reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přeřaďte na SuperSpeed: WD My Book 3.0

15.2.2010, René Pfeifer, recenze
Přeřaďte na SuperSpeed: WD My Book 3.0
Na český trh dorazil první externí disk, který slibuje rychlé ukládání dat přes nové rozhraní USB 3.0 SuperSpeed. Bude My Book 3.0 od Western Digital skutečně „super-rychlý“? O kolik si polepší proti USB 2.0 a jak obstojí v porovnání s eSATA?
Kapitoly článku:
  1. Přeřaďte na SuperSpeed: WD My Book 3.0
  2. Malá velká kniha
  3. Příprava na test, benchmarky
  4. FC Test, závěr
Nezbytné minimum o rozhraní USB 3.0 jsme se mohli dočíst z našich aktualit nebo v článku o „rychlých klíčenkách“. Opakování však někdy neškodí, proto si ještě, než přejdeme k recenzi externího disku My Book 3.0, připomeňme základní vlastnosti nového konektoru.

Maximální propustnost konektoru činí 5 Gb/s, což je přibližně 10násobek předchozí verze 2.0 (480 Mb/s). Přenos dat probíhá nově obousměrně na čtyřech datových vodičích (dual-simplex) - oproti jednosměrné komunikaci na dvou vodičích (half-duplex). V neposlední řadě přichází nové SuperSpeed USB s vylepšeným napájením a několika profily řízení spotřeby - active, idle, sleep nebo suspend. A jak napovídá obrázek výše, nové rozhraní je zpětně kompatibilní se staršími verzemi. Tolik základní fakta, nyní se ještě blíže podíváme, jaké jsou možnosti připojení nového rozhraní.



Konektor USB 3.0 - kompatibilní se staršími verzemi



Kam s ním?


O nové generaci rozhraní USB se hovoří od konce roku 2008, kdy byla představena jeho specifikace. Podpora ze strany výrobců nabíhá jen pozvolna, a tak se první větší dávka USB 3.0 zařízení objevila až na letošním lednovém veletrhu CES v Las Vegas. Jak tedy testované úložiště připojíme a otestujeme?

Stejně jako světoví výrobci PC máme už i my uživatelé možnost osadit své počítače základními deskami Asus nebo Gigabyte, které USB 3.0 umí. Pro platformy Intel nás upgrade vyjde přibližně na 5 – 6 tisíc korun v podobě desek Asus P7P55D-E Pro nebo Gigabyte GA-P55A-UD6(a 7). Podpora ze strany AMD je prozatím chudší - Gigabyte GA-790FXTA-UD3(až 5), ale postačí nám na to cca 4 tisíce.


Čip NEC D720200F1 pod drobnohledem

Všechny základní desky s podporou USB 3.0 mají společného jmenovatele – čip NEC D720200F1, který se o SuperSpeed přenos stará. Pokud upřesníme, že čip s procesorem na desce komunikuje přes jeden z kanálů PCI Express, nikoho nepřekvapí, že jsme pro náš test sáhli po snadnějším upgradu v podobě rozšiřující karty.

PCIe karet pro nové USB 3.0 se na trhu rovněž několik najde (včetně Asus a Gigabyte) a všechny jsou osazeny stejným čipem NEC. My jsme si vyžádali řadič Kouwell s označením UB-108 se dvěma USB 3.0 externími porty, který jsme nakonec ani nepotřebovali. Western Digital totiž ke svému disku My Book 3.0 podobný PCI řadič přibalil (při koupi sledujte označení na krabici).


Kouwell UB-108 s čipem NEC a SATA napájením

reklama