reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady

23.4.2012, Jan Vítek, recenze
Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady
Konečně jsme se dočkali momentu příchodu nové generace desktopových CPU Intel, které známe jako Ivy Bridge, nebo také Core série 3000. My si dnes vyzkoušíme prozatím nejvýkonnějšího zástupce Ivy Bridge v porovnání se staršími Intely a chybět nebude ani AMD.

Benchmarky - praktické


V praktických testech se setkáme také se starým známým testem renderování v Cinebench R10 pomocí 1 a více procesorových jader. Ten však bude doplněn i o novější verzi Cinebench R11.5, která lépe škáluje s vyšším počtem jader a ukazuje již pouze výkon s použitím více jader. Pak to bude šachový test Fritz Chess Mark, jenž však dokáže využít maximálně 8 threadů, což v našem případě nevadí. A posledními dvěma testy budou WinRAR a jeho nejlepší komprese do RARu na čas a encoding videa x264 v rozlišení 720p.







Hned v úvodních dvou testech renderování 3D scény v Cinebench R10 se ukazuje síla Ivy Bridge. Ty mají oproti předchozí generaci výrazný náskok, a to jak v jednovláknovém, tak ve vícevláknovém testu, což je ostatně logické.





Předchozí výsledky potvrzuje i Cinebench R11.5, který s vyšším počtem jader lépe škáluje, i když to zde pomohlo spíše staršímu Core i7-2700K. Nicméně nový Ivy Bridge dokázal i tak dosáhnout přesvědčivého prvenství.







Vyšší výkon Ivy Bridge na jádro potvrzuje také Fritz Chess Mark, u nějž si můžete všimnout, jak se rozdíly mezi procesory Intel v druhém testu prohloubí.





Velkým překvapením byl i přes předchozí pozitivní výsledky test komprese dat ve WinRARu, kde Core i7-3770K předvedl velmi dobrý výsledek, jímž se vyrovnal i procesoru Sandy Bridge-E, a sice Core i7-3960X.







A nakonec tu je encoding videa ve x264, který rovněž ovládl procesor Ivy Bridge, jenž by se opět v první části vyrovnal modelu Core i7-3960X, ale v druhé části již byl slabší. I tak mu to ale v tomto testu bezpečně stačilo na to, aby ostatní modely zastínil.
reklama