reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD

9.8.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD
Společnost QNAP nabízí nejen úložná zařízení typu NAS, ale také mnohem jednodušší modely v rámci řady TR. Jedná se o rozšiřující boxy pro pevné disky s hardwarovým RAIDem, které můžeme připojit i přímo k PC.
HDD box stačí zaplnit disky, vybrat si režim, v jakém má pracovat (viz první kapitola) a pak už můžeme zapojit napájecí adaptér a USB kabel. Ten můžeme na druhé straně zasunout do dalšího NAS, čímž mu zvýšíme kapacitu, i když ne přímo a stejné to bude v případě PC. 
 
Na PC se bude zařízení krátce po zapnutí hlásit, respektive se ohlásí disky, a to v případě, že máme zapnutý softwarový režim. Disky se tak v systému objeví tak, jak byly či nebyly dříve naformátovány, čili jednotlivě a my si s nimi pak můžeme dělat, co chceme, a to třeba s využitím aplikace QNAP External RAID Manager.
 
 

QNAP External RAID Manager

 
Tuto aplikaci si můžete stáhnout ze stránek firmy QNAP, kde byla v našem případě k dispozici ve verzi 1.3.3 build 0611 pro Windows a 1.2.2 build 0628 pro Mac. Je vidět, že QNAP ji často aktualizuje, však letos přišlo už několik jejích verzí. 
 
 
Pokud do šuplíků nainstalujete 4 neformátované disky, přivítá vás mimochodem automaticky česky mluvící aplikace takovouto hlavní obrazovkou, kde jasně vidíte, na čem jste. V liště nalevo si můžeme vybrat zařízení v případě, že jich máme připojeno více, přičemž menu s Akcemi nám umožní toto zařízení i vyhledat, a to fyzicky vyhledat. Aktivací této funkce totiž necháme box rozpípat a rozblikat, takže je jasné, že pro uživatele s jedním TR-004 jde o zbytečnou funkci. A krom toho můžeme box "vysunout", jak už se dlouho říká bezpečnému odpojení od počítače. 
 
Modré tlačítko nelze přehlédnout, takže si můžeme na něj kliknout a vybrat si z nabídky polí, a sice JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5 či RAID 10.
 
 
Po vytvoření pole nás aplikace vyzve, abychom si ještě nový oddíl naformátovali v systému, přičemž ještě před tím si můžeme vybrat, zda případné obnovení pole po havárii některého z disků má mít nízkou, střední, nebo vysokou prioritu při svém opětovném vybudování vzhledem k poskytovanému výkonu. 
 
 
Když si přepneme na Informace o disku, můžeme se podívat na to, jak je na tom každý z nich "zdravotně". Jde prostě o informace systému S.M.A.R.T., ovšem také o teplotu, verzi firmwaru a rovněž o rychlost rozhraní SATA. Vidíme tak, že specifikace skutečně mluví pravdu, když uvádějí, že tu je pouze rozhraní SATA 3 Gb/s a ne aktuální SATA 6 Gb/s. A to je škoda, neboť tím můžeme přijít o značnou část výkonu v případě, že se rozhodneme v tomto boxu využít SSD, která by mohla na rozhraní USB 3.0 dosáhnout propustnosti kolem 500 MB/s a ne jen maximálně 300 MB/s, což je horní limit pro SATA 3 Gb/s. 
 
 
Jako třetí tu máme záložku s Informacemi o firmwaru, kde se můžeme přesvědčit o tom, zda máme nainstalovaný nejnovější firmware a pokud ne, lze jej nechat automaticky aktualizovat. Případně to lze i ručně, kdybychom se snad potřebovali vrátit ke starší verzi.  
 
 
Nakonec se můžeme podívat na logování událostí. Je to tedy obvyklý výpis provedených změn, detekovaných problémů a podobně. Ve výpisu můžeme hledat nebo jej exportovat do souboru. 

reklama