reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady

23.4.2012, Jan Vítek, recenze
Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady
Konečně jsme se dočkali momentu příchodu nové generace desktopových CPU Intel, které známe jako Ivy Bridge, nebo také Core série 3000. My si dnes vyzkoušíme prozatím nejvýkonnějšího zástupce Ivy Bridge v porovnání se staršími Intely a chybět nebude ani AMD.
Prokousali jsme se až k závěru, kde si zbývá už jen shrnout to, co jsme mohli z testování nového procesoru Core i7-3770K zjistit. Nejdříve se ale podívejme na ceny testovaných modelů, které se právě až na modely Core i7 drží na podobných úrovních, ovšem je také třeba dodat, že zrovna procesory Phenom II X6 z obchodů houfně mizí, přičemž rovněž stoupá jejich cena. Ta byla ještě na konci minulého roku i pod 4 000 Kč. V době psaní článku také nebyla známa cena nového Core i7 "Ivy Bridge", a tak můžeme pouze spekulovat o tom, jaká bude. Vzhledem k jeho výkonům bych tipoval, že si oproti Core i7-2700K trochu připlatíme a mohlo by se jednat o 8 000 Kč.


Model
Přibližná cena v Kč s DPH
Intel Core i5-2550K
5 100
Intel Core i7-2700K
7 200
Intel Core i7-3770K
7 500
AMD Phenom II X6 1100T Black Edition
5 200
AMD FX-8150
5 400


Nicméně jak jsou na tom Ivy Bridge vzhledem k výsledkům jejich zástupce? Dle mého názoru dobře, i když stále nevidím moc důvodů k tomu, aby běžný uživatel přesedlával ze Sandy Bridge. Je pravda, že (prozatím) nejvýkonnější Ivy Bridge je silnější než nejlepší z desktopových Sandy Bridge, dále má i nižší spotřebu, což se projeví především při maximální zátěži a také disponuje silnějším grafickým jádrem Intel HD Graphics 4000. Je také pravda, že za jeden watt dostaneme (vzhledem k vyššímu výkonu a nižší spotřebě) podstatně více výkonu, ale otázkou je, zda ten bude zapotřebí a zda se vyplatí investice několika tisíc za předpokladu, že již doma máte vhodnou základní desku. Ne všechny se socketem LGA 1155 totiž mají být kompatibilní i s Ivy Bridge.




Ocenění BEST OF TEST získává procesor Intel Core i7-3770K
za nejvyšší výkon v testu a nízkou spotřebu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Na dané otázky si už musíte odpovědět sami, nicméně jisté je to, že pokud Intel nasadí příznivou cenovou politiku, pak uživatel rozhodující se mezi Sandy Bridge a Ivy Bridge musí mít jasno, což v minulém roce v táboře firmy AMD po příchodu Bulldozerů rozhodně neplatilo. Testovaný procesor však bezpochyby předvedl nejlepší výkon v testu, a tak jej můžeme jmenovat novým desktopovým králem (když nepočítáme Sandy Bridge-E) a udělit mu ocenění BEST OF TEST.

Za námi je tedy další "tick" výrobní strategie firmy Intel a my se už můžeme dohadovat, co přinese v příštím roce "tock", čili nová generace procesorů Haswell. Dočkat bychom se měli vyššího výkonu procesorových jader, vylepšeného přetaktování (nejspíše v rámci samotného CPU, tedy Turbo Boost), plně integrovaných regulátorů napětí (FIVR), nových AVX instrukcí, podpory API DirectX 11.1, atd.





Vyráběny budou stejným 22nm procesem s tranzistory Tri-gate jako Ivy Bridge, který bude už jistě odladěn. Máme se na co těšit a toto čekání nám snad příjemně ukrátí firma AMD, která má již brzy na sebe strhnout pozornost díky novým APU Trinity, která nahradí dnešní Llano.


Poděkování na závěr:

E-shopu Alfa.cz za zapůjčení procesorů Intel Core i5-2550K, Core i7-2700K a AMD FX-8150




Intelu za zapůjčení procesoru Core i7-3770K a testovací platformy
Gigabyte za zapůjčení základní desky GA-Z77X-UD3H
Kingstonu za zapůjčení pamětí HyperX DDR3-2133 MHz
reklama