých „vychytávek“, které značně ulehčují práci. V pravém horním rohu objevíte 2 nabídky. Jedna slouží pro filtraci úkolů dle zvolené kategorie a druhá dle času (zobrazí pouze dnešní úkoly, zítřejší, na dalších 7, 14, 31 dní, nesplněné úkoly, úkoly bez nastavení data splnění). Dvěma kliknutími se tak velmi rychle dostanete k požadovaným informacím. Na levé straně můžete pomocí funkce „group“ seskupovat úkoly dle data, kategorie, kontaktu, atd…





Pro velmi náročné uživatele nabízí Agendus další dva doplňkové pohledy. Jeden rozděluje obrazovku do 4 ploch. Každá plocha představuje specifický typ úkolu (důležité - urgentní, důležité – ne urgentní, nedůležité - urgentní, nedůležité – neurgentní).




Posledním zobrazením je typu outliner. Jednotlivým hlavním úkolům můžete přiřazovat podúkoly.

Příklad: Koupit auto – hlavní úkol, zajistit leasing, vyřídit pojistku, dokoupit příslušenství – podúkoly








Úkolovník je opravdu velmi propracovaný a patří na platformě Palm k tomu nejlepšímu. Pro uživatele, kteří si zapisují desítky úkolů denně je tento program jako dělaný.

Kontakty

Asi se zde budu opakovat, ale také kontakty nabízejí spoustu zajímavých funkcí, které byste jinde marně hledali. Agendus nabízí dvě varianty zobrazení – jednořádkové (jméno + jedno vybrané tel.číslo) a rozšířené (jméno + všechna tel.čísla a e-maily). V horní části displeje se nachází lišta s abecedou pro rychlé vyhledávání kontaktů. Ty lze také seskupovat dle firem, měst, států, atd… Výborné je i preview kontaktu, které je velmi přehledné.





S kontakty se v Agendusu pracuje velmi dobře. Specializované programy toho v současnosti nenabízejí o mnoho více.



Poznámky

Opakuji se neustále dokola, ale ono to vážně nejde jinak. Poznámky, narozdíl od vestavěné aplikace, nabízejí až 3 typy záznamů – psané, kreslené a hlasové. Ke každé poznámce můžete přiřadit alarm, fotografii a ikonu. Agendus tak ukazuje, jak skvělé možnosti může mít dobrý editor poznámek.









E-mail/SMS

Poslední funkcí Agendusu je e-mailový a SMS klient. Na rozdíl od všech předchozích aplikací nabízí e-mail pouze základní funkce (automatické stahovaní, synchronizace s Outlookem).

Ostatní

- Agendus se velmi dobře ovládá pomocí D-padu. Uživatelé Trea pro ovládání programu nepotřebují vytahovat stylus. Vše je jednoduché a velmi praktické.
- Agendus nabízí velké množství funkcí, všechny se ale ovládají velmi snadno. Ovládání pochopí i začátečníci.
- Ke každé kategorii si můžete nastavit speciální ikonu a barvu pozadí. Snadno tak poznáte, který úkol/událost se týká práce, která sportu, atd.
- Za 40 USD Vám Agendus nahradí až 10 aplikací (Kalendář, Úkoly, Outliner, Adresář, Poznámky, Skicy, Mail, SMS, Záznamník, Počasí).
- K dispozici je zkušební verze a zajímavé instruktážní video.


















reklama