reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

PlayStation 4 Pro a The Last Guardian

13.7.2017, Jakub Doležal, recenze
PlayStation 4 Pro a The Last Guardian
V dnešní recenzi jsme pro vás připravili test nejnovější herní konzole Sony a herního titulu The Last Guardian. Proč zrovna tato kombinace? Oba pocházejí z Japonska, měli legendární předchůdce a provázely je velká očekávání.

The Last Guardian

 
The Last Guardian měl vyjít tak před 4-5 lety na PS3 a dnes by patřil mezi herní klasiky, které kdo nehrál, jakoby nebyl. Jenže u Sony jej tak dlouho vyvíjeli, až zapomněli sledovat kalendář. Výsledkem je hra, která má své silné, ale bohužel také velmi slabé stránky.
 
 
Mezi ty silné bych zařadil nesmírně rozsáhlý herní svět a poutavý příběh, který mezi vámi a opeřeným kamarádem vytvoří silné pouto. Vše dokresluje podmanivá hudba, precizně sladěná s příběhem. Pokud bychom u her hodnotili jen tyto dvě oblasti, byl by The Last Guardian zralý na nominaci hry roku.

Vývojářům však ujel vlak, a to hned na několika kolejích. Začnu grafikou, která se opravdu nepovedla a nepřijde mi důstojná pro takto pokročilou konzoli a potažmo moderní televizory. Pokračovat budu kamerou, která nechává veškerou práci na vás, což prostě není správné. Místo hraní a užívání si příběhu spíše zběsile máváte páčkou na ovladači.

Tak někde na pomezí stojí interakce mezi vámi, parťákem a okolním světem. Jsou místa a nápady, kdy ve vás hra budí radost a nejraději byste si takto hráli do nekonečna, nicméně za dalším rohem se navztekáte tak, že máte chuť praštit ovladačem o stůl a jít dělat něco jiného.

Některé neduhy jistě půjdou odstranit aktualizacemi, které pro hru vychází, ale takový přístup se mi z pohledu zákazníka vůbec nelíbí. Bohužel tento trend lze sledovat napříč celým trhem a jen málokdo dokáže dodat produkt, který funguje z většiny již od svého uvedení.

 

The Last Guardian je vhodný:

 
1) pro fanoušky japonského stylu her
2) pro ty, kteří ocení silný příběh ústřední dvojice
3) pro hráče, kteří rádi řeší rébusy
 
 

Plusy


+ Silný a propracovaný příběh
+ Detailní a rozsáhlý herní svět
+ Podmanivý hudební podkres
 
 

Minusy

 
- Trico často neposlouchá povely
- Grafika neodpovídá schopnostem konzole
- Nutnost neustále korigovat kameru

 
Cena v době testování: cca 650 Kč s DPH

 
 

Sony PlayStation 4 Pro

 
PS4 prošla v porovnání s PS3 dramatickou proměnou a začala prakticky od nuly. První verze hardwaru nebyla žádný trhač asfaltu a majoritu herních titulů zvládala spíše jen v 720p. Nicméně Sony neustává ve vývoji a vypouští inovované verze s vyšším výkonem.

 
Poslední iterace s označením "Pro" tak výrazně zvedá výpočetní i grafický výkon. Je to jasná příprava na 4K televizory, ale až čas a první opravdové 4K herní tituly ukáží, zda Sony opět nebude muset připravit další verzi konzole s ještě výkonnějším HW.
 
Konzole si stále zachovává především herní zaměření, ikdyž výrobce koketuje s dalším využitím a hlavně vám bez přípojky k internetu prakticky nic nedovolí. Pokud chcete mít aktuální systém, nebo aktualizace k hrám, musíte mít účet a odsouhlasit desítky stran smluvních podmínek.
 
Doby, kdy jste do konzole "šoupli" disk a hráli, jsou už bohužel dávno pryč. Budete neustále vyzýváni k jedné či druhé aktualizaci, restartům zařízení, stáhování obřích balíků a nakonec si vlastně uvědomíte, že máte pod televizorem druhé "Windows". Je škoda, že se Sony vydalo tímto směrem.
 
Nechci tím říci, že by byl PS4 Pro byla špatná konzole. Naopak vám často připomene. proč jsou herní konzole tak populární, ale cesta k pohodovému hraní je čím dál tím více ztrpčováná všemožnými omezeními a zdržováním ze strany výrobce.
 
 

PlayStation 4 Pro je vhodný:

 
1) pro zapálené konzolové hráče
2) pro majitele předchozích generací PlayStation
3) pokud chcete i 4K přehrávač
 

 

Plusy

 
+ Ovladač DualShock
+ Nabídka herních titulů
+ Podpora 4K, HDR
+ Propojení s online světem

 

Minusy

 
- Bobtnající operační systém
- Neustálé aktualizace
- Bez online účtu konzole prakticky nefunguje
- Výkon zřejmě nebude stačit na 4K 60 FPS
 
  
Za zapůjčení PS4 s hrou The Last Guardian a televizorem KD-49XD8305 děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 11 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama