reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS 4.4.1: funkcemi nabitý systém pro váš NAS

27.1.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS 4.4.1: funkcemi nabitý systém pro váš NAS
V dnešní recenzi se podíváme na schopnosti operačního systému QTS 4.4.1 pro NASy od QNAPu. Možnosti tohoto systému totiž daleko přesahují jen prosté ukládání dat na síťový disk a základní multimediální funkce.
Už několikrát jsme tu nakousli App Center. Jde o obchod s aplikacemi, který je podobný tomu, který najdete na operačních systémech Android, iOS nebo i Windows. Ono i dělení aplikací je obdobné a máme tu seznam nainstalovaných aplikací, pak je tu oddíl pro všechny nabízené aplikace, přičemž je možné toto limitovat na QTS Essentials, doporučené aplikace a další.  Pod tím máme ještě rozdělení aplikací podle toho, do které kategorie patří, tedy např. pro zálohování, stahování, automatizaci, CMS a jiné.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
klikněte pro zvětšení
 
Po rozkliknutí aplikace se o ní dozvíte více informací, je tu popis toho, co vlastně dělá a pochopitelně nesmí chybět ani tlačítko "Instalovat". Po jeho stisknutí se aplikace nainstaluje do operačního systému NASu. Párkrát se mi stalo, že se systém začal tvářit, že instalace začala, ale nadobro se zasekla. Bylo pak nutno ji ukončit a spustit znovu.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
klikněte pro zvětšení
 
Nyní už jen záleží na tom, co vlastně chcete s NASem dělat. Chcete např. hostovat prezentaci s WordPressem na vlastním NASu? Není problém. Stačí aktivovat SQL server, totéž provést s Web Serverem a nainstaloval phpMyAdmin. Ten přebírá heslo z SQL serveru, které pak použijete v phpMyAdmin. Tam už jen vytvoříte novou databázi, údaje nacvakáte do aplikace a během minutky až dvou máte rozběhaný server s prezentací WordPressu. Pokud ji však budete chtít publikovat ven, bylo by dobré mít veřejnou IP adresu.
 
QNAS QTS 4.4.1 App Center
klikněte pro zvětšení
 
Nemusíte se rozhodně spokojit jen s oficiálním depozitářem aplikací. Komu by nabídka nestačila, může klidně využít i klubový depozitář z qnapclub.eu. Stačí v možnostech App Centra kliknout na přidání nového depozitáře, do URL napsat https://www.qnapclub.eu/en/repo.xml a je to.
 
QNAP QTS 4.4.1 repozitář
klikněte pro zvětšení
 
Po přidání nového depozitáře se v levém sloupečku objeví další zdroj aplikací pro váš NAS. V případě toho klubového jsem napočítal 600 aplikací, mezi nimiž je např. i velmi známé multimediální centrum KODI.
 
QNAP QTS 4.4.1 aplikace v novém repozitáři
klikněte pro zvětšení
 
Zajímavá je navíc funkce HybridDesk Station, což je virtuální PC v NASu. Tato aplikace promění NAS v počítač připojený přes HDMI k externímu displeji. Do HybridDesk Station si tak můžete nahrát nejrůznější aplikace, jako je Google Chrome, Mozilla Firefox, Spotify, FileStation (Local Display) nebo dokonce i LibreOffice. Počítejte však s tím, že jsou zde starší verze těchto aplikací, takže zatímco dnes je k dispozici Chrome 79, tady najdete Chrome 73. U Firefoxu je to dokonce verze Firefox 71 pro jiné systémy versus Firefox 60 pro NAS. Tyto aplikace pro HybridDesk Station si pak tedy vybíráte v jiném oddíle obchodu s aplikacemi, viz obrázek níže.
 
