reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?

10.7.2012, Jakub Doležal, recenze
POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?
Dnes testovaný tablet má solidně našlápnuto. Parametry má srovnatelné s druhou generací iPadu, tedy včetně IPS panelu a zřejmě i hliníkového těla. Navíc tu máme otevřený Android 4.0, MiniUSB či MiniHDMI. To vše za lákavých 5500 Kč. Odoláte?

Design


Levnější tablety šly v oblasti designu dvojím směrem. Část výrobců se jala kopírovat vzhled úspěšných modelů, ta druhá pak vyrazila cestou vlastních tvarů, avšak ne vždy se to povedlo. Nechci společnost Point Of View v případě modelu ProTab2 IPS neprávem nařknout, ale částečná inspirace ikonickým iPadem tu zkrátka je.


Model
Rozměry
Hmotnost
153 x 80 x 10 mm
220 g
Apple iPad
243 x 190 x 13,4 mm
680 g
186 x 241 x 8,8 mm
613 g
Motorola Xoom
249 x 168 x 12,9 mm
730 g
BlackBerry PlayBook
130 x 194 x 10,0 mm
425 g
HTC Flyer
195 x 122 x 13,2 mm
415 g
267 x 164 x 14 mm
680 g
POV ProTab2 IPS
242 x 189 x 9 mm
644 g
Samsung Galaxy Tab 10.1
257 x 175 x 8,6 mm
565 g

Přední část tvoří displej lemovaný černým okrajem, a to vše je ukryto pod souvislou skleněnou vrstvu. Při okrajích se pak dostává ke slovu hliník (či možná pokovený plast), a ten plynule přechází na zadní stranu přístroje. Vzhledem k ceně jsem až nezvykle pozitivně překvapen vysokou kvalitou slícování všech dílů a i tuhost celé konstrukce je nebývale vysoká.


Vstupy a výstupy


Trh s tablety se velmi silně inspiroval „jablečným“ přístupem, a tak na řadě z nich najdete jen dokovací konektor, který není absolutně s ničím jiným kompatibilní. Společnost Point Of View naštěstí již minule ukázala, že ji prozatím tato módní vlna nestrhla a ProTab2 XXL vybavila slušnou řádkou rozhraní. Jak na tom bude model ProTab2 IPS? To si povíme nyní.





Jak jsem již zmínil mnohokrát v úvodu, je hlavní dominantou tohoto tabletu IPS panel, ten se svou úhlopříčkou zabírá prakticky celou přední stranu. Nicméně tablet s displejem bez okrajů by se špatně ovládal, takže se tu přeci jen nějaká ta nedotyková plocha nachází. Po obvodu displeje jí je zhruba 1,5 cm.

Nechme prozatím displej být a pojďme najít konektory. Ty výrobce nakonec umístil při pravém okraji (pokud držíte tablet na „široko“). Zprava začínáme nepatrným otvorem, což je mikrofon. Následuje výrazně větší a podélnější otvor, který slouží jako čtečka MicroSD karet. Pro majitele sluchátek je připravena další zdířka v pořadí.




Všechny vstupy a výstupy vměstnal výrobce na pravý okraj (klikněte pro zvětšení)


Potěší přítomnost HDMI, bohužel ve verzi Mini, což znamená nutnost redukce. Podobné nadšení a současné rozpaky budí MiniUSB, které prakticky žádný jiný výrobce nepoužívá. Redukce sice máme v balení, ale kdo se s nimi má pořád tahat, že? Mám však ještě jednu velkou výtku směrem k MiniUSB portu, který odmítal vpustit i vypustit jakýkoliv kabel, takže je třeba vyvinout až nepříjemně velkou sílu, snad je to vada testovaného kusu.

Tím bychom měli uživatelské vstupy a výstupy za sebou. Následuje ještě zdířka pro napájení a dále ještě jeden menší nepopsaný a nijak nereagující otvor. Dříve, než opustíme pravou stranu, se zastavím u trojice tlačítek, z nichž dvě regulují hlasitost a to poslední samozřejmě slouží k probouzení a uspávání tabletu. Umístěním všech těchto technologií na jednu stranu se výrobce doslova vyčerpal, takže u ostatních okrajů je pusto a prázdno. O to lépe si však můžete tablet chytit do ruky, i když věřím, že „napěchované“ konektory vedle sebe mohou někomu vadit.




Ostatní strany jsou pak již zcela bez konektorů




To platí i pro spodní podélnou hranu, alespoň nebude nic překážet při držení v klíně





Dominantou zadní strany je většinou integrovaný fotoaparát a ani ProTab 2 IPS v tomto směru nedělá výjimku. V čem se však mohl výrobce pochlapit, by bylo využití vyššího rozlišení senzoru a také přítomnost blesku. Čím jsem byl naopak mile překvapen, je dvojice reproduktorů, neboť i většina dražších tabletů disponuje pouze mono výstupem.




Na zadní straně zaujme především 2MPx kamera, ale stranou nezůstávají ani reproduktory (klikněte pro zvětšení)

 

Operační systém


V případě pracovního prostředí opět dorazil jen zlehka upravený Android 4.0, což nesmírně kvituji, neboť na řadě běžně prodávaných zařízení chybí i dnes (například Sony). Co však výrobci vytknu hned v úvodu, je opět naprosto šílená aktualizace. Sice je k dispozici návod, ale samotný průběh je až zbytečně složitý.

Jen ve zkratce: tablet je třeba vypnout, přepnout do speciálního módu, připojit, nahrát nepodepsaný ovladač, odpojit, připojit, spustit program od výrobce, odpojit, připojit a dál už postup rozepisovat nebudu. Tablety jsou konzumní zařízení pro masy a v tomto směru má společnost Point Of View opravdu co dohánět.





Samotný systém je víceméně čistý Android verze 4.0.3 a snad jedinou změnou je vlastní pozadí na pracovní ploše. Výrobce se tedy na rozdíl od konkurentů nijak zásadně nesnaží do systému naroubovat vlastní řešení a nechává tak přizpůsobení zcela na potřebách uživatele. V již dospělém Androidu čtvrté generace je tato skutečnost spíše výhodou.





Výrobci se také konečně dostávají do přízně Google, takže jim je umožněn přístup na oficiální obchod s aplikacemi a ani v případě ProTab2 IPS nebudete odkázáni na nějaký prapodivný Market, který se u menších výrobců v minulosti velmi hojně vyskytoval.

Ještě se na malý moment vrátím k aktualizacím, neboť krom kárání za poněkud nešikovný přechod na nové verze musím výrobce naopak pochválit za relativně časté vypouštění nových verzí. Mám tablet několik týdnů a již jsem nahrával druhou verzi. Co však v případě Androidu zamrzí, je absence jakékoliv komunity, respektive já jsem žádnou větší okolo tabletů POV nenašel.
reklama