reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Prestigio DataRacer I – rallye s vašimi daty

11.9.2009, René Pfeifer, recenze
Prestigio DataRacer I – rallye s vašimi daty
Zálohování a přenos dat nemusí být vždy nuda, zabalená v nevzhledné krabičce. Výrobce Prestigio je znám svými produkty s výjimečným designem. Tvar externího disku, který vám dnes chceme představit, je inspirován závodními vozy a slibuje i vysoký výkon.
Kapitoly článku:
  1. Prestigio DataRacer I – rallye s vašimi daty
  2. TurboHDD testy, Hodnocení
Vnitřek luxusního černého boxu z větší části vyplňuje bezpečně uložený externí disk. Ze zbytku prostoru dále vyndáme nezbytné příslušenství jako krátké kabely pro spojení USB a eSATA, malé brožurky s rychlým návodem a dalšími informacemi a solidní kožené pouzdro pro přenos. Naprosto dostatečné vybavení, kterému se snad dá vytknout pouze délka eSATA kabelu. Ta nemusí úplně vyhovovat v případě přesunu dat z PC pod stolem.


DataRacer I - obsah balení


Softwarové vybavení je velmi skromné. Na disku nalezneme pouze malou aplikaci Turbo HDD.


Sporťák s Turbo motorem


S popisem produktu začneme u designu. Inspirace u závodních vozů se projevila výrazně červenou barvou pevného kovového obalu. Hornímu krytu ovšem dominuje monolit z čirého plastu, jehož černostříbrný podklad dojem sporťáku podtrhuje. O aktivitě disku se dozvíme díky sérii modrých LED diod pod značkou výrobku. Trochu nás překvapila absence jakýchkoli otvorů pro proudění vzduchu. Jak jsme ale zjistili během testů, teplota disku se výrazně nezvyšuje.


Prestigio DataRacer I

Plynulý přechod jednotlivých součástí šasi tak narušuje pouze přední panel, který je jediný navržen s ohledem na praktičnost. Najdeme zde obě potřebné zásuvky pro USB a eSATA a také přepínač on-off.


DataRacer I - přední panel

Malé rozměry a nízká hmotnost spolu s pevným koženým pouzdrem umožňují DataRacer pohodlně nosit kdekoli u sebe. Díky napájení disku přes USB jsme ušetřeni přítěže přídavného napájení.


DataRacer I - pouzdro

Souhrn všech hlavních parametrů externího disku viz tabulka níže.

Prestigio DataRacer I 500 GB
Typ / Formát
Externí přenosný 2,5“
Rozměry
134 mm x 82 mm x 18 mm
Hmotnost
260 g
Rozhraní
USB 2.0 / eSATA
SW
FNet Turbo HDD
Záruka
24 měsíců


Náhled pod pokličku


Někteří výrobci neradi vidí naše snahy nahlédnout dovnitř, proto se tomu snaží všemožně zabránit. Prestigio naštěstí patří do druhé skupiny. DataRacer lze jednoduše otevřít odmontováním čtyř nenápadných šroubků po stranách, což oceníme například při případné pozáruční výměně vadného disku. Vnitřní prostor je maximálně vyplněn pevným diskem, proto je k jeho vyjmutí potřeba větší dávka opatrnosti.


DataRacer I uvnitř

Z obrázku i informačního screenu níže se dozvídáme, že náš testovaný DataRacer ukládá data na japonský úsporný disk Toshiba, model MK5055GSX s rozhraním SATA 300 MB/s, 8MB vyrovnávací pamětí a kontrolovanou spotřebou (funkce APM - advanced power management).


Crystal Disk Info


Turbo HDD


Softwaroví vývojáři v FNet upravili pro disk Prestigio jejich nástroj pro urychlení přesunu dat - Turbo HDD. Nepodařilo se nám vypátrat, na jakém principu funguje, ale jeho obsluha je velmi prostá. Nastavit v něm můžeme pouze jazyk a režim přenosu – normal a turbo. Při prvním spuštění aplikace musíme zadat sériové číslo produktu z nálepky uvnitř černé brožury.

reklama