reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?

10.7.2012, Jakub Doležal, recenze
POV ProTab2 IPS: král levných tabletů?
Dnes testovaný tablet má solidně našlápnuto. Parametry má srovnatelné s druhou generací iPadu, tedy včetně IPS panelu a zřejmě i hliníkového těla. Navíc tu máme otevřený Android 4.0, MiniUSB či MiniHDMI. To vše za lákavých 5500 Kč. Odoláte?

Hudba a video


Tablety prozatím rozhodně neaspirují na pozici pracovních nástrojů, takže co vlastně s nimi? Osobně vidím uplatnění v konzumaci obsahu, a to je například poslouchání hudby, či sledování videa. ProTab2 IPS je pro tuto činnost vybaven po papírové stránce relativně obstojně 9,7“ IPS displej je doplněný o dvojici reproduktorů.

Začněme asi vizuální stránkou, kde mohu říci, že se mi IPS panel líbí výrazně více, než předchozí pokusy s TN panely. Taktéž rozlišení o pár řádků narostlo, a to se pozitivně projevilo na jemnosti obrazu. Každopádně nenechte se zmýlit, na dražší modely to ani náhodou nestačí.

Barevné podání je dobré, ale na Retinu nebo AMOLED nemá. Intenzita podsvícení je odstupňována až příliš skokově a její maximální hodnota rozhodně mohla být vyšší. No a v oblasti rozlišení už jsme také dále, a to i při vynechání posledního iPadu. Lesklou povrchovou úpravu displeje hodnotit nebudu, neboť tento nešvar sdílejí všechny tablety na trhu.





Přítomnost dvou reproduktorů budila dojem, že v tomto ohledu by mohl ProTab2 IPS nabídnout něco navíc i oproti konkurenci, a v jistém ohledu se to i daří. Asi nejvíce jsem byl spokojený s pozicí reproduktorů, neboť i při položení na plochu stolu nedošlo k výraznějšímu útlumu zvuku. Rozsah hlasitosti mi přijde při osobním poslechu dostatečný, na domácí párty však rozhodně stačit nebude.

V čem však hudební produkce poněkud trpí, je její kvalita. Tenké tělo a nízká cena tabletu se samozřejmě podepsaly na výsledku. Rozhodně je tedy nutné počítat s „plechovým“ nádechem v reprodukci, a když už se reproduktor pokusí o bassovou složku, tak spíše zachrchlá směrem ven. Na poměry ostatních tabletů to však není vůbec špatné a v tomto ohledu patří ProTab2 IPS mezi ty lepší.


Výkon a výdrž


Moderní tablety musí v každé generaci dorazit minimálně s dvojnásobným výkonem a navýšeným počtem jakýchkoliv jader. Tomuto trendu se tedy lze s jistým úhlem pohledu zasmát, nicméně do určité míry se vícejádrový čipset hodí. ProTab2 IPS je rychlý i plynulý, každopádně velmi snadno jej dostanete do situace, kdy se zadýchá a vyhlásí krátkou pauzu.





Rozdíl ve výkonu je velmi dobře vidět na jednotlivých testovacích programech, kde ProTab2 IPS zaujímá ty nejspodnější příčky a moderní konkurence mu často uniká ve stovkách procent. Absenci výkonu poznáte, pokud máte předchozí zkušenosti s výkonnějšími modely.

Možná ještě větším problémem je optimalizace, neboť výrobci her se zaměřují na moderní čipsety jako Tegra či Exynos a namátkou instalované hry buďto zasahovaly mimo obraz nebo občas ani nešly spustit (zejména tituly Gameloft). Hardwarová fragmentace Androidích zařízení tak začíná ukazovat své velmi stinné stránky.





Z pohledu baterie se také žádný velký zázrak nekoná a opět se sluší říci, že oproti velkým výrobcům chybí společnosti Point Of View zkušenosti a dostatečné zázemí. Takže nepředpokládám, že by tablet obsahoval nějaké speciální úpravy pro delší výdrž a lepší správu napájení, či baterii "namačkanou" kam jen se vejde, alespoň výsledky tomu nenasvědčuji.

Během intenzivního hraní počítejte s úbytkem okolo 30 procent kapacity za každou hodinu. V případě filmů takto rychlé vybíjení nenastává, zde je to kolem 20% za hodinu, ale i tak se k magickým výdržím iPadu či Transformeru ani náhodou nedostanete. Zde se tedy opět tak trochu ukazuje, že ona "předraženost" vlajkových modelů velkých výrobců je do jisté míry dána náročným vývojem.

S nabíjením mimo domov to navíc bude tentokrát výrazně komplikovanější, neboť tento tablet nedisponuje klasickým MicroUSB konektorem, a tak s sebou budete muset nosit přibalenou nabíječku, nebo minimálně redukci z USB na MiniUSB. Ještě jeden drobný poznatek k nabíjení skrze napájecí adaptér, kdy jsem měl pocit, že tělo přístroje mírně probíjí. Ostatně podobným problémem trpí snad všechna zařízení s kovovými kryty, včetně opěvovaných MacBooků, tedy alespoň u starších generací tomu tak bylo.
reklama