reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Postavte si HTPC: SilverStone LC16B-M

31.10.2005, Pavel Kovač, recenze
Postavte si HTPC: SilverStone LC16B-M
Řada výrobců dodává pro využití coby HTPC barebone systémy jako set se základní deskou nebo rovnou kompletní počítač. SilverStone však nabízí samostatnou skříň, díky čemuž máte možnost si postavit HTPC opravdu podle vlastních představ.
Kapitoly článku:

Pod kapotou...


Teď nám nezbývá nic jiného, než vzít šroubovák do ruky a podívat se do útrob skříně. První, čeho si všimnete, je velké množství kabelů, které vedou k přední straně. K samotnému OLED displeji vede klasický USB kabel obohacený redukcí z USB-A konektoru do pětipinového konektoru pro zapojení do základní desky. Máte tak možnost zapojit displej jak do vyvedeného USB konektoru, tak na samotnou desku. Kabel je velmi dlouhý (více jak metr), a tak může občas zbytečně překážet. Ostatní kabely jsou již jen výhradně do základní desky (1x firewire, audio a 2x USB).

Skříň po odstranění vrchního krytu (Pro zvětšení klikněte)

Jak je jistě vidět z fotografie, tak je zde dostatek úložného prostoru pro pevné disky. Celkem šest pozic pro 3,5" disky je na skříň tohoto zaměření opravdu dost. Pro CD/DVD mechaniku je zde jedna resp. dvě (druhá je skrytá). Abyste disky vůbec do skříně namontovali, tak nejdříve musíte vymontovat klece ze skříně. Poté upevníte pevné disky pomocí klasických šroubků.


Klec pro pevné disky je obdařena držákem na 80mm ventilátor

Po odstranění vzpěry, která zabraňuje prohnutí vrchního krytu, včetně celkové demontáži klecí na pevné disky a optickou mechaniku, se dostáváme na porty schované v plastové krabičce. Jsou zde také plechové záslepky pro nasávání vzduchu pro ventilátory. Ty se musejí cyklickým ohybem odstranit.


Vnitřek skříně po demontáži klecí (Pro zvětšení klikněte)

Abychom celou bednu rozebrali dokonale, tak si posvítíme i na samotný čelní panel. Na něm je osazen již mnohokrát zmiňovaný OLED displej a také IR přijímač. Otočný ovladač a tlačítka jsou propojeny s ovládacím prvkem, který je součástí displeje. Veškeré příkazy jsou zpracovávány čipem a posílány do USB portu.


Zadní strana čelního panelu (Pro zvětšení klikněte)

Ještě než osadíme skříň samotnými počítačovými komponenty se podíváme na to, jak je řešeno chlazení v okolí procesoru. Jak je již vidět na předchozích obrázcích, tak je obstaráváno dvěma 80mm ventilátory o otáčkách 2000/min. Hlučnost těchto ventilátorů je na přijatelné úrovni a uvážíme-li použití, tak je naprosto vyhovující. Obvykle totiž býváte od vašeho přehrávače vzdálení více jak 3-4 metry a zde již hluk prakticky neslyšíte. Samozřejmě velkou část hluku produkuje chladič na procesoru a grafické kartě, zde je však vše ve vašich rukou.

Je zde však možnost namontovat ještě jeden přídavný 80mm ventilátor, avšak u mojí základní desky (Epox 8RDA3+ s chladičem Artcic Cooling Cooper Silent TC) již pro tento ventilátor nezbyl konektor.


Ventilátory v prostoru procesoru (Pro zvětšení klikněte)

V této chvíli nám nezbývá nic jiného, než namontovat všechny životadárné komponenty a podívat se co skříň umí. Základní desku je třeba montovat ještě před osazením disků a optické mechaniky. V opačném případě se na některé šroubky jednoduše nedostanete. V případě, že vše namontujete, se vám naskytne zhruba takovýto pohled.


Namontované komponenty do skříně (Pro zvětšení klikněte)


Jak je vidět, tak místa zde v porovnání s klasickými skříněmi není zrovna nejvíce, a tak uspořádání kabelů doprovází značné úsilí. Avšak není to nemožné a jistě si poradíte. Největší problémy činily IDE kabely, které dost překážely při montáži optické mechaniky, zde skříň zcela žadoní po tenkých SATA kabelech. Také pokud máte zdroj s delšími kabely (jako v tomto případě), tak zjistíte, že ne vždy jsou dlouhé kabely výhodou.


Tovární zpracování


Celkově na mě vnitřek skříně působil dosti bytelně a vše pasovalo tak jak mělo. Nikde nic nerezonuje ani při nejintenzivnější práci s diskem. Vzpěra ještě pevnost celé skříně zvyšuje. Ani na ostré hrany zde nenarazíte.

V následující kapitole se podíváme na softwarovou výbavu a OLED displej.


reklama