QNAP QTS 4.4.1 APP Center
klikněte pro zvětšení
 
Nainstaloval jsem tedy pár aplikací přes QTS, propojil HDMI kabel z NASu do televize a ta už spustila výstup z NASu. Přihlásíte se tedy pod svým účtem, přičemž tuto obrazovku lze projít i pomocí dálkového ovládání NASu. Později se už pochopitelně bez klávesnice a myši neobejdete, což se dá očekávat, když z NASU vlastně děláte počítač.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Po přihlášení se zobrazí pracovní plocha a na ní všechny aplikace, které máte v rámci HybridDesk Station nainstalované. Začal jsem nejprve se Spotify, Firefoxem a FileStation HD, který umožňuje procházet data na NASu.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Námi testovaný NAS měl vzadu dva USB porty, ke kterým se dá připojit klávesnice a myš. V tu ránu máte z NASu počítač, který lze používat k běžné práci, např. prohlížení internetu, psaní e-mailů, dokumentů, tvorbě tabulek, přehrávání videa, poslouchání hudby,... Klidně si tu můžete i číst elektronické knihy v PDF. Streamovací služby pro video však chybí, ty si budete muset otevírat v okně prohlížeče.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Aplikace se nemusí instalovat jen z prostředí QTS. Pokud vám funguje HybridDesk Station, instalaci aplikací můžete spustit i z prostředí této aplikace. Nepotřebujete tak počítač, ale opravdu si vystačíte jen s televizí, klávesnicí a myší. Stalo se mi však, že se instalace po odkliknutí nespustila (a to jak v QTS, tak i HybridDesk Station) a bylo nutno ji spustit znovu. V druhém případě to ale znamenalo restart systému.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Pohodlnější je ovládání klávesnicí a myší, neboť ovladačem můžete v podstatě zapínat a vypínat aplikace, čímž nabídka téměř končí a všichni víme, že zadávání textu pomocí dálkových ovladačů je stejně peklo. Ve FileStation ve verzi pro HybridDesk Station se můžete navigovat adresářovou strukturou NASu a pracovat s ním podobně jako v Průzkumníku či podobných aplikacích pro správu souborů.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Velmi časté využití NASu bude v roli multimediálního centra. K tomu poslouží aplikace VideoStation HD, která po výběru složky s multimédii umožní přehrávat videa, která jsou uložena na discích NASu. Zde jsem byl ale poněkud zklamán. Tato aplikace si ani po nainstalování CodexPacku neumí moc poradit s mnoha videosekvencemi z fotoaparátů. 4K videa většinou odmítla přehrát kvůli vysokému datovému toku a pokud už je přehrála, tak hodně sekaně (a to jsme měli NAS se čtyřjádrovým Celeronem), Full HD bylo v pohodě, pokud to nebylo AVCHD ze Sony, které odmítlo otevřít, i když aplikace byla schopna ukázat první snímek z videa.
 
Je zajímavé, že u některých videí bylo přehrávání mnohem plynulejší, když se spustilo překódování videa za běhu ze 4K na 1080p, ale pouhé přehrání 4K jako 1080p bylo pomalejší. Toto ale záleží pochopitelně i na HW konkrétního NASu. Překódování za běhu lze spustit třeba i tehdy, když k NASu přistupujete z jiného zařízení než z televize. Možné je třeba si na telefonu spustit aplikaci Qfile, najít 4K video, zvolit překódování např. do 720p (řekněme, že takové rozlišení má váš telefon) a NAS se už postará o to, že 4K video převede do HD rozlišení a pošle vám jen HD video místo 4K.
 
S aplikací HD Player už byla přehrávána i 4K videa (to z Panasonicu Lumix S1 se občas škublo), v případě AVCHD videa ze Sony chyběl zvuk. V případě VideoStation HD tak doporučuji nejprve využít funkci překódování, kdy to NAS sám převede do pro něj stravitelnější podoby a pak už s přehráváním nejsou problémy. Poněvadž video ze Sony nedokázal otevřít, nedokázal ho ani zkonvertovat. Vše lze ale řešit i tím, že zkusíte jiné aplikace nebo kodeky. Využít tak můžete např. neoficiální depozitář QNAPClub.eu a nainstalovat multimediální centrum KODI.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Tady už si jen ukážeme to, že na NASu skutečně poběží i tabulkový software, v tomto případě Libre Office Calc. Pochopitelně počítejte s tím, že množství aplikací nedosahuje takové šíře jako na operační systém Windows, nicméně zase nesmíme zapomínat na to, že systém podporuje i virtualizaci. V současné době je tu přímo pro NAS určeno něco přes 100 aplikací, což ale závisí také na tom, jaký NAS vlastně používáte. V našem případě byl osazen procesorem Intel Celeron s architekturou x86, což počet aplikací značně zvyšuje. V současné době jich je tu 112 plus 17 pro HybridDesk Station.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Pokud si tak nainstalujete aplikaci Linux Station, klidně můžete do systému nainstalovat nějakou z distribucí Linuxu a udělat si tak vlastní konkurenční řešení k aplikaci HybridDesk Station, kde nebude omezení výběrem aplikací. V mém případě jsem zkusil Ubuntu 18.04 a za pár minut bylo hotovo.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center
 
Na NASu tak spustíte třeba Ubuntu Linux a pokud vám náhodou chyběla nějaká aplikace pro HybridDesk Station, pak s Linux Station už můžete spustit v podstatě cokoli, co by běželo na podobném PC s tímto Linuxem. Pochopitelně, pokud běží Linux Station, vypne se HybridDesk Station a naopak. Každopádně, máme tu dvě možnosti, jak posílat grafický výstup z NASu na monitor nebo televizi přes HDMI a jak z něj udělat v podstatě virtuální počítač. Pokud máte CCTV kamery, klidně z něj můžete udělat monitorovací centrum.
 
QNAP QTS 4.4.1 App Center

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama