reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Počítač za vysvědčení do 15K: BARBONE W HAMMER

18.6.2008, Jan Vítek, recenze
Počítač za vysvědčení do 15K: BARBONE W HAMMER
Jako další výrobce se ukáže společnost T.S. Bohemia se sestavou BARBONE W HAMMER s cenou do 15 000 Kč, která je založena na 3jádrovém procesoru Phenom X3, 2 GB RAM, grafické kartě s čipem ATI Radeon HD 3870 a 500GB pevném disku.
Kapitoly článku:
  1. Počítač za vysvědčení do 15K: BARBONE W HAMMER
  2. Pohled dovnitř sestavy
  3. Aplikační testy a závěr

Pár slov úvodem: Podívali jsme se i na pár ukázek už hotových počítačů od některých výrobců zmíněných i v našem přehledu. Nečekejte ale obsáhlý srovnávací test více zástupců a ani vzájemné porovnání těch otestovaných. Cílem bylo se po obecných radách a přehledech zaměřit i na praktickou stránku věci a podívat se na to, co někteří výrobci aktuálně nabízejí a s čím byste se tedy u nich mohli momentálně setkat.

Bylo možné nám poslat reprezentanta toho, co daný výrobce považuje za počítač za vysvědčení v hodnotě 15 000, 20 000 nebo 30 000,- Kč. Podívali jsme se celkem na 4 zástupce, z čehož 1 byl v ceně 30K a zbývající 3 v ceně 15K - jak se svým výrobcům povedli, odhalí už jednotlivé recenze.


Sestava T.S. Bohemia přišla zabalena klasicky ve své firemní krabici, kde je sestava chráněna rohovými pěnovými bloky a navíc z obou stran také papírovými krabicemi s příslušenstvím. Díky tomu se jí po cestě nic nestalo a s prvním zapnutím nebyl problém.



Co se týče skříně, pak ta pochází od firmy Foxconn, která vyrábí spíše korporátní modely, do nichž se nevměstnávají srovna nejvýkonnější počítače. Pro naši sestavu by však "papírově" tato skříň měla bohatě stačit, což výrobce ostatně mlčky potvrzuje tím, že do zadní části nenamontoval ani skříňový ventilátor a veškerou práci ponechal na napájecím zdroji. To však často nebývá zrovna ideální případ, protože zdroj se tak musí poprat s vlastním chlazením a přitom přes něj jde velmi podstatná část ohřátého vzduchu z celé skříně. Podívejme se ale na samotné specifikace:


Sestava BARBONE W HAMMER:


  • Procesor: AMD Phenom X3 8450 (2100 MHz, socket AM2+, L1 384 kB, L2 1536 kB, L3 2048 kB, 95 W)
  • Chlazení CPU: Arctic Cooling ALPINE 64
  • Základní deska: Gigabyte MA78GM-S2H (AMD 780G. DDR2, mATX)
  • Paměti: 2x Transcend 1024 MB DDR2-800
  • Grafická karta: PowerColor ATI Radeon HD 3870, 512 MB DDR3 - chlazení ZEROtherm
  • Pevný disk: Samsung SpinPoint F1 HD502IJ - 500 GB, 7200 RPM, 16 MB cache, SATA300
  • DVD: LG GSA-H55N, černá, PATA
  • Čtečka: Foxconn CR-03C 20v1
  • Zdroj: Fortron FSP450-PNF - 450 Wattů
  • Skříň: Foxconn 3GTLA+475
  • OS: Windows Vista Home Premium CZ
  • Klávesnice, myš
  • Cena: 14 499 Kč s DPH


Podívejme se tedy na sestavu nejdříve z vnějšku, kde se ukazuje především počítačová skříň. Jde o klasický middletower, který je vpředu vybaven čtyřmi 5,25" šachtami a z nich jedna je již zabrána DVD vypalovačkou LG GSA-H55N (ještě štěstí, že ne H5N). Tato mechanika také svým černým povrchem ladí se zbylými záslepkami, přes které je částečně přelepen štítek BARBONE COMPUTERS.



Vepředu také najdeme jednu externí 3,5" pozici a ta již byla také zabrána čtečkou karet Foxconn 20 v 1, model CR-03C. A pod ní již máme tlačítka Power a Reset, přičemž na horní a spodní hraně Power jsou diody indikující stav počítače a práci pevného disku. A zcela vespod jsou pak plastová dvířka s dnes už v podstatě povinnými předními konektory USB 2.0 (2x) a audio pro sluchátka a mikrofon.



Levá bočnice pak má v sobě množství průduchů, skrz které bude dovnitř proudit čerstvý vzduch. Několik jich je v přední části téměř po celé výšce, poté vespod naproti grafické kartě, kde vidíme trochu prosvítat její měděný chladič a nakonec je zde tunel naproti chladiči procesoru, který víceméně i lícuje. Levou bočnici je také možné zamknout s pomocí zadní petlice, ale ta proti hrubší síle samozřejmě nemá šanci vydržet, protože skříň je vyrobena z tenkého SECC plechu.



A pak je zde téměř holá pravá bočnice s předními průduchy, licenčním štítkem operačního systému a zadní prohlubní pro prsty. Obě bočnice pak přidržují dvojice standardních šroubků a obě bočnice se kvůli tenkému plechu kroutí, což uživatel pozná především tehdy, když se je pokouší nasadit. Nejlepší je to dělat tak, že si počítač položíme naplocho na zem, bočnici přiklopíme oběma rukama a zatlačíme na místo.



Zadní část počítače ukáže holou pozici pro zadní přídavný 80/92mm ventilátor, dále osamocenou grafickou kartu v zadních slotech základní desky, způsob větrání napájecího zdroje a především I/O porty základní desky. Uživatel zde má k dispozici dva PS/2 pro myš a klávesnici, dále D-Sub a DVI výstup od integrovaného grafického jádra, jimž sekunduje i HDMI, poté je zde S/PDIF výstup, eSATA pro externí disk, IEEE1394 Firewire, čtyři USB 2.0 porty, LAN konektor a šest konektorů audia pro 3,5mm jacky. Konektory jsou zde tedy velmi rozmanité, snad jen USB 2.0 portů by mohlo být o něco více - místo na ně je.
reklama