reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu

18.5.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-228: elegantní NAS za rozumnou cenu
Společnost QNAP si pro tento rok připravila zbrusu nové modely NAS, mezi něž patří také elegantní TS-228. Ten je určen pro domácnosti a nabízí jednoduché zpracování se dvěma diskovými pozicemi. Jedná se také o řešení za rozumnou cenu.

Instalace a nastavení


Po zapojení disků a samotného NAS už jej můžeme zapnout a pokud máme zapnutý DHCP server na routeru, QNAP TS-228 si automaticky nastaví síť (pro konfiguraci můžete také využít webovou stránku start.qnap.com nebo aplikaci QNAP Qfinder). Stačí se tak podívat, která IP mu byla přidělena a v prohlížeči ji zadat. Objevit by se měla následující obrazovka, kde budeme vyzváni k instalaci firmwaru, který by se měl uložit do lokální 4GB paměti Flash. Máme tak jistotu, že získáme nejnovější verzi systému QTS.



Po stáhnutí operačního systému QTS následuje jeho instalace a nastavení. Pokud jde o "rozšiřující kryty" (viz následující screenshot), jde pouze o nepřesnost překladu; jedná se o další rozšiřující jednotky, které lze připojovat k těm lepším NAS z nabídky QNAP, takže v tomto případě se nemusíme o nic takového starat.



Prvotní nastavení serveru se skládá z 5 kroků a konečného potvrzení. V prvním si zvolíme název NAS v síti a heslo pro administrátorský účet, dále nastavíme časové pásmo, připojení k lokální síti, zvolíme si, které služby mají být nainstalovány (video server, foto server, iTunes, atd.) a nakonec nakonfigurujeme připojené pevné disky. Pokud jsou v systému dva, QNAP rovnou nabídne zrcadlící pole RAID 1, které nám ochrání data v případě selhání jednoho z disků, ale za cenu poloviny jejich celkové kapacity.



Po potvrzení těchto voleb už NAS začne s konfigurací, která trvá několik minut, v jejichž průběhu nás systém QTS informuje o různých možnostech, které nabízí on a jeho aplikace.



Nakonec už nás uvítá přihlašovací obrazovka, kde využijeme nejdříve již vytvořený administrátorský účet a až poté si budeme moci založit další účty.



- klikněte pro zvětšení -

reklama