reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady

23.4.2012, Jan Vítek, recenze
Procesory Intel Ivy Bridge: 22 nm je tady
Konečně jsme se dočkali momentu příchodu nové generace desktopových CPU Intel, které známe jako Ivy Bridge, nebo také Core série 3000. My si dnes vyzkoušíme prozatím nejvýkonnějšího zástupce Ivy Bridge v porovnání se staršími Intely a chybět nebude ani AMD.

Testy integrovaných grafických čipů


Byla by velká škoda si nevyzkoušet, jaký výkon přinese nové integrované grafické řešení Intel HD Graphics 4000 v porovnání se starším typem s číselným označením 3000. Pro tento test nám postačí procesory Intel Core i7-3770K a Core i7-2700K, přičemž právě nový Ivy Bridge by teoreticky měl mít jasně navrch díky vyššímu počtu unifikovaných shaderů (16 versus 12) a také díky vylepšené architektuře.

A když už budeme provozovat oba procesory bez samostatné grafické karty, byla by škoda si nezměřit i jejich spotřebu. Vedle toho jsem pomýšlel také na přetaktování grafického jádra nového CPU Ivy Bridge z maximálních 1150 MHz, ovšem frekvence nešla u našeho kusu zvýšit tak, aby měla výraznější praktický přínos, čímž tyto snahy pozbyly smyslu. Doufejme že přetaktování samotných procesorových jader už bude o něčem jiném.















Výsledky potvrzují, že od jádra HD Graphics 4000 můžeme očekávat výkon, který byl u řešení od Intelu doposud nevídaný. Na druhou stranu ale samozřejmě nejde o výkon, který by stačil na moderní hry, ale některé starší tituly si již budete moci zahrát i ve vyšších rozlišeních a detailech, jak ukazuje třeba benchmark z Company of Heroes, kde je nový integrovaný grafický čip o dvě třetiny rychlejší než HD Graphics 3000.


Spotřeba bez grafické karty


Zbývá se dozvědět, jaké spotřeby dosahují holé sestavy složené ze základní desky, procesoru, pamětí a pevného disku, tedy bez samostatné grafické karty. Opět soutěžil nový a starý hi-end, který se přetahoval o to, který z nich méně zatíží peněženku svého majitele.









Zajímavé je, že starší Sandy Bridge měl v klidu nižší spotřebu, ovšem je dobře známo, že ta se může u jednotlivých kusů procesorů lišit. Podobný výsledek byl také v testu Company of Heroes, ale za tím zase může být výkonnější grafický čip, přičemž v poměru výkon/spotřeba se stejně jazýčky vah výrazně přikloní na stranu Ivy Bridge. A v plné zátěži pomocí Prime95 již není co řešit, protože zde se naplno ukáže jeho nižší TDP.
reklama