reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat

1.5.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat
Nedávno jsme se celkově podívali na operačního systém QNAP QTS 4.4.1 pro NASy společnosti QNAP. Dnes se budeme podrobněji věnovat aplikaci FileStation 5, která se stará o správu dat a přístup k nim.
QNAP QTS 4.4.1 opravdu není jen jednoduchým systémem pro základní správu NASu, nabízí totiž spoustu funkcí typických pro standardní operační systémy pro PC. Jednou z nich je i možnost práce s kancelářskými dokumenty pomocí online řešení od Googlu, Microsoftu a Applu. Aby vše korektně fungovalo, potřebujete nejprve nainstalovat aplikaci CloudLink. Níže vidíte dialog v prostředí Firefoxu, později budou i dialogy v Chrome a jiných prohlížečích založených na enginu Chromium, které se trochu liší.
 
QNAP QTS FileStation vytvoření dokumentu Microsoft Office
klikněte pro zvětšení
 
FileStation 5 má tedy vedle vestavěné podpory vytváření nových složek také podporu pro tvorbu nových kancelářských dokumentů Microsoft Office Word, PowerPoint a Excel. Vy si tedy jen vyberete název souboru a můžete pracovat.
 
QNAP QTS Microsoft Office Online
 
V základní verzi lze vyrábět dokumenty jen pro nekomerční použití. Pokud byste chtěli využívat Office komerčně, museli byste si už předplatit Office 365, resp. dnes už Microsoft 365 (u Microsoftu za 1790 Kč s DPH ročně včetně 1TB cloudu OneDrive pro jednoho uživatele).
 
QNAP QTS Microsoft Office otevírání souboru
 
V případě souborů DOCX od Microsoftu máte několik možností, co udělat se souborem.  Lze jej upravovat přímo v Office Online, zobrazit pomocí Google Docs (Dokumenty Google), je tu i otevření pomocí rozšíření pro Chrome (funguje i na dalších prohlížečích postavených na Chromiu, jako je např. Vivaldi). To je zde navíc proti dialogu, který jsem ukazoval na začátku této kapitoly, kde tato položka (ve Firefoxu) chyběla. Je to tím, že zde byl použit prohlížeč s enginem Chromium. Výčet ukončuje otevírání pomocí webového prohlížeče (v podstatě vyhodí dialog k uložení souboru, případně spustí editaci podle toho, zda máte nainstalováno rozšíření). První položku (otevření v Microsoft Office) na chvíli přeskočíme.
 
QNAP QTS otevření dokumentu v Google Docs
 
V Dokumentech Google (Google Docs) lze soubory zobrazit a prohlížet si je. Je ale nutno počítat s tím, že ne vždy se zobrazení povede. Tedy alespoň u mně to občas nefungovalo a načtení se nedokončilo. Občas je potřeba URL v horní části stránky prohlížeče ještě jednou odklepnout a vynutit si druhé načtení dokumentu.
 
QNAP QTS Dokumenty Google
 
V Google Chrome je nahoře i možnost otevřít dokument v Dokumentech Google i pro editaci. Chce to však instalaci rozšíření (Chrome Extension) do prohlížeče, což je zároveň třetí možnost, kterou máte ve FileStation 5 k dispozici při otevírání dokumentu. Ukládat změny sice můžete, ale jen do jiných složek. Můžete si ho z cloudu otevřít, upravit, ale ručně jej lze uložit jen někam jinam (třeba na disk v počítači nebo pomocí konverze na Google Docs ho pak uložíte do svého Disku Google, ke kterému jste přihlášení ve svém prohlížeči). Poněvadž si zde ukazujeme práci s DOCX, nelze na něm kolaborovat z prostředí Dokumentů Google (Google Suite sice zavádí editaci i pro DOCX soubory, ale kolaborace na souborech uložených na NASu nefunguje). To je ale pochopitelně možné s GDOC soubory, které vidíte ve FileStation v připojeném cloudovém disku Googlu (nikoli na GDOC souborech uložených na NASu). Pojďme tedy nyní na Office Online a DOCX soubory.
 
QNAP QTS uživatelský účet
 
Představme si, že máte na NASu vytvořeno více uživatelských účtů. Třeba zde mám jen testovacího uživatele a u něj je hned vidět, že nemá přístup ke všem aplikacím jako admin. To se ale dá z administrátorského účtu změnit, v App Centru pomocí malé šipky vyvolat menu a povolit zobrazení aplikace v dalších uživatelských účtech. Podobně je to i se složkami v samotném FileStationu.
 
QNAP QTS File Station běžný uživatel
klikněte pro zvětšení
 
Také zde se uživateli objevily pouze ty složky, které mu administrátor dovolil zobrazit. V mém případě jsem uživateli později aktivoval HybridMount, takže ten byl schopen si do svého FileStationu přidat svůj vlastní cloud. Pokud si tedy nasdílíte soubory v rámci svých Disků Google mezi různými účty, pak vám FileStation dovolí na těchto souborech kolaborovat, což je možné v podstatě proto, že s tím nemá skoro nic společného. FileStation se stane jen bránou k vašim cloudovým účtům. Pokud se tedy na souborech dá spolupracovat z klasického drive.google.com a tyto účty máte připojené do FileStationu, bude možné na nich spolupracovat i zde. Pokud jsou tyto soubory nikoli na připojeném cloudu Googlu, ale na discích NASu, kolaborace na dokumentech Googlu nefunguje.
 
QNAP QTS File Station kopírování z cloudu
klikněte pro zvětšení
 
Díky aplikaci FileStation 5 a možnosti připojit cloudová úložiště je také velmi jednoduché kopírovat soubory z cloudu na jiné připojené disky. Aplikace se vás rovněž zeptá, zda chcete soubory ponechat v googlovském formátu (gsheet, gdoc,...), nebo zda chcete soubory převést na formáty od Microsoftu. Pozor na to, že kopírování dat z Disku Google z jedné složky na druhou vytváří jen odkazy a nikoli kopie. Nejsou pak viditelné v klasickém webovém rozhraní Google Disku a ani takové soubory nelze kopírovat (vypíše, že neexistují). Z rozhraní FileStationu je ale možné je pomocí těchto odkazů otevřít.
 
QNAP QTS File Station stažení DOCX
klikněte pro zvětšení
 
Zajímavou funkcí je i to, že z Disku Google můžete podobně stahovat soubory nejen na NAS, ale i do vlastního PC včetně možnosti využití konverze. Máte-li např. soubor GDOC (dokument ve formátu Googlu), není třeba jej otevírat pomocí prohlížeče v online Dokumentech Google a tam dát Soubor>Stáhnout, ale přes FileStation 5 si ho stáhnete rovnou a máte i na výběr onu konverzi formátu. Takže GDOC soubor můžete stáhnout rovnou jako DOCX (formát Microsoftu), aniž byste ho otevřeli.
 
QNAP QTS Office Online
klikněte pro zvětšení
 
QNAP se ale více snaží nalákat na možnost spolupráce na dokumentech přes Office Online (a je logicky možné pracovat i na souborech stažených z Disku Googlu zkonvertovaných na formát Microsoftu, což jsem popisoval v odstavcích výše). Pokud to ale chcete využít pro komerční nasazení, budete si už muset zakoupit Office 365 (resp. Microsoft 365), nicméně pro domácí použití to dělat nemusíte. DOCX soubor tak poklepáním otevřete, nemusíte instalovat žádný Office a editace souboru se otevře přímo v prohlížeči v online verzi aplikací Microsoft Office. Pro ukázku jsem tak nasdílel složku mezi dvěma uživateli NASu a vytvořil zde jeden soubor DOCX.
 
QNAP QTS Office Online
klikněte pro zvětšení
 
Na dokumentu nyní může pracovat více lidí najednou a úpravy jsou automaticky ukládány na NAS. Funguje to tedy podobně jako u oficiálního cloudového řešení od Googlu (bez NASu).
 
QNAP QTS práce se soubory iWork
 
FileStation 5 nabídne i funkce pro majitelé produktů Apple, zde to ale nebude až tak jednoduché. Aby se se soubory iWork dalo pracovat, je potřeba se nejprve přihlásit k aplikaci CloudConvert (ta nespadá pod QNAP, jde o produkt třetí strany) a tam si nechat vygenerovat klíč API. Ten se pak vloží do FileStationu, čímž nabídne možnost konverze dokumentů z platformy Applu na Microsoft Office. Jde tedy o snadnou možnost importu, ale zdaleka ne tak pohodlné možnosti spolupráce na dokumentech.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama