reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly

12.4.2006, Jan Vítek, recenze
Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly
Pracujete u počítače dlouho do noci? Pak by se vám možná hodily některé z klávesnic, jež umožňují si zapnout podsvícení kláves. Takových se v poslední době na trhu objevilo několik, z nichž jsme na našem serveru recenzovali pouze Logitech G15 Gaming Keyboard. Dnes si představíme čtyři další, oproti G15 poněkud chudší modely, ale zato bude výběr rozmanitý.
Kapitoly článku:
  1. Podsvícené klávesnice - aby ruce netápaly
  2. Saitek Eclipse
  3. Sharkoon Luminous Mediaboard
  4. Umax EL715 Lumi a závěr
Podsvícené klávesnice sice může někdo považovat za zbytečnost, ovšem někdo jiný zase nepochopí, jak mohl do této doby bez světla linoucího se ze škvír mezi klávesami vůbec žít. Sám sice preferuji u počítače aspoň nejaké, pokud možno nepřímé osvětlení, ale naprosto si uvědomuji, že zde jde o věc vysoce individuální a určujícím faktorem je spíše citlivost očí na světlo. Tudíž uživatel, kterému nevadí přímý pohled do rozsvíceného monitoru za inkoustové tmy, jistě ocení možnost bezpečné orientace mezi jednotlivými klávesami. A právě těm je určen dnešní článek.

Mezi výrobky, jež si dnes představíme, patří:
  • C-tech – Backlight multimedia keyboard KB-9835L
  • Saitek – Eclipse
  • Sharkoon – Luminous Mediaboard
  • Umax – EL715 Lumi

Klávesnice pokrývají snad všechny velikosti, jaké byste si mohli přát – od rozměrné a těžké Saitek Eclipse přes méně masivnější Sharkoon a C-tech až k Umax Lumi, která spíše než desktopovou klávesnici připomíná notebookovou – jak velikostí, tak rozvržením kláves. Společné mají ale všechny dvě věci, a sice ty, že v noci dokáží žhnout modrým světlem a tím usnadňovat orientaci v klávesách a všechny se připojují primárně přes rozhraní USB. Ovšem samozřejmě není problém s připojením na konektor PS/2 využít redukce.



Začneme podle abecedy, takže jako první si na kobereček pozveme klávesnici Backlight multimedia keyboard od firmy C-tech. Jedná se o multimediální klávesnici se středně vysokým zdvihem – tj. něco mezi klasickými klávesnicemi a notebookovými.





Tělo klávesnice je zpracováno v matně černé barvě a rámuje dva ostrovy bílých, průhledných kláves. Nad F klávesami je navíc umístěno devatero multimediálních tlačítek majících za úkol rychle zpřístupňovat spuštění některých programů a ovládání funkcí. Tvar celé klávesnice je téměř čistě obdélníkový, akorát delší strany jsou trochu vypouklé směrem od středu.






Vzhledem ke skutečnosti, že klávesy jsou rozděleny pouze na dva celky, je jasné, že jejich rozložení nebude standardní dle desktopových zvyklostí. Zatímco numpadová část se i se zelenými diodami od normálu nijak neliší, rozložení ostatních kláves je viditelně inspirováno notebooky. To může být obrovskou výhodou, ale i nevýhodou. Záleží pouze na tom, jak jste s notebooky sžití. Takovéto rozložení u desktopu budou tedy preferovat uživatelé, kteří jsou zvyklí na práci s přenosnými počítači a chtějí mít všude stejné rozložení kláves. Jediným způsobem, jak toho docílit, je tedy zakoupení této, či obdobné klávesnice, protože u notebooku si pochopitelně rozložení kláves nezvolíme. Spodní strana klávesnice je zarovnaná. Plochu narušují vespod jen podlouhlé protiskluzové gumové nožky a nahoře vysouvací nožky s jednou nastavitelnou polohou, aby klávesnice získala potřebný náklon.



Specifikace KB-9835L hovoří o rozměrech 407*170*22mm. Třetí rozměr se však neuplatňuje na všech místech, pouze v tom nejtlustším v horní části. Směrem dolů se šířka postupně snižuje na 19mm. Tlak potřebný ke stisknutí klávesy se pohybuje v rozmezí 39-51g. Klávesnice dovoluje pracovat v teplotě 0-50°C a vlhkosti 20-90%, tudíž v našich zeměpisných šířkách snad nebudete mít s tímto problém. Výrobce navíc udává životnost klávesnice vyčíslenou na 10.000.000 úderů, což je tedy především orientační a ne moc vypovídající údaj (dovedu si představit úder, jaký by klávesnice asi nerozdýchala) a také spotřebu, činící maximálně 0,5W, což je již vzhledem k omezení výkonu USB portů daleko zajímavější hodnota.



