reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-219P II: NAS do bytu

22.12.2011, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-219P II: NAS do bytu
Dnes přišla řada na novinku od společnosti QNAP, a sice dvoudiskový NAS server TS-219P II určený pro domácnosti a malé kanceláře. Očekávat můžeme moderní firmware i funkce, vysoký výkon díky 2GHz procesoru a snad i něco navíc.
Kapitoly článku:
  1. QNAP TS-219P II: NAS do bytu
  2. Aktuální firmware - co je nového?
  3. Testy
  4. Závěrečné hodnocení

QSM (QNAP Storage Manager) 3.5.2 Build1126


Na našem serveru jsme si vyzkoušeli už řadu NAS boxů od společnosti QNAP, přičemž ty již delší dobu využívají stále stejný operační systém QNAP Storage Manager (QSM), který je však neustále vyvíjen. Bylo by tedy zbytečné jej v každé recenzi popisovat celý znovu, takže namísto toho opět uvedeme pouze změny. Pokud vás ale zajímá právě QSM jako celek, můžete se podívat do recenze modelu QNAP TS-259 Pro+.

Verze QSM 3.5.2 Build1126 je pouze mírným vylepšením nedávno uvedeného velkého updatu na verzi 3.5, který jsme popsali v recenzi osmidiskového modelu QNAP TS-879 Pro. Jejím přínosem je tak především oprava několika chyb, pár vylepšení funkčnosti, nějaké aktualizace součástí a jedna novinka.

Za zmínku stojí, že vestavěná Surveillance Station nyní podporuje další modely IP kamer, a to AXIS M1054, AXIS M1104, AXIS M1114, AXIS M3204(-V), D-Link 930L, D-Link 932L, Vivotek IP7160 a Vivotek SD7151. Dále funkce Real-time Remote Replication (RTRR) pro zálohování nově podporuje server Pure-ftpd, operační systém Mac OS X Lion má být nyní bez problémů kompatibilní s AFP a Time Machine na tomto serveru a dále byly přidány nové jazyky do UI (maďarština, rumunština, thajština, portugalština a řečtina).




- QNAP Finder jako obvykle vyhledá NAS v lokální síti a prozradí verzi jeho firmware -


Dále QNAP aktualizoval zabudovaný server Twonkymedia z verze 5.1.6 na 6.0.34, to samé potkalo server iTunes, jenž má nyní podporovat iTunes 10.5 a úplnou novinkou má být jakýsi Symform cloud storage. Dle relevantních stránek se prostě a jednoduše jedná o další z řady cloudových služeb nabízejících online úložný prostor za úplatu, i když zrovna Symform inzeruje 200 GB zdarma pro koncové zákazníky i podnikatele.





Pak tu jsou také nějaké kosmetické změny, na které narazíme hned ve "vstupní bráně" do NAS serveru. Klasické ikonky vyvedené na motivy Mac OS byly obohaceny o tři. Jedná se ale pouze o přímé odkazy pro již předtím existující součásti firmwaru, a to Web Server (otevře webové stránky umístěné na NAS serveru, pokud jsou zřízeny), Multimedia Station (otevře multimediální stanici vybavenou vlastním GUI) a Download Station (místo pro stahování dat z HTTP, FTP, BT přímo na lokální disky).

Dále tu jsou již dobře známé záležitosti a mezi ně patří především Administrace pro všemožná nastavení serveru, Web File Manager otevírající samostatné okno s webovým souborovým manažerem, Služby zákazníkům nás jednoduše odkáží na webovou podporu firmy QNAP, QNAP Wiki zase otevře stránky QNAPedia Community Wiki, kde budeme hledat pomoc a nakonec tu je pod odkazem Fórum QNAP odkaz na diskuzní fóra, kde se můžeme dohadovat s ostatními uživateli.




- úvodní obrazovka administrace se nezměnila - klikněte pro zvětšení -


Když si otevřeme okno s administrací celého NAS serveru, uvítá nás dobře známé prostředí, na kterém se nic nezměnilo. Ani překlep v menu "Adinistrace systému" nebyl ještě opraven a namísto pevného nastavení IP DNS serveru nám chce QNAP stále vnutit naprosto nesouvisející Apple Networking (a tím to zdaleka nekončí). Možná by tedy měl výrobce už konečně vychytat leckdy pěkně vypasené mouchy v již existujícím překladu, na což upozorňujeme už velmi dlouho.

Není tedy třeba se firmwarem probírat znova, a tak můžeme přistoupit rovnou k testům.
reklama