reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat

1.5.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat
Nedávno jsme se celkově podívali na operačního systém QNAP QTS 4.4.1 pro NASy společnosti QNAP. Dnes se budeme podrobněji věnovat aplikaci FileStation 5, která se stará o správu dat a přístup k nim.
Kapitoly článku:
FileStation 5 umožňuje připojení dalších známých poskytovatelů cloudových služeb. To umožní snazší přístup a správu dat včetně možnosti snadného přenášení dat z jedné cloudové služby do druhé bez toho, aniž byste pro všechny z nich potřebovali příslušné aplikace. Aby to fungovalo, je potřeba nejprve nainstalovat aplikaci HybridMount.
 
QNAP QTS HybridMount
 
Instalaci HybridMount můžete provést z obchodu s aplikacemi App Center. Na chvíli tedy budete muset vyskočit z prostředí FileStationu a přidat nový cloud do svého seznamu. Nezabere to vůbec dlouho.
 
QNAP QTS HybridMount
klikněte pro zvětšení
 
Možností přidání je více a jednou z nich je modré tlačítko "+" na pravé straně dole.
 
QNAP QTS HybridMount
 
Vyberete si příslušnou službu, přihlásíte se do ní a pochopitelně budete muset aplikaci HybridMount přidat příslušná práva přístupu do cloudových služeb jiných poskytovatelů.
 
QNAP QTS FileStation 5 připojený cloud
klikněte pro zvětšení
 
Takto jsem si do FileStationu přidal dvě cloudové služby, Microsoft OneDrive a Google Drive. Bohužel např. takový Adobe Creative Cloud prozatím není podporován, zatímco je tam spousta jiných, které patrně ani nebudete znát. V levém sloupci dole tak nyní vidíte dva připojené cloudy, které se tváří jako jakýkoli jiný datový zdroj.
 
Pak už v prostředí aplikace FileStation můžete přenášet data snadno z jednoho disku nebo cloudu na druhý. To byste zvládli i ve Windows, pokud si nainstalujete příslušné aplikace pro každý cloud. Pokud však nechcete instalovat mnoho různých aplikací pro mnoho různých cloudových služeb, FileStation spolu s HybridMount mohou být zajímavým řešením, jak vše integrovat. Pravdou je, že to sice není tak pohotové jako integrace příslušných aplikací do operačního systému (ono chvíli zabere, než se vůbec dostanete do FileStationu), ale je to naopak mnohem pohotovější, než to vše řešit přes webová rozhraní služeb.
 
Spolu s možností připojení cloudu k FileStation 5 souvisí i jedna z dalších novinek posledních variant operačního systému QTS. Tou je propojení se službami pro tvorbu kancelářských dokumentů, tedy Google Docs/Spreadsheets/Slides, Microsoft Office a dokonce i aplikacemi od společnosti Apple. Každá má však své vlastní "ale". Na to se však mrkneme až v další kapitole. Nyní se podíváme, že se do NASu od QNAPu dá namapovat klidně ještě další NAS.
 
QNAP QTS HybridMount
klikněte pro zvětšení
 
Stačí kliknout v prostředí FileStationu vpravo úplně nahoře (pod tlačítky pro minimalizaci nebo zavření aplikace) na tlačítko "Dálková připojení". To opět aktivuje aplikaci HybridMount, nyní však místo cloudových služeb vyberte vzdálená zařízení. Napište IP adresu druhého NASu (v mém případě šlo o jednoduchý WD MyBook), protokol, uživatelské jméno, heslo, výchozí složku (např. /Public) a připojení pojmenujte. Pokud trefíte vše tak, jak máte (IP, hesla, složku), tak se NAS připojí k tomu druhému a uvidíte jej v rámci FileStation jako další datový zdroj. Takže nyní si třeba z NASu od WD, Synology nebo jiné značky přes FileStation v NASu od QNAPu přetáhnete data např. na Google Disk. Jedním "Copy&Paste". Podobným způsobem by měla jít připojit i nasdílená složka z OS Windows 10 nebo macOS.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama