reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku

28.6.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP HS-453DX: rychlý a elegantní NAS do obýváku
Zařízení typu NAS mají své obvyklé provedení v podobě menších boxů, a tak je dobře, že existují i netradičně zpracované modely, jako je i QNAP HS-453DX. Ten svým tvarem připomene spíše DVD přehrávač než síťové zařízení pro pevné disky a SSD.

Výsledky testů propustnosti 

 
QNAP HS-453DX nám nabídne dva disky a dvě pozice pro SSD, a to obojí přístupné buď přes maximálně 1 Gb/s rozhraní nebo přes až 10Gb/s síť. Dá se tak říci, že síť nás zde nebude omezovat, ostatně dvě SSD pozice pro M.2 nejsou vybaveny rozhraním PCIe, ale pouze SATA a i dle firemních testů nedosáhneme ani pomocí dvou SSD v RAID 0 takové propustnosti, která by dokázala překročit možnosti 10GbE.
 
 
My tak máme možnost si dva pevné disky nakonfigurovat do RAID 0, RAID 1, jako JBOD nebo ponechat samostatně dva disky. Stejné to je v případě SSD, přičemž kombinovat HDD a SSD do jednoho pole je pochopitelně nesmysl. 
 
Vhodné možnosti jsou tedy takové, abychom pevné disky dali třeba do RAID 1 (zrcadlení), pokud potřebujeme mít data pojištěna na dvou discích. A ta data, která potřebujeme mít rychle k dispozici na 10GbE síti, si uložíme na SSD a ta si můžeme případně konfigurovat do RAID 0 pro ještě vyšší výkon a data z nich pak průběžně v rámci NAS zálohovat na pevné disky. To vše se odvíjí od našich potřeb a ochoty investovat do výbavy serveru a i se dvěma HDD a dvěma SSD je možností nespočet. 
 
My si vyzkoušíme propustnost, kterou nám nabídnou dva disky v RAID 1, čili v režimu zrcadlení, kdy tak jde efektivně o propustnost pouze jednoho disku. Aby zde disky nebyly bržděny, využito bylo rozhraní 10GbE s využitím přepínače QNAP QSW-804-4C a síťové karty QNAP QXG-10G1T instalované v počítači vybaveném pro dané účely pomocí SSD OCZ RevoDrive 350. Popis síťových komponent můžete nalézt zde.
 
QNAP - HDD RAID 1
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
140 MB/s
125 MB/s
2-3MB fotografie
128 MB/s 115 MB/s

Test se dvěma disky v RAID 1 přinesl dle očekávání výkon odpovídající jednomu disku, takže zde bude záležet především na tom, jak rychlé disky dokážete použít. 
 
QNAP - HDD RAID 0
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
245 MB/s
205 MB/s
2-3MB fotografie
208 MB/s 181 MB/s
 
Pokud si je navíc nakonfigurujete do RAID 0, získáte vyšší výkon i jejich plnou kapacitu za tu cenu, že havárie jednoho disku znamená ztrátu všech dat, která se nachází na obou.
 
QNAP - SSD
download (MB/s)
upload (MB/s)
700MB soubory
387 MB/s
325 MB/s
2-3MB fotografie
298 MB/s 289 MB/s
 
Je jasné, že spíše testujeme schopnosti samotného SSD či síťové infrastruktury než NAS serveru. Jde totiž o to, že propustnost se může dostat třeba na 500 MB/s, ovšem pak se něco na cestě mezi NAS a počítačem "zamyslí" a než se opět pokračuje plnou rychlostí, průměrná spadne. Proto můžeme nárazově dosáhnout rychlostí na hranici možností samotného SSD, ale v praxi je propustnost spíše nižší. 
 
V případě dnešních SSD také musíme počítat s tím, že ta hojně využívají SLC cache pro zápis. Ta byla zvláště patrná v našem případě, kdy se po zápisu pár gigabajtů vyčerpala a rychlost zápisu klesla těsně nad 100 MB/s. Právě v takovém případě už může být lepší dvojice HDD v RAID 0, protože ty alespoň mají rychlost zápisu víceméně konstantní. V našem případě se omezená cache na zápis dat moc nepodepsala, jinak by byly výsledky uploadu výrazně nižší.  
 
 

Spotřeba a hlučnost


Se dvěma 2 TB disky Seagate IronWolf na palubě plus jedním 256GB SATA SSD na M.2 byl NAS připojen na měřák Voltcraft Energy Check 3000 a byla sledována jeho spotřeba, a to pochopitelně včetně ztrát zdroje.

QNAP 
spotřeba (W)
provoz s plně vytíženým CPU
30 W
provoz se zapnutými disky
18 W
provoz s uspanými disky
13 W
pohotovostní režim
0 W (neměřitelné)
 
Spotřeba tohoto serveru vesměs odpovídá tomu, co se uvádí ve specifikacích. Běžně tak dosáhneme spotřeby kolem 18 W se zapnutými disky, přičemž jejich uspáním lze spotřebu srazit o cca 13 W, což pochopitelně závisí na tom, jaké disky použijeme. V našem případě jsme tu měli ještě jedno SSD, ale jeho spotřeba, pokud zrovna zařízení usilovně nepracuje, je zanedbatelná. 
 
Co se týče hlučnosti, pak tu není třeba už vůbec řešit. Chlazení disků i SoC je zde zcela pasivní pomocí vrchního hliníkového panelu, takže to jediné, co tvoří hluk, jsou právě pevné disky. V jejich případě pak není co hodnotit, protože ty si už každý vybírá a kupuje sám. Pokud tak tento NAS vybavíte pouze pomocí SSD, nebude v něm už nic, co by mohlo dělat hluk, leda tak nějaká pískající cívka, ale takovou věc jsem nezaznamenal. 
 
Při běžné pokojové teplotě se teplota povrchu tohoto NAS pohybovala standardně na 36 °C, což už člověk díky tepelné vodivosti hliníku vnímá jako slušně zahřátý povrch. Zvýšenou zátěží, čili po provedení všech testů, se teplota dostala jen o 2 °C výš. NAS ale měl kolem sebe volný prostor a moc bych nedoporučoval jej zavírat někam, kde nebude moci cirkulovat vzduch a určitě bude třeba promluvit do duše babičce, která by se na něj už hnala s dečkou a vázičkou. Jde tedy hlavně o tu dečku, nic proti vázám.  

reklama