reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-220: inovace v bílém

10.7.2013, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-220: inovace v bílém
Dnes si vyzkoušíme nový model NAS serveru od firmy QNAP, a sice model TS-220 určený pro běžného uživatele, jenž chce mít svá data neustále k dispozici. K tomu mu pomůže rovněž nová verze operačního systému QTS 4.0 s vylepšenými aplikacemi.
Kapitoly článku:
  1. QNAP TS-220: inovace v bílém
  2. Aktuální firmware - co je nového?
  3. Testy
  4. Závěrečné hodnocení

QTS 4.0.1


Na našem serveru jsme si vyzkoušeli už řadu NAS boxů od společnosti QNAP, přičemž ty dlouhou dobu využívaly stejný operační systém QNAP Storage Manager (QSM), který však byl nahrazen novým QTS, momentálně ve verzi 4.0. Jak jsme psali na konci první kapitoly, namísto dodaného CD s utilitou Qfinder dostaneme jen leták s odkazem na stránky start.qnap.com. Pokud si ale myslíte, že na nich je nějaká služba, která dokáže váš NAS najít a nakonfigurovat, pak se pletete. Jde v podstatě jen o internetového průvodce, který vám sdělí přesně to, co onen leták, čili že máte zapojit disky, ethernet, napájení, zapnout server a pak vám umožní stáhnout si onen Qfinder. V podstatě se tedy nic nezměnilo.





Namísto toho si tedy klidně můžeme zjistit přidělenou IP a tu zadat do prohlížeče. Pokud všechno správně funguje, objeví se přihlašovací obrazovka, kde se přihlásíme pomocí výchozího účtu admin/admin.




- klikněte pro zvětšení -


QNAP nám ukáže moderní uživatelské prostředí, které vypadá jako u desktopového operačního systému. To nám nabídne dvě lišty - nahoře a dole a prostor mezi nimi je vyplněn aplikacemi, respektive jejich zástupci, kteří mohou figurovat na celkem třech obrazovkách. Samotné aplikace se budou otevírat ve svých oknech, jež budeme moci dle libosti přesouvat a rovněž měnit jejich velikost. Toto prostředí je podobné jako u NAS serverů značky Asustor (testovali jsme model AS-602T), ovšem bohužel bylo v prohlížeči Opera o poznání více těžkopádné, takže pohyb oken nebyl při přesouvání hladký, animace jsou trhané, apod.

Mimochodem, pokud si budete chtít webové nastavení otevřít v Internet Exploreru, nejdříve se ukáže hláška, dle níž má nejlépe fungovat v Google Chrome či Firefoxu, což je oproti předchozím letům, kdy výrobci upřednosťnovali především právě IE, trošku nezvyklé. Co se týče Opery, pak u té se žádná hláška neukázala, ovšem přeci jen jsem pak raději stáhnul Chrome. Ten velmi výrazně zlepšil chod uživatelského rozhraní, jež už nebylo vůbec tak pomalé jako pod Operou, na začátku se zobrazil průvodce a také už nechyběly některé ikonky. Chce to tedy nejlépe tento prohlížeč nebo Firefox. Jedinou chybkou pak bylo zobrazování písmen s diakritikou, která byla tenčí než ostatní, ale to je jen kosmetická vada.

Ještě před dalším zkoumáním systému jsem zkontroloval aktualizace, přičemž systém si sám našel nový firmware 4.0.1, který byl tedy ihned poté nainstalován. Od uživatele se pak očekává jen to, aby systém nechal restartovat.




- klikněte pro zvětšení -


My se nebudeme zabývat všemi možnostmi nového operačního systému, neboť to by bylo zbytečné. Jednak je jasné již z výčtu podporovaných protokolů na na stránkách výrobce, co můžeme od něj očekávat a potom, kdybychom se měli následně zabývat veškerou možnou aplikační výbavou, vystačilo by nám to na několik předlouhých článků. Podíváme se ale v krátkosti alespoň na ty základní.




- klikněte pro zvětšení -


Jako první si ukážeme File Station, čili správce souborů připomínajícího Průzkumníka v systému Windows. Má tak podobné uspořádání okna, přičemž funguje také klik pravým tlačítkem myši, který u daného souboru či složky nebo na volné ploše ukáže plovoucí menu pro běžné operace (kopírování, mazání, tvorba složek apod.) ale také si můžeme zvolit komprimaci dat do zipu nebo nastavit sdílení. Jde tedy o užitečnou aplikaci, která se uplatní především v případě, že nemáme přímý přístup k datům pomocí Samby či NFS.




- klikněte pro zvětšení -


App Center nám dokáže spravovat veškeré nainstalované aplikace, a to včetně jejich aktualizace, kterou provedeme jednoduše stiskem jednoho tlačítka. Stejně tak jednoduše si můžeme stáhnout řadu dalších aplikací díky podpoře otevřené platformy QPKG. Dostupné aplikace si můžete prohlédnout zde. Samotný App Center je ukáže v několika tematických skupinách a umožní je nainstalovat, spustit či dočasně deaktivovat.




- klikněte pro zvětšení -


Jednou z takových aplikací je také Video Station, jež umí prohledat místní pevné disky, nalézt v nich videa a přidat si je do své databáze. Když si zkusíme přímo v prohlížeči přehrát video, pak zjistíme, že uživatelské prostředí velmi připomíná YouTube. Možné je tak vyhledávat související videa od různých uživatelů (jde o uživatele registrované na daném NAS), přičemž k nim budeme moci přidávat také komentáře. Můžeme si tak zřídit celý vlastní videoserver, jenž bude přístupný z domácí sítě i přes Internet. Ten mimochodem nepracuje v okně, ale v samostatné záložce. Stačí vědět adresu našeho NAS serveru a za ni jen přidat /VIDEOSTATION.

Je také pravda, že tato aplikace nepracuje bezchybně. S několika videosoubory měla potíže - odmítala je přehrávat nebo je zvládla pouze přehrát, ale už ne přeskakovat na libovolná místa. VideoStation má tedy ještě daleko k dokonalosti.




- klikněte pro zvětšení -


Zato Music Station, jež si už uměla audio soubory sama přebrat a přiřadit k nim příslušné obaly (pokud je našla) dokázala přehrát vše, a to včetně FLAC. Vedle toho si na ní můžeme "naladit" také internetová rádia, vytvářet playlisty a celkově spravovat hudbu.




- klikněte pro zvětšení -


To samé pak můžeme říci i o Photo Station, jež dává důraz ještě na datum pořízení snímků a dle toho je také ve výchozím režimu řadí. Zvládne také samozřejmě zobrazit informace o dané fotografii včetně informací EXIF, tvořit si budeme moci prezentace a ty, nebo jednoltivé fotografie, pak sdílet s ostatními.




- klikněte pro zvětšení -


Pokud se tedy nechcete spoléhat na online služby a podmínky jejich provozu včetně limitu pro uložená data, moderní NAS jako tento QNAP vám poskytne příslušnou programovou výbavu. Nutné je pouze zajistit vhodné internetové připojení, které zvládne streamovat data směrem ven v požadovaném bitrate.




- klikněte pro zvětšení -


Jinak jsou tu také k dispozici mobilní ekvivalenty pro chytré telefony či tablety založené na operačních systémech Android či iOS. Ty by mohly sice zvládnout také používat k přístupu ke službám vašeho NASu jen internetový prohlížeč, ale samostatná aplikace zajišťuje víceméně bezproblémový provoz a je samozřejmě i uzpůsobena pro dotykové ovládání na menším displeji.
reklama