reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat

1.5.2020, Milan Šurkala, recenze
QNAP QTS FileStation 5: aplikace pro správu dat
Nedávno jsme se celkově podívali na operačního systém QNAP QTS 4.4.1 pro NASy společnosti QNAP. Dnes se budeme podrobněji věnovat aplikaci FileStation 5, která se stará o správu dat a přístup k nim.
Dnes jsme se věnovali aplikaci FileStation 5 v operačním systému QNAP QTS 4.4.1. Ta nabízí překvapivě mnoho funkcí a zdaleka nejde jen o správu dat na samotných discích v NASu. Dovoluje totiž připojení mnoha jiných datových zdrojů od klasických cloudových služeb, jako jsou Disk Google, Dropbox, Microsoft OneDrive a mnoho dalších, přes sdílené složky v počítačích až po virtuální linuxovou stanici v NASu nebo další NASy připojené do sítě. Následně tak můžete velmi snadno přenášet soubory mezi jednotlivými cloudovými službami a dalšími síťovými disky namapovanými do aplikace.
 
QNAP QTS File Station logo
 
FileStation 5 dovoluje i jednoduché sdílení souborů a složek pomocí vašeho NASu, takže už můžete dát sbohem všem službám třetích stran pro úschovu souborů. Nechybí ani propojenost s dalšími funkcemi NASu, takže lze v QTS nakonfigurovat různé uživatelské skupiny a různé uživatele, těm pak přiřadit odlišná práva ke konkrétním složkám. Každý uživatel tak může mít svůj "vlastní" FileStation s jinými viditelnými složkami. Některé mohou být sdílené, jiné nikoli.
 
Další užitečnou funkcí je propojenost se systémy pro úpravu dokumentů. Překvapivě bohatší je zde práce s dokumenty Microsoft Office, které lze ve FileStationu nejen vytvářet, ale i s nimi současně pracovat s více lidmi. To u dokumentů Google přímo nejde, jsou-li na úložišti v NASu. Pokud ale jen máte namapovaný Disk Google do prostředí NASu a spuštění souboru vás tak dostane na servery Googlu, pak to půjde. FileStation se tak stane jen rozcestníkem.
 
Zajímavé jsou i možnosti ochrany dat. Už jsme zmiňovali uživatelská práva pro jednotlivé uživatele. K tomu lze přidat i monitorování uživatelských přístupů. Nechybí ani možnost šifrování souborů pomocí AES-256, takové soubory lze ale rozšifrovat jen s pomocí nástrojů od QNAPu.
 
Jde tedy skutečně o překvapivě rozsáhlého souborového manažera, jehož schopnosti dalece přesahují obyčejnou správu dat na discích v NASu. Když mu odpustíte občasná zaškobrtnutí ve výkonu daná spíše nedostatky samotné počítačové sítě, jistě budete spokojeni a z NASu od QNAPu tak udělá velmi pěkný rozcestník mezi většinou vašich datových zdrojů.



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama