reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Přetížení 6G: dva HDD SATA 6 Gb/s v testu

7.7.2010, René Pfeifer, recenze
Přetížení 6G: dva HDD SATA 6 Gb/s v testu
Trhy s úložnými médii dnes sice válcují solid-state disky, ale diskům s rotujícími plotnami ještě hrana nezvoní. Jejich největší slabinou proti paměťovým konkurentům je rychlost. Jak se v tomto ohledu projeví nové, rychlejší rozhraní naznačíme v dnešním testu.

Vývoj rozhraní SATA


Na úvod nezaškodí malé opakování o vývoji sériového ATA rozhraní (SATA). Přibližně před 25 lety, kdy vznikalo paralelní ATA i SCSI rozhraní, bylo jejich určení jasně dané – spolehlivostí a rychlostí splňovalo SCSI hlavní podmínky pro zapojení do serverů, zatímco ekonomicky výhodnější ATA dostačovalo pro práci desktopů. Vzrůstající nároky na propustnost u domácích počítačů však časem donutily vývojáře posunout architekturu ATA rozhraní o krok dál.


SATA konektor

SATA, jakožto nástupce paralelního ATA (PATA), využívá stejnou logickou strukturu příkazů, konstrukce konektoru je však jednodušší, rychlejší a lépe odolná vůči fyzickému poškození. První verze SATA 1.0 posunula hranici maximální teoretické propustnosti jen o kousek, ze 133 MB/s na 150 MB/s (1,5 Gb/s). Významnější posun v rychlosti rozhraní přišel až s revizí 2.0, a to na 3 Gb/s. Druhá verze navíc přinesla mírné vylepšení výkonu dnes již běžnou funkcí Native Command Queuing (NCQ, přirozené řazení příkazů).


NCQ v práci

Výhoda NCQ spočívá v hromadném zpracování řady až 32 příkazů, přičemž pevný disk si může prostřednictvím svého řadiče měnit jejich prioritu podle vlastní logiky. Vykonávání příkazů dle „vlastního uvážení“ umožňuje disku částečně zlepšit jeho efektivitu omezením počtu nutných rotací plotny.

Nyní tedy přichází standard SATA 3.0, který navyšuje teoretickou propustnost rozhraní na 6 Gb/s. Oficiálně byl představen v květnu loňského roku. Kromě větší rychlosti obsahuje poslední verze i nové instrukce NCQ pro lepší zpracování velkoobjemových dat, jako např. při streamování HD videa.





K čemu 6 Gb/s už nyní?


...můžeme se ptát, pokud si uvědomíme, že současné pevné disky v rychlosti přenosu dat nedávno překročily teprve hranici 1. generace rozhraní SATA. Jedno vysvětlení nabízí marketingová studie výrobce disků Seagate.


Promo Barracuda XT

Současné nejvýkonnější desktopové disky jsou schopny dosáhnout maximálního souvislého přenosu 1,5 Gb/s. Pro optimální výkon systému potřebují navíc rezervu 0,5 Gb/s na běžné datové přenosy. Z dosavadních trendů Seagate předpokládá, že pevné disky překročí hodnotu souvislého přenosu 2,5 Gb/s v polovině příštího roku a to by měl být i moment masového nástupu nové generace SATA. Výrobci tak mají rok na odzkoušení a doladění hardwaru.

Již se stávajícím hardwarem však výrobci slibují nárůst výkonu pevných disků o 15 až 30 %, proto jsme se rozhodli vyzkoušet, co je na tom pravdy.
reklama