reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD

9.8.2019, Jan Vítek, recenze
QNAP TR-004: hardwarový RAID na čtyřech HDD
Společnost QNAP nabízí nejen úložná zařízení typu NAS, ale také mnohem jednodušší modely v rámci řady TR. Jedná se o rozšiřující boxy pro pevné disky s hardwarovým RAIDem, které můžeme připojit i přímo k PC.
QNAP TR-004 vypadá jako běžný NAS, ovšem ve skutečnosti je to mnohem jednodušší zařízení, které však může řadě uživatelům udělat přesně takovou službu, kterou potřebují. Každý nepotřebuje výkonný a operačním systémem obdařený NAS, který umí fungovat jako webový server, multimediální server či kdovíjaký jiný server nebo snad rovnou desktopový počítač. Postačit může prostě jen externí úložiště pro jeden počítač či pro rozšíření stávajícího NAS serveru, které zvládne své disky provozovat v různých typech polí. Zde jde to krom individuálně využívaných disků také JBOD, RAID 0, RAID 1, RAID 5 a RAID 10.  
 
 
Že nejde o NAS, o tom nás přesvědčí chybějící síťové rozhraní, namísto nějž je tu pouze USB 3.0 a nic víc. Nastavení přitom můžeme nechat na DIP přepínači, který zvolí, na co se přepne hardwarový RAID kontroler, anebo si aktivujeme softwarový režim a využijeme dodávanou aplikaci External RAID Manager, jež pracovala zcela bez problémů a nabídla i velice přehledné rozhraní. QNAP ji také často aktualizuje
 
Vadou na kráse takovéhoto produktu je jednak interní podpora pouze pro SATA 3 Gb/s, která bude omezující v případě využití SSD, nicméně do tohoto zařízení patří především pevné disky a v jejich případě není třeba nic řešit. Horší je to už s cenou, neboť cca 5700 Kč za takové zařízení, to už pomalu zasahuje do oblasti čtyřdiskových NAS. Ostatně takový QNAP TS-431P pořídíme už za 7200 Kč. Vzhledem k nabízeným možnostem by tak slušela nižší cena, ale to už si musí posoudit zákazník sám. 
 
 

Plusy


+ Jednoduché úložiště s HW RAID
+ Nastavení i přes software
+ Úsporný režim

 

Minusy


- Interně pouze SATA 3 Gb/s
- Cena
 
 
Za zapůjčení QNAP TR-004 děkujeme firmě QNAP

 
Cena v době testování: cca 5 700 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




reklama