Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady

23.4.2012, Jan Vítek, recenze
Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady
Konečně jsme se dočkali momentu příchodu nové generace desktopových CPU Intel, které známe jako Ivy Bridge, nebo také Core série 3000. My si dnes vyzkoušíme prozatím nejvýkonnějšího zástupce Ivy Bridge v porovnání se staršími Intely a chybět nebude ani AMD.

Konfigurace testovacích platforem


V testu se nám sešly celkem tři, takže se dočkáme dvou základních desek s odlišnými čipovými sadami i sockety: AMD AM3+ a nejnovější LGA 1155 s čipovou sadou Z77.

Co se týče platformy AMD AM3+, pak ta v našem testu s procesory Phenom X6 a AMD FX "Bulldozer" využívá paměti DDR3 na frekvenci 1600 MHz při časování 9-9-9-24-1T. Přístup k nim je dvoukanálový. Platforma se socketem LGA 1155 využívala nastavení pamětí, které bylo naprosto stejné jako u AMD AM3, tedy dvoukanálový přístup a časování 9-9-9-24-1T. Nastavení frekvence i časování jsem tedy u všech procesorů zvolil stejné a vzhledem k doporučením Intelu ohledně nových Ivy Bridge.

Všechny procesory jsou podrobeny standardním zátěžovým testům a mají výchozí frekvenci sběrnice DMI, popřípadě HyperTransport.

Veškeré výsledky a výkonnostní testy jsou průměrem minimálně 3 měření, přičemž u některých benchmarků byl proveden také ještě jeden úvodní test, jehož výsledky se do průměru nezapočítávaly (např. herní testy).


Benchmarky - syntetické


V první části se zaměříme na syntetické testy, tedy takové, které mají na svědomí benchmarkovací nástroje, jež příliš nevypovídají o reálném využití možností procesorů, ale spíše umožňují jejich srovnání mezi sebou. Půjde jednak o aplikaci Sciencemark a její test propustnosti paměťového subsystému. Pak nastoupí společnost Futuremark a její produkty 3DMark Vantage, novější 3DMark 11 a PCMark Vantage. Pole zakončí opět Sciencemark a jeho testy Molecular Dynamics a AES. Nyní se zaměříme spíše ještě na výkon samotných procesorů a jejich výkon spojený s počítačovými hrami přijde na řadu později.





Hned na úvod nový procesor Core i7-3770K ukazuje, že můžeme od jeho paměťového řadiče očekávat vyšší propustnost, i když v testu bylo ve všech případech použito stejné nastavení pamětí. Uvidíme, zda nám toto dokáže potvrdit další test v PCMark Vantage.







Další výsledky testu 3DMark Vantage vypadají také velmi nadějně. Oproti předchozímu desktopovému králi, modelu Core i7-2700K, je testovaný Ivy Bridge výrazně výkonnější, i když má stejný počet jader, Hyperthreading i stejné frekvence.





3DMark 11 ukazuje také jako vítěze procesor Core i7-3770K, ovšem rozdíl už zdaleka není takový. Co se týče procesorů AMD, pak ty se drží zpátky, což není žádné překvapení. Bude tomu tak v podstatě po celý test.









PCMark Vantage jsme nechali udělat tři obvyklé testy - celkový, paměťového systému a herní. Trend předchozích výsledků pokračuje i zde, přičemž si nelze nevšimnout velmi slabého výsledku procesoru AMD FX-8150. Ten se ale pouze potvrdil z předchozích testů a je třeba říci, že zatím u těchto benchmarků stejně nejde o nic moc důležitého. Počkejme si na praktické testy.







Nakonec tu jsou poslední dva výsledky ze Sciencemarku, z nichž první není pro procesory AMD, a zvláště nové Bulldozery, vůbec lichotivý. Core i7-3770K si však dokázal polepšit, a to vzhledem ke svým vyhlídkám daným specifikacemi velmi výrazně. Podívejme se tedy na to, jak se to odrazí v praktických testech.