reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-210: NAS do obýváku

27.1.2014, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-210: NAS do obýváku
Dnes si vyzkoušíme originální model NAS, a to QNAP HS-210, který vypadá spíše jako DVD nebo Blu-ray přehrávač. Měl by tak zapadnout mezi elektroniku, která se obvykle nachází v obývacím pokoji, a je tak zřejmé, že je určen pro domácnosti.
Kapitoly článku:

Závěrečné hodnocení


Dnes jsme si vyzkoušeli "obývákový NAS" QNAP HS-210, který se od ostatních modelů liší především provedením svého těla. Nejde o klasickou vysokou skříňku, ale o nízké zařízení připomínající DVD přehrávač, které má vepředu pod snadno odnímatelným panelem dvě diskové pozice a vzadu pak veškerá rozhraní i vypínač. Specialitkou pak je tlustý kovový panel tvořící vrchní kryt, který zároveň účinně poslouží k chlazení pevných disků i SoC Marvell. Díky tomu není třeba využít žádný ventilátory, který by tvořil další hluk a tahal dovnitř prach.




- klikněte pro zvětšení -


Krom gigabitového Ethernetu dostaneme po dvou portech USB 3.0 a 2.0 a také jeden slot pro SD kartu plné velikosti. Ten je však stejně jako USB porty umístěn vzadu, čili není zrovna dobře přístupný, zvlášť u zařízení, které se má zařadit mezi elektroniku v obývacím pokoji. Osobně bych na místě této čtečky raději viděl rozhraní HDMI, díky němuž by se z tohoto NAS stal samostatný přehrávač, který by pouze stačilo připojit k televizoru a vedle toho je nasnadě i využití dálkového ovladače. Ovšem ničeho takového se bohužel nedočkáme, což je při dané ceně škoda, i když je pravda, že modely s HDMI bývájí obecně dražší.

Nová verze operačního systému QTS 4.1 však doznala změn a vyvíjely se především hlavní aplikace pro multimédia. Je tedy vidět, že QNAP na své softwarové výbavě pracuje, což je i příslibem do budoucna. Výkon se dá označit za dobrý, zvláště v porovnání s podobně vybaveným modelem QNAP TS-220, hlučnost samozřejmě výborná (problémem nejsou ani vibrace) a spotřeba adekvátní k použitému hardwaru. Škoda jen, že když už QNAP tento NAS vytvořil pro obývací pokoje, nepřizpůsobil tomu také jeho výbavu a funkčnost.


Plusy


+ Kvalitní a jednoduché provedení
+ Pasivní chlazení a nízká hlučnost
+ Slušný výkon
+ Slot pro SD kartu
 
 

Minusy


- Vyšší cena
- Nenabídne HDMI
 

Cena v době testování: cca 7.500 Kč s DPH
 
 
Za zapůjčení QNAP HS-210 děkujeme UMAXu.

Jak hodnotíte domácí NAS QNAP HS-210?
V anketě šlo hlasovat od 27.1.2014 do 30.1.2015. Počet hlasujících: 9
Výborný22 %
Průměrný33 %
Špatný44 %
reklama