reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-209 Pro - odolný NAS

3.4.2008, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-209 Pro - odolný NAS
Dnešním článkem navážeme na řadu recenzí zařízení typu NAS, tedy Network-Attached Storage. Jedná se o hardware, který pracuje s IP protokolem a je zde pro snadné poskytování dat, jejich zálohování a nejedno zařízení umí také samo data stahovat z Internetu. K TS-209 Pro navíc můžeme připojit dva disky, a tak máme možnost využití RAID pole.
Pokud si v základním menu vybereme nahoře administraci, zobrazí se nám stránka s několika sekcemi a přímými odkazy na jednotlivé stránky, což nám dovolí rychlou orientaci. Jako první je rychlá konfigurace (Quick Configuration), kterou jsme si představili už na předchozí stránce. Poté je zde sekce systémová nastavení (System Settings), kde jsou základní volby, na něž narazíme i v rychlé konfiguraci, ale zde lze ke všemu přistupovat přímo a ne pomocí průvodce v krocích.



Síťová nastavení se rozvíjejí v několik částí, kde v první konfiguraci TCP/IP máme veškeré potřebné volby pro základní nastavení Ethernetu boxu. Vidět zde můžeme také momentální rychlost připojení a velikost MTU (maximální velikost packetu v Bytech). Poté jsou zde nastavení pro Microsoft a Apple OS a jejich sítě, kde v případě Apple si můžeme pouze nastavit zapnutí AppleTalk. Dále je zde zapnutí NFS (Network File System protokol), webového správce souborů a také FTP serveru. Ten bude využívat uživatelské účty, které se nastavují jinde a umožňuje kontrolu přenosových rychlostí a omezení počtu konexí.

Poté si můžeme pozapínat, či vzhledem k výchozímu nastavení spíše povypínat multimediální stanici a stanici pro stahování dat, dále webový server, DDNS, MySQL server a pak také port, přes který budeme přistupovat k nastavení boxu (výchozí je 8080). Nakonec je zde záložka, která nám prostě ukáže aktuální síťová nastavení.



Další skupina zahrnuje konfiguraci úložných zařízení a připojených tiskáren. Zde si můžeme zkontrolovat stav pevných disků, naformátovat je a nakonfigurovat do RAID polí.



Po připojení USB úložného zařízení se můžeme podívat také na informace o něm, naformátovat si je, nebo bezpečně odebrat. Tiskárnu bohužel nemám k dispozici, a tak se na její nastavení nepodíváme.



Nastavení uživatelských účtů je velmi důležitou součástí správy. Mělo by být jednoduché a také mocné, aby měl administrátor co nejméně práce, ale zároveň taky aby mohl využívat účinné nástroje. Zde je vše vyřešeno klasicky pomocí uživatelských účtů a skupin, pod něž se uživatelé sdružují. Pro každého uživatele si také můžeme nastavit kvóta, tedy datový limit, který jeho data nemohou překročit.



Dále jsou zde síťové adresáře (network shares), kde již od výroby je zde veřejný (Public), dále adresáře určené pro různé služby jako stahování dat, multimediální data či webové stránky a ve výčtu vidíme také připojený USB flash disk.



Systémové nástroje se pak starají o vše ostatní. Jako první je zde zasílání zpráv při chybách na zvolené e-mailové adresy. Dále si můžeme box jednoduše na dálku restartovat, nebo vypnout. Následují různá HW nastavení, kam patří deaktivace tlačítka reset na zadní straně boxu, čas pro vypnutí pevných disků při nečinnosti (5 minut až 5 hodin), zapnutí světelného signálu na boxu při téměř zaplněných discích a také automatické opětovné zapnutí po výpadku proudu, což se rovněž hodí. A nakonec je v HW nastaveních jedna specialitka, a sice nastavení otáček ventilátoru buď automaticky podle teplot nebo manuálně ve třech stupních.

Box také může spolupracovat s UPS, takže si můžeme nastavit, že se box při napájení z UPS automaticky za nějakou dobu vypne. Pak je zde aktualizace firmware, změna základního loga a také vzdálená replikace dat na jiný fileserver - buď okamžitá, nebo plánovaná. Nakonec si můžeme zálohovat nastavení, filtrovat IP adresy přistupujících uživatelů, zapnout síťový odpadkový koš fungující stejně jako koš systému Windows a nakonec porty pro login přes Telnet (výchozí 13131) a SSH (22).



A nakonec je zde log událostí s možností jejich filtrování na varování a chyby, pouze chyby, nebo všechno. Ke všem nastavením je k dispozici nápověda, která nám řekne, o co se v dané sekci jedná a jaké volby máme k dispozici.

Nastavení tohoto boxu jsou tedy poměrně široká a osobně se mi zdají více než dostačující. Vše je navíc přehledné a rychlé.




Web File Manager


Souborový manager nám umožní jednoduše pomocí internetového prohlížeče prohlížet data, manipulovat s nimi, či je rovnou mazat. Vedle názvu souborů máme vypsány také další dvě důležité informace, a sice velikost a datum poslední změny.



Manager také umožňuje z počítače přímo do zvoleného adresáře uploadovat data. To bohužel funguje pouze pro jednotlivé soubory postupně (ne více souborů nebo adresář).




Web Server


Další službou je webový server. Do share Qweb si jednoduše nahrajeme potřebná data pro zprovoznění webových stránek a pak již je můžeme vesele provozovat s využitím PHP4 a SQLite. Box nám dává hned tři způsoby pro jejich nahrání na server - pomocí přímého přístupu přes síť (Samba), přes zmíněný webový souborový manager a nakonec samozřejmě i přes FTP server.




Multimedia Station


Předposlední volbou je multimediální stanice, přes níž se dostaneme do adresáře Qmultimédia. To slouží především pro správu fotografických alb a jejich prezentaci, ale stanici můžeme využít také pro správu videí.



Download Station


A nakonec zde máme stanici pro stahování dat, kde můžeme stahovat přes HTTP, FTP nebo BitTorrent. První dvě možnosti jsou jasné - stačí uvést adresu a případně login a můžeme stahovat. BitTorrent potřebuje soubor *.torrent, jenž uploadujeme na server a ten počne s prací. Jednoduše pak můžeme sledovat průběh stahování, ovlivňovat prioritu jednotlivých úkolů a nastavovat maximální přenosové rychlosti (dolů i nahoru) pro jednotlivé úkoly. Bohužel, tato sekce se nějak nepovedla, protože v prohlížeči Opera se hlavní okno nezobrazuje korektně a není možné zde Download Station využít. V Internet Exploreru 7 je vše již v pořádku a stanice vypadá tak, jako na spodním obrázku.


- klikněte pro zvětšení -


QGet


A nakonec si zaslouží zmínku aplikace QGet. Té musíte nejdříve zadat cestu k boxu a pak si již můžete vesele ovládat stahování dat. Jde tedy o aplikační obdobu Download Station, kde najdeme v podstatě ty samé funkce. Používání QGet je ale jednodušší a rychlejší než ovládat stahování přes webové rozhraní.


- klikněte pro zvětšení -
reklama