Devět multimediálních kláves je zasazeno do průhledného plastového pruhu, který se táhne téměř přes celou šířku klávesnice a přes něj také prosvitují zelené diody indikující zapnutí numerické části klávesnice, caps lock a scroll lock. Multimediální klávesy jsou vyrobeny ze zakulacených podlouhlých umělohmotných tlačítek. Ta jsou k vytvoření lepšího efektu potažena stříbrnou barvou, a tak ve výsledku dobře kontrastují s černým okolím. Mačkají se příjemně a i když se ve svém uložení dost kolébají, stisk klávesnice zaregistruje i tehdy, pokud se zrovna netrefíte přímo do středu.



Jejich funkce jsou znázorněny natisknutými bílými piktogramy, dle kterých se dají příslušné funkce snadno odvodit. Začínáme zleva, kde první tlačítko s obálkou spustí preferovaný poštovní klient (bavíme se o systému Windows XP), druhé s lupou zobrazí okno s vyhledáváním, třetí otevře vaše oblíbené odkazy v internetovém prohlížeči, čtvrté vás rovněž v prohlížeči pošle rovnou na nastavenou domovskou stránku, páté má za úkol spuštění a pauzu u přehrávání audia/videa, šesté obhospodařuje funkci mute, tedy ztišení zvuku, sedmé a osmé zvuk zesiluje a ztišuje a nakonec deváté uvádí počítač do režimu spánku.


Součástí jsou i alternativní klávesy, česky psaný manuál a disketa s ovladači

Všechna tlačítka v moderním systému fungují bez problémů, aniž bychom museli instalovat ovladače, ale pro všechny případy výrobce ke klávesnici přikládá i disketu s ovladači. Smysl těchto tlačítek je ale již věc jiná. Osobně mi druhé, třetí a čtvrté přijdou naprosto zbytečná, vždyť vesměs máme jejich funkce stejně na dosah jednoho kliknutí myši a na té máme při práci v internetovém prohlížeči umístěnou ruku téměř vždy. Další speciální klávesy, jakými se C-tech klávesnice pyšní, jsou klávesa Wake Up v pravém horním rohu hlavního pole kláves a přepínač pro zapínání a vypínání podsvětlení, jenž je zase u pravého horního rohu numerické části. Jedná se skutečně fyzicky o přepínač a ne o spínač, takže nastavení podsvícení přetrvá i restart počítače, po kterém se ostatní klávesnice zase rozžnou, ať byly předtím rozsvícené nebo ne.


Když už mluvíme o podsvícení, to je zajištěno s pomocí průsvitných kláves. Celá plocha pod nimi je totiž prosvícena, tudíž vznikne téměř jednolitá zářící plocha, na které vyniknou všechny klávesy. Řešení je to tedy snadné a levné, ovšem kvůli konstrukci výlisků také vyniknou všechny nerovnosti a tvary, jakými klávesy oplývají a to již nevypadá tak dobře. Na druhou stranu, účel osvětlení kláves a umožnění práce i ve tmě tento systém splňuje bezezbytku.


Pohled z úhlu 45°

S klávesnicí C-tech KB-9835L se pracuje velmi dobře. Popisky jednotlivých kláves prozradí, že s lokalizací pro český trh není již co řešit. Střední zdvih kláves (3mm) řadí tento výrobek mezi desktopové a mobilní řešení, tudíž by jej mohli přežít oba tábory uživatelů. Při práci klávesy vydávají dutý hluboký zvuk, ovšem pokud jste zvyklí do klávesnice třískat, uslyšíte spíše vysoké klapání. Odezva jednotlivých kláves je více než uspokojivá a dovoluje tak i velmi rychlé psaní. Osobně však nejsem zvyklý na použité rozložení kláves, ale pokud jste si na ně z notebooku zvykli, jistě je přivítáte i zde. Celkovou kvalitu klávesnice prověří samozřejmě až čas. Sami jen těžko můžeme ověřit, zda opravdu vydrží proklamovaných 10.000.000 úhozů, tudíž toto hodnocení musí zůstat od nás nezodpovězeno a je spíše na těch vás, kteří jste se s těmito výrobky již setkali, abyste v diskuzi vyjádřili své dojmy z dlouhodobého provozu.
reklama