reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS 4.4.1: funkcemi nabitý systém pro váš NAS

27.1.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS 4.4.1: funkcemi nabitý systém pro váš NAS
V dnešní recenzi se podíváme na schopnosti operačního systému QTS 4.4.1 pro NASy od QNAPu. Možnosti tohoto systému totiž daleko přesahují jen prosté ukládání dat na síťový disk a základní multimediální funkce.
Dostáváme se k ovládacím panelům. Jde o další velký soubor správy celého NASu, kde najdete nepřeberné množství informací a nastavení. Některé ze zobrazených položek jsme si dokonce už ukázali v předchozí kapitole. To nepřekvapí, protože obvykle je tu více cest, jak se dostat k dané obrazovce a nastavení. Např. "Stav systému" nebo "Monitorování zdrojů" jsme už probírali.

QNAP QTS 4.4.1 ovládací panely
klikněte pro zvětšení

Můžete kliknout jak na jednotlivé položky v rámci jedné ze 4 skupin, nebo kliknout na vybranou skupinu. Ať tak či onak, zobrazí se nové okno, které má v levém sloupečku tyto 4 skupiny a v druhém sloupečku pak položky patřící do ní. Trochu matoucí je to, že některé položky se otevírají v tomto okně (nahradí se pravá část), zatímco některé jiné (zpravidla ty, které jsme si představili v minulé kapitole) se otevírají do nového okna.
 
QNAP QTS 4.4.1 ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Ze zajímavých funkcí, které bych rád zmínil, je ochrana přístupu, kdy lze nastavit počet neúspěšných pokusů k přihlášení do systému, i dobu, po kterou je systém uzamčen proti dalším pokusům. Jde tak o výborný způsob prevence útoku hrubou silou (brute force attack). Lze to navíc nastavit zvlášť pro různé typy přístupů, tedy pro SSH, Telnet, HTTP(S), FTP, SAMBA a AFP. V záložce Hardware se pak dá vypnout hlasité pípání NASu při restartu a jiných systémových událostech, lze ale ponechat např. pípání při chybách, což může být užitečné. Hodit se může i zálohování nastavení systému QTS pro případ, že by se něco pokazilo.
 
QNAP QTS 4.4.1 ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Druhá záložka je věnována oprávněním. Oproti ostatním je na první pohled relativně málo obsáhlá, přesto umožňuje dost nastavení. Především jde o správu uživatelů a skupin, do kterých patří. Každé skupině tak lze nastavit jiná práva k různým částem NASu, složkám, prostě vše, co byste mohli čekat od linuxového systému, kterým QTS je.
 
QNAP QTS 4.4.1 ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Síťové a souborové služby pak umožňují konfiguraci NASu na zvolené počítačové síti, měnit způsoby přiřazení adres a volbu serverů. QNAP sem přidal i možnost vytvořit virtuální přepínač a v některých případech tak NASy od QNAPu dokáží fungovat i jako router.
 
QNAP QTS 4.4.1 Ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Poslední záložka nese název Aplikační servery a ukazuje, k čemu všemu se dá vlastně NAS ještě používat. Uložená data opravdu nemusí být jen pouhá záloha běžných dat a multimédií, ale můžete si zde z NASu udělat hotový server hostící webovou prezentaci, FTP server, SQL databázi a tím to zdaleka nekončí.
 
QNAP QTS 4.4.1 Ovládací panely
klikněte pro zvětšení
 
Některým z výše zmíněných funkcí se budeme věnovat dále v recenzi, není však cílem teď probrat úplně všechno. Je toho totiž opravdu hodně.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama